Εντολές βασικής υπακοής και tips

entoles ipakois kai tips

1.  Αν ο σκύλος πηδάει πάνω σας π.χ στην πόρτα όταν μπαίνετε μέσα στο σπίτι και δεν σταματάει όταν του λέτε “σταμάτα”, τότε γυρίστε του την πλάτη και πείτε “όχι” με σταθερή, αυστηρή φωνή.

2.  Για να τον μάθετε να περιμένει στην πόρτα και να μην φοβάστε μη φύγει ακόμα κι αν μείνει ανοιχτή, τότε όταν σας ακολουθήσει το κουτάβι έως την πόρτα, πριν την ανοίξετε γυρίστε και κοιτάξτε το με επιβλητική και ήρεμη στάση , μπλοκάρετε τον δρόμο του με το πόδι σας και πείτε του ενώ τον κοιτάτε στα μάτια “μείνε”. Αφού μείνει σταθερός στη θέση του ή κάτσει κάτω και σας κοιτάει, τότε τον επιβραβεύετε και μόνο τότε του δίνετε εντολή να προχωρήσει και να περάσει την πόρτα.  Έτσι σιγά σιγά θα μάθει να μην φεύγει μόνος του και να περιμένει δική σας εντολή.

3.  Για να τον μάθετε να μην ζητιανεύει στο φαγητό, πρέπει πρώτα απ’ όλα να τρώτε πάντα πριν από τον σκύλο.  Το καλύτερο είναι να είναι παρών την ώρα που εσείς τρώτε για να μάθει να περιμένει κι έτσι θα γνωρίζει πως εκείνος θα φάει αφού τελειώσετε εσείς.  Όταν ο σκύλος φάει το φαγητό του, το μαζεύετε για να μην το βλέπει όλη την ημέρα.

4.  Εντολή “πάρε”.  Λέτε την λέξη “πάρε” κάθε φορά που του δίνετε φαγητό ή λιχουδιά ή ένα παιχνίδι.  Μ’ αυτήν την εντολή τον μαθαίνετε να περιμένει δική σας εντολή πριν πάρει οτιδήποτε.

5.  Εντολή “έλα”.  Αυτή η εντολή είναι πολύ σημαντική, πολλές φορές για την ίδια του τη ζωή.  Σε κατάσταση κινδύνου με την εντολή “έλα” θα αποφύγει οποιονδήποτε κίνδυνο για να έρθει κοντά σας.  Στέκεστε σε κάποιο σημείο του δωματίου ενώ έχετε την προσοχή του πάνω σας και του λέτε “έλα”.  Άλλος τρόπος είναι αν π.χ είστε στον κήπο, να τρέξετε και να φωνάζετε “έλα”.  Ο σκύλος έτσι κι αλλιώς ξεκινά να τρέχει από πίσω σας από μόνος του και λέγοντάς του την εντολή θα του είναι πιο εύκολο να την μάθει. Μετά, μπορείτε να του λέτε “έλα” κάνοντας έναν θόρυβο για να του αποσπάσετε την προσοχή, ή κρατώντας στο χέρι σας ένα παιχνίδι του ή απλά ανοίγοντας τα χέρια σας διάπλατα και να σκύψετε σα να είστε έτοιμοι να τον πάρετε αγκαλιά.  Όση ώρα λοιπόν έρχεται προς το μέρος σας ο σκύλος, εσείς συνεχίζετε και του λέτε την λέξη “έλα” πολλές φορές μέχρι να σας φτάσει και τέλος τον επιβραβεύετε με χάδι, λιχουδιά και λέγοντάς του “μπράβο”.

6.  Εντολή “κάτσε”.  Του λέτε την λέξη “κάτσε” επανειλημμένα ενώ την ίδια ώρα πιέζετε ελαφρά με το χέρι σας στην πλάτη πιο πάνω στην βάση της ουράς έως ότου κάτσει.  Τον επιβραβεύετε και επαναλαμβάνετε την εντολή ξανά όταν σηκωθεί μέχρι να κάτσει μόνος του.

7.  Εντολή “ξάπλωσε”.  Τον φωνάζετε να έρθει κοντά σας.  Τον βάζετε να κάτσει με την εντολή “κάτσε”.  Κι εφόσον έχετε την προσοχή του, κρατάτε με το χέρι σας μια λιχουδιά και χαμηλώνετε το χέρι σας μέχρι να φτάσει στο πάτωμα μπροστά από τον σκύλο, χωρίς να αφήσετε την λιχουδιά από το χέρι σας.  Εκείνος θα χαμηλώνει ταυτόχρονα το κεφάλι του ακολουθώντας την λιχουδιά και θα αρχίζει να ξαπλώνει.  Όση ώρα κάνετε την εκπαίδευση εσείς λέτε συνεχώς την λέξη “ξάπλωσε” έως ότου ξαπλώσει και τότε τον επιβραβεύετε δίνοντάς του την λιχουδιά.  Αν δεν ακολουθεί την λιχουδιά και δεν ξαπλώσει, άλλος τρόπος είναι να τον κάνετε να ξαπλώσει πιέζοντας απαλά με προσοχή την πλάτη του και με το άλλο χέρι να του δείχνετε το πάτωμα ενώ λέτε την λέξη “ξάπλωσε” συνεχώς.

8.  Εντολή “μείνε”.  Αφού έχετε την προσοχή του και τον έχετε βάλει στην στάση “κάτσε” ή στην στάση “ξάπλωσε”.  Του λέτε την λέξη “μείνε” ενώ έχετε το χέρι σας απλωμένο μπροστά τείνοντας την παλάμη σας σα να του λέτε στοπ.  Αν ο σκύλος σηκωθεί ή τρέξει κοντά σας, του λέτε με σταθερή φωνή “όχι” και μετά “κάτσε”.  Μετά του λέτε ξανά την εντολή “μείνε” κι αφού μείνει λίγα δευτερόλεπτα κοιτάζοντάς σας, τότε τον επιβραβεύετε.  Στην συνέχεια, το άλλο επίπεδο της άσκησης, είναι να του λέτε “μείνε” και να απομακρύνεστε λίγα βήματα κάθε φόρα, έως ότου φτάσετε στο σημείο να φεύγετε από το δωμάτιο, να επιστρέφετε μετά από 1-2 λεπτά κι ο σκύλος σας περιμένει στην εντολή “μείνε”.

9.  Εντολή “άστο”.  Του δίνετε ένα παιχνίδι.  Τον αφήνετε να παίξει λίγο μαζί του και  μετά του λέτε “άστο” την ώρα που το παίρνετε και το αφήνετε κάτω μπροστά του.  Το κάνετε συνεχώς μέχρι να φτάσει στο σημείο όταν του λέτε “άστο” να το αφήνει μόνος του κάτω.  Κάθε φορά που το αφήνει, τον επιβραβεύετε. Αυτή η εντολή είναι σημαντική για την ασφάλειά του αν π.χ αρπάξει φαγητό από τον δρόμο να το αφήσει αμέσως.

10.  Εντολή “φέρτο”.  Όταν έχει ένα παιχνίδι στο στόμα του, λέτε το όνομά του για να του τραβήξετε την προσοχή, φέρνετε το χέρι σας μπροστά σας κι απλώνετε την παλάμη λέγοντάς του “φέρτο”.  Το λέτε συνεχώς μέχρι να σας το φέρει και τον επιβραβεύετε.  Θα έρθει ο σκύλος κοντά σας γιατί θα δει το απλωμένο σας χέρι ως πρόσκληση.  Αρκεί όταν σας πλησιάσει την πρώτη φορά όσο του λέτε την εντολή “φέρτο” να πάρετε το παιχνίδι από το στόμα του και επαναλάβετε αφού του πετάξετε το παιχνίδι μακριά για να σας το φέρει.

11.  Εντολή “περίμενε”.  Είναι σημαντικό για την ασφάλεια την δική σας αλλά και του σκύλου σας να ξέρει να “συμπεριφέρεται” στον δρόμο την ώρα της βόλτας.  Ιδιαίτερα όταν περνάει δρόμο ή φανάρια.  Όταν πηγαίνετε βόλτα τον σκύλο σας και θέλετε να περάσετε έναν δρόμο, σταματάτε στην άκρη του πεζοδρομίου, του λέτε “περίμενε” κι όταν έρθει η ώρα να περάσετε τον δρόμο του λέτε “πάμε”.  Έχει δεν έχει αυτοκίνητα ή φανάρια, καλό είναι να το κάνετε κάθε φορά για να μάθει την εντολή έτσι ώστε να την ακολουθεί παντού ακόμη και στον πιο πολυσύχναστο από αμάξια δρόμο.

Οι "σκύλο-γονείς" μου με μαθαίνουν διάφορες εντολές κι αυτό φαίνεται!
Οι “σκύλο-γονείς” μου με μαθαίνουν διάφορες εντολές κι αυτό φαίνεται!

Έξτρα συμβουλές

1.  Πάντα μετά το τέλος της εκπαίδευσης η οποία θα πρέπει να διαρκεί 15-20 λεπτά την ημέρα κι αν είναι δυνατόν δύο φορές την ημέρα, θα πρέπει να του λέτε την λέξη “τέλος” για να καταλάβει ο σκύλος σας πως έχει τελειώσει η εκπαίδευση για να μην περιμένει άλλη εντολή.  Αυτό θα τον κάνει ακόμα πιο υπάκουο την ώρα της εκπαίδευσης.

2.  Όταν ο σκύλος σας μάθει τις εντολές καλά, φροντίστε να του ανεβάσετε επίπεδο δυσκολίας στην εκπαίδευση μαθαίνοντας του τις εντολές με νοήματα.  Αυτό θα βοηθήσει πολύ σε περίπτωση που είναι μακριά σας και δεν ακούει την φωνή σας.  Όταν δει τις χειρονομίες σας όμως θα υπακούσει.  Φροντίστε μόνο να είναι μοναδικές χειρονομίες για κάθε εντολή.  Απλές και να μην τις χρησιμοποιείτε άλλες στιγμές.

3.  Κάθε σκύλος είναι μοναδικός και γι’ αυτό είναι διαφορετικός στην μάθηση μιας εντολής.  Άλλος θα θέλει περισσότερη προσπάθεια κι άλλος λιγότερη.  Θέλει υπομονή από εσάς και επιμονή αλλά όχι σε βαθμό που να τον κουράσετε.  Σιγά σιγά ακόμα κι ο πιο πεισματάρης σκύλος θα μπορέσει να εκπαιδευτεί.

4.  Να του δίνετε αγάπη κι εκείνος θα σας ανταποδίδει την αγάπη του εκτελώντας τις εντολές μόνο και μόνο για να σας βλέπει εσάς ευχαριστημένο.

5.  Να θυμάστε πως είναι σκύλος δεν είναι άνθρωπος και γι’ αυτό πολλές φορές μπορεί να μην σας καταλαβαίνει τι του ζητάτε.  Μάθετε να “μιλάτε” στην δική του γλώσσα.

6.  “Μαλώστε” τον όπως θα έκανε κι η “μαμά” του.  Αν για παράδειγμα, γρυλίσει ή γαβγίσει ενώ δεν θέλετε, πιάστε του την μουσούδα, πλησιάστε το πρόσωπό σας στο δικό του και πείτε με χαμηλή φωνή σαν γρύλισμα “όχι”.  Η μαμά σκυλίτσα το κάνει αυτό στα κουτάβια της (με το στόμα της βέβαια) όταν αυτά δεν συμπεριφέρονται σωστά.  Αυτή την συμπεριφορά ο σκύλος σας θα την καταλάβει σε αντίθεση με την ανθρώπινη συμπεριφορά με τσιριχτό “όχι” και να τον δείχνετε με το δάχτυλο ή λέγοντάς του μεγάλες προτάσεις.

7.  Η φωνή σας την ώρα που του λέτε εντολές πρέπει να είναι σταθερή κι όχι ψίθυρος γιατί θα το πάρει ως φόβο ή αδυναμία και θα γίνει κυριαρχικός απέναντί σας δηλαδή θα νομίζει πως αυτός είναι ο αρχηγός.  Ούτε να ουρλιάζετε γιατί τότε θα νομίζει πως είστε αγριεμένος ή εκνευρισμένος και θα φοβηθεί.

8.  Να θυμάστε πως πάντα γίνονται “ατυχήματα” και θα υπάρξουν στιγμές που δεν θα μπορεί να υπακούει στις εντολές και να ακολουθήσει την εκπαίδευση ή ενώ την έχει μάθει την εντολή εκείνη τη στιγμή να μην την εκτελεί λες και την έχει ξεχάσει.  Αφήστε τον, παίξτε μαζί του και μετά ξεκινήστε την εκπαίδευση.  Εκτός κι αν είναι αδιάθετος, τότε να τον αφήσετε ήσυχο, να γίνει καλά και την εκπαίδευση την κάνετε άλλη μέρα.

9.  Μην τον αφήνετε να κάνει πολλές φορές “κακές πράξεις” χωρίς επίπληξη γιατί μετά θα είναι αργά και θα υιοθετήσει κακή συμπεριφορά.

10.  Θέλει υπομονή κι επιμονή.  Η εκπαίδευση είναι τρόπος επικοινωνίας και κάντε το σαν παιχνίδι για να είναι διασκεδαστικό και για τους δυο σας.  Αν δεν τα καταφέρετε, τότε θα σας βοηθήσει ένας εκπαιδευτής.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts