Παιχνίδια και δραστηριότητες μέσα στο σπίτι

Κι όμως, υπάρχουν δραστηριότητες και παιχνίδια για μέσα στο σπίτι τον χειμώνα.

Δυστυχώς ο χειμώνας με τις κρύες του μέρες και τον βροχερό καιρό περιορίζει τις μεγάλες εξόδους ενός σκύλου σε αντίθεση με το καλοκαίρι που μπορεί κάλλιστα να απολαύσει και να τρέξει στην ύπαιθρο ή στα πάρκα περισσότερες ώρες.  Οι βόλτες είναι μικρότερης διάρκειας και υπάρχει έλλειψη συναναστροφής με άλλους σκύλους γιατί απλά κι εκείνοι δεν βγαίνουν για να παίξουν ή να τρέξουν για τον ίδιο λόγο.  “Τι βαρεμάρα…! ” θα έλεγε ο σκύλος σας αν μπορούσε να μιλήσει τη γλώσσα σας.

 

Αυτός ο περιορισμός έχει ως αποτέλεσμα προβλήματα συμπεριφοράς, όπως…

παιχνίδια και δραστηριότητες μέσα στο σπίτι για σκύλους … άγχος, νευρικότητα, επίμονο γάβγισμα, μάσημα αντικειμένων μέσα στο σπίτι, κυνήγι της ουράς, συνεχές γλείψιμο ή ξύσιμο.  Βέβαια, πρώτα θα πρέπει να αποκλείσει ο κτηνίατρος πιθανότητα προβλημάτων υγείας αν παρουσιασθεί κάποιο από τα παραπάνω σημάδια κι αν η εξέταση αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα υγείας τότε, ναι, είναι θέμα συμπεριφοράς.  Κι η αλλαγή της συμπεριφοράς γίνεται επειδή νιώθει ανία λόγω έλλειψης κίνησης.

Γι’ αυτό το λόγο, παρακάτω σας έχω κάποιες προτάσεις για δραστηριότητες και παιχνίδια που μπορούν να γίνουν μέσα στο σπίτι με σκοπό να χαρεί ο σκυλάκος σας και να μην αισθανθεί ούτε λεπτό περιορισμένος.  Θα αφήσει την ενέργειά του να ξεσπάσει με καλό τρόπο κι όχι κάνοντας ζημιές και θα γυμνάσει κορμί και μυαλό. Και το κυριότερο… θα είναι η ψυχολογία του στα ύψη!

Ψάξε! Ψάξε! 

Αυτή η δραστηριότητα είναι και διασκεδαστική αλλά και “γυμνάζει” την όσφρηση, το μυαλό και την εξυπνάδα του σκύλου.  Απλά, θα χρειαστείτε ορισμένα κυπελλάκια (όσα θέλετε) και θα κρύψετε από κάτω λιχουδιές.  Δεν θα βάλετε εννοείται κάτω από όλα τα κυπελλάκια.  Για παράδειγμα, αν έχετε πέντε κυπελλάκια μπορείτε να κρύψετε δύο λιχουδιές κάτω από δύο κυπελλάκια και τα υπόλοιπα να είναι κενά.  Όποτε ακουμπάει με το χέρι του ή με την μουσούδα του το σωστό κυπελλάκι τότε θα τρώει και την λιχουδιά.  Αυτό θα δραστηριοποιήσει ή θα “ξυπνήσει” την όσφρησή του και είναι πολύ καλή άσκηση για το μυαλό αφού τονώνει την μνήμη.  Δείτε το σχετικό video με παραλλαγή “Έξυπνη δραστηριότητα με μπαλάκια.”

Η μπουκάλα! 

Άλλη μία δραστηριότητα παρόμοια με την πρώτη κι έχει εξίσου τα ίδια αποτελέσματα.  Οξύνει την διάνοια, αυξάνει την οξυδέρκεια του σκύλου με ευχάριστο τρόπο.  Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα μπουκάλι πλαστικό από αναψυκτικό κι ένα ξύλο λεπτό και μακρύ σαν καλάμι όπως ένα μολύβι.  θα τρυπήσετε το μπουκάλι σε δύο αντίθετες μεριές, θα κάνετε δηλ. μια τρύπα απ΄τη μία πλευρά και θα διαπεράσετε την άλλη και θα περάσετε μέσα από τις δύο τρύπες το ξύλο.  Βάλτε μέσα λιχουδιές σε μέγεθος που να μπορούν να βγουν από το στόμιο και κρατήστε το ξύλο από τις δύο του άκρες.  Ο σκύλος σας θα πρέπει είτε με την μύτη του είτε με την πατούσα του να γυρίζει το μπουκάλι για να βγει η λιχουδιά.  Δείτε το σχετικό video “Έξυπνη δραστηριότητα με μπουκάλι”.

Φέρε το μπαλάκι! 

Αυτή η δραστηριότητα είναι και παιχνίδι αλλά και εκπαίδευση.  Θα του λέτε να σας φέρνει ένα από τα παιχνίδια του.  Θα το πετάτε για να σας το φέρει λέγοντάς του “Φέρτο”.  Και μετά μπορείτε να προχωρήσετε την άσκηση βάζοντας ένα κουτί κοντά σας κι όταν του πείτε να σας το φέρει να του μάθετε να το αφήνει μέσα στο κουτί με την εντολή “Άστο”.  Πάντα με την βοήθεια της επιβράβευσης με λιχουδιές και καλά λόγια και χάδια ή με το clicker.

Πάμε σχολείο! 

Καταλληλότερες στιγμές σαν κι αυτές δεν υπάρχουν όταν ο καιρός σας εμποδίζει να κάνετε μεγάλες βόλτες, εσείς να κάνετε ένα “φρεσκαρισματάκι” στην εκπαίδευση και σε ό,τι έχετε μάθει έως τώρα ο σκύλος σας ή να του μάθετε νέα κόλπα! Πάντα σαν παιχνίδι, με επιβράβευση, ποτέ τιμωρία ή φωνές κι όχι πολύωρες ασκήσεις γιατί θα κουραστεί και θα χάσει το ενδιαφέρον του.

Γυμναστική εσωτερικού χώρου- indoor agility! 

Φαντασία θέλει κι όχι πολλές απαιτήσεις.  Ο σκοπός σας δεν είναι να κάνετε τον σκύλο σας πρωταθλητή ταχύτητας αλλά να τον διασκεδάσετε με κύριο σκοπό την εξάσκησή του στην δεξιοτεχνία, στην υπακοή αλλά και στην ευχαρίστησή του.  Πού θα γίνει; Σε ένα δωμάτιο του σπιτιού σας που είναι κάπως ευρύχωρο.  Το πιο πιθανό είναι το σαλόνι.  Τι εργαλεία θα χρειαστούν; Οτιδήποτε οικιακό αντικείμενο, όπως καρέκλες, βιβλία, σκούπα κ.α Πώς θα γίνει αυτό; Να κάποιες προτάσεις για indoor agility:

  • “Χτίστε” ένα τούνελ με καρέκλες για να περάσει από κάτω ο σκύλος σας.
  • Φτιάξτε ένα εμπόδιο για να πηδήξει από πάνω με δύο στοίβες με βιβλία και στη μέση ένα σκουπόξυλο.
  • “Χτίστε” ένα σλάλομ με κουτιά ή μπουκάλια από νερό ή αναψυκτικό.
  • Φτιάξτε μια ασταθή διαδρομή για να περπατήσει με μαξιλάρια του καναπέ.
  • Για άσκηση ισορροπίας βάλτε πάνω σε δύο κουτιά ένα ράφι.
  • Αν έχετε ένα μεγάλο στεφάνι ή χούλα χουπ, χρησιμοποιήστε το για άλματα μέσα από το στεφάνι. Ξεκινήστε αρχικά να περάσει απλά μέσα από το στεφάνι εφόσον εκείνο ακουμπάει στο πάτωμα.  Και μετά το σηκώνετε σιγά σιγά για να μάθει να πηδάει μέσα απ’ αυτό.

Προσοχή! Όλες οι παραπάνω ασκήσεις πρέπει να γίνονται υπό την δική σας καθοδήγηση κι επίβλεψη για την ασφάλεια του σκύλου σας.  Οι κατασκευές να είναι γερές κι ασφαλείς και το πάτωμα να μην γλιστράει. Εσείς πρέπει να είσαστε ήρεμοι και συνεχώς να τον επιβραβεύετε κι όχι αγχωμένοι και με φωνές.  Εξάλλου παιχνίδι είναι… και στο τέλος θα βγείτε κι οι δυο κερδισμένοι γιατί θα έχετε συνδυάσει διασκέδαση με εκπαίδευση.

Κρυφτό!

Ένα αγαπημένο παιχνίδι των σκύλων! Και μαντέψτε…. είναι μια ιδανική δραστηριότητα για την φυσική και νοητική εκπαίδευση του σκύλου σας η οποία εκπαιδεύει καταπληκτικά την συγκέντρωση και την όσφρηση! Υπάρχουν δύο μορφές κρυφτό: η μία είναι να κρυφτείτε εσείς και κάποιος άλλος να του πει να σας ψάξει ή απλά κρύψτε ένα παιχνίδι του σε ένα άλλο δωμάτιο ή π.χ κάτω από τα μαξιλάρια του καναπέ και πείτε του να ψάξει να το βρει.

Έξυπνα παιχνίδια! 

Μπορείτε να βρείτε πολλά παιχνίδια στην αγορά τα οποία συνδυάζουν παιχνίδι κι εκπαίδευση.  Ακονίζουν την εξυπνάδα του σκύλου σας και την όσφρησή του. Για παράδειγμα το Kong Satellite treat dispenser το οποίο λειτουργεί ως εξής: βάζετε μέσα λιχουδιές κι επειδή είναι διάφανο, το σκυλί τις βλέπει και προσπαθεί να τις βγάλει.  Παρόμοια λειτουργία έχει και το Kong ή το εξελιγμένο Kong Biscuit Ball και το  Kong Quest Critter.  Μπορείτε να  βρείτε δεκάδες εκπαιδευτικά, έξυπνα παιχνίδια εδώ.

Ώρα για μασάζ! 

Αυτό κι αν είναι διασκέδαση! Όχι όμως μόνο για τον τετράποδο φίλο σας αλλά και για εσάς.  Γιατί, πιστέψτε με, κάνοντας μασάζ στον σκύλο σας τον ηρεμεί, τον χαλαρώνει ενώ παράλληλα το ζεστό δέρμα του και το μαλακό του τρίχωμα έχει τον ίδιο αντίκτυπο και σε εσάς! Διαβάστε το άρθρο Dog massage: Κάντε μασάζ στον σκύλο σας! 

Βρέχει λοιπόν ή χιονίζει… εσάς δεν σας ενδιαφέρει γιατί την πρόθεσή σας να περάσετε καλά εσείς κι ο σκύλος σας δεν θα σας την χαλάσει ένας παλιόκαιρος.   Τώρα πια, γνωρίζετε πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε τον χρόνο σας μέσα στο σπίτι με παιχνίδι και έξυπνες κι εκπαιδευτικές δραστηριότητες.  Και να είστε σίγουροι πως ο σκύλος σας θα ξεχάσει την έννοια της λέξης “βαριέμαι”…. 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts