Ποιος είναι ο κατάλληλος σκύλος για εσάς

μικρόσωμα ή μεγαλόσωμα σκυλιά
Αποφασίσατε πως ήρθε η ώρα να υιοθετήσετε ένα σκυλάκι. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι δεν παίρνουν στα σοβαρά αυτή την απόφαση γι’αυτό και είναι αποτέλεσμα μιας επιπόλαιας, παρορμητικής στιγμής. Με αποτέλεσμα, το σκυλάκι που κάποτε είχε οικογένεια να καταλήξει ένα ακόμη αδέσποτο.
Τα σκυλιά δεν είναι αντικείμενα όπως ορισμένοι που λόγω “μόδας” μικρόσωμα ή μεγαλόσωμα σκυλιάεπιλέγουν μια συγκεκριμένη ράτσα κι όταν περάσει η μόδα τους τα παρατούν! Ή παιχνίδια που πολλοί γονείς τα παίρνουν για τα παιδιά τους κι όταν τα βαρεθούν ή δεν τα θέλουν άλλο τα παρατούν επίσης!
Τα σκυλιά είναι ζωούλες, ψυχούλες με μυαλό μικρού παιδιού που μέσα τους ανθίζει ένα περιβόλι με πάρα πολλά συναισθήματα!
Εφόσον λοιπόν πήρατε σοβαρά την απόφαση να υιοθετήσετε έναν σκύλο με τον οποίο γνωρίζετε καλά πως θα ζήσετε μαζί του τουλάχιστον τα επόμενα δέκα με δεκαπέντε χρόνια (σας εγγυώμαι αξέχαστες στιγμές και μοναδικές εμπειρίες!), θα πρέπει να λάβετε υπόψη πως τα σκυλιά πέρα από αγάπη και φροντίδα χρειάζονται πολύ προσοχή, υπευθυνότητα, ενέργεια και τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό… χρήματα! Επίσης, είναι σημαντικό να ταιριάζει με την προσωπικότητά σας και τον τρόπο ζωής σας. Γι’ αυτό και η επιλογή του μελλοντικού τετράποδου συντρόφου σας είναι σημαντική.

Μεγαλόσωμα ή μικρόσωμα; 

Τα μεγαλόσωμα σκυλιά χρειάζονται περισσότερη άσκηση και χώρο. Ο χώρος βέβαια είναι σχετικό. Γιατί μπορεί κάλλιστα οποιοσδήποτε να έχει μεγαλόσωμο “φίλο” μέσα στο μικρό διαμέρισμά του αλλά θα πρέπει να αφιερώνει διπλάσιο χρόνο για άσκηση, μεγάλες βόλτες και παιχνίδι σε πάρκα για να τρέχει.
Αυτό δεν σημαίνει ότι τα μικρόσωμα δεν έχουν ανάγκη από άσκηση! Βεβαίως και έχουν αλλά όχι στον ίδιο βαθμό με τα μεγαλόσωμα. Ίσα ίσα που τα μικρόσωμα τείνουν να είναι περισσότερο παιχνιδιάρικα.

Ράτσα ή ημίαιμο;

Αν θέλετε σκύλο συγκεκριμένης ράτσας (προσωπική προτίμηση βέβαια είναι τα ημίαιμα και τα ημίαιμα θα πρότεινα πάντα γιατί δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα υπόλοιπα) καλό είναι να διαβάσετε ή να ενημερωθείτε από ειδικούς για τα πιθανά προβλήματα υγείας που μπορεί να έχουν στο μέλλον γιατί κάποιες ράτσες τείνουν να έχουν θέματα υγείας και χρειάζονται προσοχή για να αποφευχθούν στο μέλλον ή τουλάχιστον να είστε προετοιμασμένοι για την αντιμετώπισή τους.

Κουτάβι ή ενήλικας;

Αυτή είναι ίσως η πιο δύσκολη απόφαση. Όταν υιοθετεί κάποιος ένα κουτάβι ξέρει πώς θα είναι ενήλικας γιατί το μεγάλωσε ο ίδιος και του έχει μάθει κάποια πράγματα από την αρχή. Ωστόσο, δεν είναι ικανοί όλοι να μεγαλώσουν ένα κουτάβι! Χρειάζεται πολλή δουλειά, πολύς χρόνος, απεριόριστη υπομονή και ωριμότητα γιατί όπως προανέφερα, “ότι σκύλο μεγαλώσεις, αυτόν τον σκύλο θα έχεις ως ενήλικα”! Τι σημαίνει αυτό; Μια λάθος ανατροφή θα δυσκολέψει τις ζωές και των δυο σας αλλά και των υπολοίπων! Απαιτείται λοιπόν να γνωρίζετε καλά πόσο σημαντική είναι η σωστή κοινωνικοποίηση του κουταβιού και η εκπαίδευσή του. Για να καταλάβετε πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση για έναν σκύλο, είναι εξίσου σημαντική με το δημοτικό σχολείο ενός παιδιού. Ένα παιδί για να γίνει ένας σωστός ενήλικας πρέπει να αποκτήσει τις σωστές βάσεις στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Έχετε λοιπόν στο νου σας την εκπαίδευση ως το σχολείο του σκύλου σας.
Ενώ ένας ώριμος, ενήλικας σκύλος δεν απαιτεί εκπαίδευση.  Ίσως ελάχιστη, ναι για να προσαρμοστεί με τα δικά σας δεδομένα. Αλλά ο χαρακτήρας έχει διαμορφωθεί κι απλά εσείς “υπογράφετε” μαζί του νοητά ένα συμβόλαιο με όρους συγκατοίκησης. Δυστυχώς οι ενήλικοι σκύλοι βρίσκουν δύσκολα οικογένεια και σπίτι γιατί υπάρχει η ανησυχία πως δεν θα μπορούν να “τα βρουν” μεταξύ τους. Αυτό είναι λάθος! Γιατί όλα τα σκυλιά ανεξαρτήτου ράτσας ή ηλικίας έχουν ανάγκη την αγάπη και την φροντίδα μιας οικογένειας και γι’ αυτόν τον λόγο έχουν την ικανότητα να επικοινωνούν με τον άνθρωπο να δέχονται, να σέβονται και να υιοθετούν τους όρους συμβίωσης αρκεί να αισθανθούν πως είναι μέλη της οικογένειας!
Προϊόντα για εκπαίδευση σκύλων 
Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts