10 πράγματα που σιχαίνεται ο σκύλος όταν του τα κάνετε

Ο σκύλος σας μπορεί να μισεί κάποια πράγματα που κάνετε και ίσως να μην το συνειδητοποιείτε καν! Συνήθειες ή πράξεις που ερεθίζουν τα σκυλιά είναι διαφορετικά από αυτά που εκνευρίζουν τους ανθρώπους. Γενικά, τα σκυλιά αντιπαθούν τις αγκαλιές, το να μην τους επιτρέπεται να μυρίζουν, η έλλειψη ρουτίνας και πολλά άλλα. Ακόμη και ο πιο χαλαρός σκύλος θα μισήσει μερικά από τα πράγματα που κάνουμε εμείς οι άνθρωποι—αν το ανέχονται, είναι απλώς επειδή μας αγαπούν ή δεν θέλουν να είναι κυρίαρχοι. Ναι, ορισμένα πράγματα είναι αναπόφευκτα, όπως οι επισκέψεις στον κτηνίατρο ή η περιποίηση. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να προσπαθήσουμε να το κάνουμε εύκολα με τα σκυλιά μας. Αρχικά, αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι κανένα σκυλί δεν είναι ακριβώς το ίδιο, οπότε αυτό που μισεί ένας σκύλος μπορεί ένας άλλος να το απολαμβάνει.

Ας δούμε λοιπόν τι μπορεί να κάνετε το οποίο υπάρχουν άπειρες πιθανότητες να κάνουν τον σκύλο σας… τούρμπο!

1.Αγκαλιές

Είναι πραγματικά χαριτωμένο να βλέπεις φωτογραφίες ανθρώπων που αγκαλιάζουν σκυλιά, αλλά η πραγματικότητα δεν είναι τόσο άνετη. Πολλά σκυλιά δεν απολαμβάνουν τις αγκαλιές, ειδικά από αγνώστους. Το να τοποθετείτε τα χέρια σας γύρω από το λαιμό ή το σώμα ενός ξένου σκύλου μπορεί να το πάρει ως απειλή.

Τα περισσότερα σκυλιά ανέχονται τις αγκαλιές από έμπιστους ανθρώπους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τους αρέσουν πραγματικά.

Μια καλύτερη εναλλακτική είναι να αφήσετε τον σκύλο να σας “αγκαλιάσει” εκείνος με τους δικούς του όρους κι εσείς να τον χαϊδέψετε στην πλάτη και στο στήθος (ειδικά αν δεν γνωρίζετε καλά τον σκύλο).

Φυσικά, μερικά σκυλιά λατρεύουν να τα αγκαλιάζουν. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον δικό σας σκύλο και να κατανοείτε τα όριά του. Δώστε προσοχή στη γλώσσα του σώματός του για να σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς νιώθει όταν τον αγκαλιάζετε. Αν γέρνει μακριά, αποστρέφει τα μάτια του, χασμουριέται, γλείφει τα χείλη του, έχει ένα ανήσυχο βλέμμα, πιθανότατα νιώθει άβολα.

2. Πλησιάζετε υπερβολικά κοντά το δικό σας πρόσωπο στην μουσούδα του σκύλου ή πιάνετε το κεφάλι του με τα χέρια σας δυνατά.

Όπως το αγκάλιασμα, με τον ίδιο τρόπο τα σκυλιά τείνουν να αντιπαθούν τους ανθρώπους που μπαίνουν στα μούτρα τους. Σκεφτείτε πώς θα σας έκανε να νιώθετε εσάς μια παρόμοια κατάσταση! Να έρχεται ένας άγνωστος και να πλησιάζει την μούρη του σε απόσταση αναπνοής από το πρόσωπό σας! Παραδεχτείτε το. Και μόνο με την σκέψη εκνευριστήκατε. Λογικό. Το ίδιο ισχύει και για τα σκυλιά.

Αποφύγετε να βάζετε τα χέρια σας στο πρόσωπο ενός σκύλου, να υψώνεστε πάνω από σκύλους και να ορμάτε προς το μέρος τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν ο σκύλος δεν σας γνωρίζει καλά. Το λιγότερο θα φοβηθεί ή θα νιώσει εξαιρετικά άσχημα και το χειρότερο πιθανό σενάριο είναι αυτή την κίνηση να την πάρει σαν απειλή και να σας επιτεθεί χωρίς να το θέλει, αλλά από φόβο και άμυνα.

Εάν ο σκύλος είναι δικός σας και χρειάζεται να σπρώξετε το κεφάλι του με κάποιον τρόπο προκειμένου να του κάνετε για παράδειγμα καθαρισμό των αυτιών ή βούρτσισμα δοντιών, προχωρήστε αργά, να είστε ευγενικοί και ανταμείψτε τον σκύλο σας με λιχουδιές ή/και επαίνους.

Εάν ο σκύλος σας δείχνει σημάδια φόβου ή συμπεριφέρεται επιθετικά, υποχωρήστε! Και προσπαθήστε αργότερα. Είναι πάντα καλύτερο να είστε προσεκτικοί και να αποτρέψετε ένα δάγκωμα σκύλου.

3. Δεν τον αφήνετε να μυρίσει και να εξερευνήσει στις βόλτες

Τα σκυλιά απολαμβάνουν τις βόλτες για κάτι περισσότερο από την άσκηση. Κάνοντας μια βόλτα σε εξωτερικούς χώρους δίνει στον σκύλο σας την ευκαιρία να εξερευνήσει τον κόσμο. Ο σκύλος σας εξερευνά τον κόσμο κυρίως μέσω της μυρωδιάς και μετά με τις άλλες του αισθήσεις (ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι εξερευνούν τον κόσμο πρώτα μέσω της όρασης). Το να βιάζετε το σκυλί σας σε μια βόλτα χωρίς να του επιτρέπετε να σταματήσει και να μυρίσει (και να “σημαδέψει”) είναι αγενές.

Αν το σκεφτείτε, είναι σαν να σας σέρνει κάποιος από το χέρι στο αγαπημένο σας κατάστημα χωρίς να σας επιτρέπει να σταματήσετε και να κοιτάξετε τίποτα. Αν συμβαίνει συνέχεια, αυτό θα ήταν αρκετά απογοητευτικό, έτσι δεν είναι; Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βγάλετε βόλτα τον σκύλο σας, δώστε του άφθονο χρόνο για να εξερευνήσει το περιβάλλον του. Εξάλλου, είναι η δική του στιγμή και πρέπει να την ευχαριστηθεί. Πάτε βόλτα για εκείνον κι όχι για εσάς.

4. Ζωή χωρίς κανόνες κι ένα πρόγραμμα

Ο σκύλος σας μπορεί να μην του φαίνεται, αλλά χρειάζεται κανόνες στην ζωή του. Εάν ο σκύλος σας έχει καθημερινές λάθος συμπεριφορές, πιθανότατα είναι επειδή δεν του έχετε διδάξει τους κανόνες. Η εκπαίδευση είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής του σκύλου σας. Μια ρουτίνα είναι σημαντική γιατί ο σκύλος σας έχει εσωτερικό ρολόι. Προσπαθήστε να ταΐζετε τον σκύλο σας την ίδια ώρα κάθε μέρα. Καθιερώστε επίσης μια ρουτίνα άσκησης εάν είναι δυνατόν.

Μετά από μερικές ημέρες δομημένων κανόνων και ρουτίνας, πιθανότατα θα παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας είναι πιο χαρούμενος. Οι ρουτίνες και οι κανόνες κάνουν τον κόσμο του σκύλου σας πιο προβλέψιμο και μπορούν πραγματικά να τονώσουν την αυτοπεποίθησή του.

5. Φωνές κι αυστηρή τιμωρία

Σε κανέναν δεν αρέσει να του φωνάζουν ή να τον τιμωρούν σκληρά (όπως να τον δέρνουν). Τα σκυλιά μπορεί να μην καταλαβαίνουν τις λέξεις που λέμε, αλλά αισθάνονται τα συναισθήματα των ανθρώπων όποτε χρησιμοποιούν κάθε μία λέξη.

Εάν έχετε ένα ευαίσθητο ή φοβισμένο σκυλί, μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι φωνές και η σκληρή τιμωρία πραγματικά αναστατώνουν ή τρομάζουν τον σκύλο σας. Ο φόβος δεν ισοδυναμεί με σεβασμό και δεν θα ενισχύσετε τη σχέση σας με αυτές τις μεθόδους.

Ακόμα κι αν ο σκύλος σας είναι υπερενθουσιώδης ή πολύ χαρούμενος, πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι οι φωνές και η σκληρή τιμωρία δεν βοηθούν μακροπρόθεσμα, επειδή ο σκύλος σας απευαισθητοποιείται (που σημαίνει ότι κάνει ό,τι θέλει ούτως ή άλλως και εσείς απλώς επαναλαμβάνετε τον εαυτό σας).

Η θετική εκπαίδευση είναι γενικά ο πιο αποτελεσματικός τύπος εκπαίδευσης. Για να διορθώσετε την ανεπιθύμητη συμπεριφορά, μπορείτε να δοκιμάσετε να ανακατευθύνετε τον σκύλο σας προς μια προτιμώμενη συμπεριφορά αντί να του φωνάξετε ή να τον χτυπήσετε.

Εκπαιδεύστε το σκυλί σας με την λέξη “άστο” για να σταματήσετε τον σκύλο σας να φάει κάτι από κάτω ή κάτι απαγορευτικό. Μπορείτε να του μάθετε την εντολή «κοίτα με” για να τραβήξετε την προσοχή του όταν κάνει κάτι λάθος. Φροντίστε να τον επιβραβεύετε όταν συμμορφώνεται. Τα σκυλιά είναι πιο πιθανό να σας ακούσουν όταν υποβάλετε ένα αίτημα παρά ένα μη συγκεκριμένο “όχι” ή “σταμάτα το”.

6. Ρουχισμός

Αν δεν έχετε μάθει το σκυλί σας να φοράει ρούχα σταδιακά, ξεκινώντας από κουτάβι για να το συνηθίσει, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο σκύλος σας να μισεί το ντύσιμο. Πολλά σκυλιά ανέχονται ρούχα ή κοστούμια, αλλά τα περισσότερα δεν τα απολαμβάνουν.

Μερικοί σκύλοι είναι εντάξει με απλά ρούχα όπως μπλουζάκια και μπουφανάκια, αλλά απεχθάνονται να φορούν πράγματα στο κεφάλι ή στα πόδια τους. Πόσο σημαντικό είναι ούτως ή άλλως να ντύνεις τον σκύλο σου; Εάν ο σκύλος σας χρειάζεται προστασία από το κρύο, ξεκινήστε με μικρά, ελαφριά αντικείμενα και συνδέστε τα με λιχουδιές ή άλλες ανταμοιβές. Προχωρήστε μέχρι τα πουλόβερ, τα μπουφάν και τα μποτάκια. Παρακολουθήστε τη γλώσσα του σώματος του σκύλου σας για να προσδιορίσετε πότε έχει αγανακτήσει και δεν θέλει άλλο.

7. Δυνατά αρώματα

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε ήδη, η όσφρηση του σκύλου σας είναι περίπου 10.000 έως 100.000 φορές πιο ευαίσθητη από τη δική σας. Σε γενικές γραμμές, τα σκυλιά απολαμβάνουν όλα τα είδη αρωμάτων και οσμών. Ωστόσο, τα δυνατά αρώματα και οι χημικές ουσίες μπορεί να ενοχλήσουν τα σκυλιά και ακόμη και να ερεθίσουν τη μύτη τους.

Κατά κανόνα, είναι καλύτερο να αποφεύγετε να ψεκάζετε απευθείας το σκυλί σας με οτιδήποτε. Εάν ο σκύλος σας χρειάζεται ένα ιατρικό σπρέι, αποφύγετε το πρόσωπό του (ακόμα καλύτερα, ψεκάστε το φάρμακο σε ένα πανί και εφαρμόστε το σε αυτόν με αυτόν τον τρόπο). Όταν χρησιμοποιείτε τα δικά σας προϊόντα (άρωμα, λακ, αποσμητικά χώρου, καθαριστικά κ.λπ.), κάντε το μακριά από τον σκύλο σας και βεβαιωθείτε ότι το προϊόν δεν είναι τοξικό.

8. Τον αφήνετε πολλές ώρες μόνο του ή τον παραμελείτε γενικώς.

Τα σκυλιά είναι κοινωνικά πλάσματα που γενικά μισούν να μένουν μόνα. Κάποια σκυλιά παρηγοριούνται με την παρουσία ενός άλλου σκύλου, άλλα όμως θέλουν μόνο ανθρώπινη συντροφιά. Σε ακραίες περιπτώσεις, μερικοί σκύλοι φοβούνται να μείνουν μόνοι τους και βιώνουν άγχος αποχωρισμού (Έχουμε μιλήσει εκτενέστερα με το συγκεκριμένο θέμα σε παλιότερα άρθρα μας). Στρες αποχωρισμού και τρόπος αποφυγής.

Το πρόβλημα είναι ότι σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που συμβιώνουν με έναν σκύλο πρέπει να εργαστούν για να πληρώσουν για όλη αυτή την… γκουρμέ τροφή για σκύλους. Πρέπει επίσης να έχει και μια προσωπική ζωή, να κάνει δουλειές, να κάνει διακοπές κλπ. Φυσικά, ο σκύλος δεν τα καταλαβαίνει όλα αυτά. Λοιπόν, ποια είναι η λύση;

Περάστε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με τον σκύλο σας όταν είστε σπίτι. Αφιερώστε χρόνο για να δεθείτε με τον σκύλο σας. Ορίστε μια καθημερινή ρουτίνα, παρέχοντας άφθονη άσκηση και πνευματική τόνωση. Εάν ταξιδεύετε συχνά, βρείτε έναν έμπιστο άνθρωπο να τον αφήσετε να τον φροντίσει εκείνος, με τον οποίο ο σκύλος σας αισθάνεται άνετα. Εάν ταξιδεύετε συνεχώς και σκέφτεστε να αποκτήσετε έναν σκύλο, σκεφτείτε το σοβαρά να τον παίρνετε μαζί σας, ειδάλλως να μην προχωρήσετε στην υιοθεσία του. Ποιος ο λόγος να κάνετε το επόμενο βήμα εφόσον δεν θα ζει μαζί σας συνεχώς αλλά με διαλείμματα;

9. Τον αναγκάζετε να βιώνει άβολες καταστάσεις.

Οι περισσότεροι από εμάς το έχουμε βιώσει: ο σκύλος σας «βάζει φρένο» και αρνείται να πάει κάπου ή να κάνει κάτι. Ίσως είναι η μπανιέρα. Συχνά είναι ο κτηνίατρος. Μερικές φορές είναι το αυτοκίνητο ή ακόμα και ένας συγκεκριμένος δρόμος. Μπορεί ακόμη και να είναι ένα συγκεκριμένο άτομο ή ζώο που θέλει να αποφύγει ο σκύλος σας. Τις περισσότερες φορές, ο σκύλος σας αρνείται επειδή έχει φόβο ή φοβία.

Όταν πιέζετε τον σκύλο σας σε μια τρομακτική κατάσταση, τον κρατάτε σε κατάσταση στρες. Πώς να το αντιμετωπίσετε;  Κρατήστε τον σε απόσταση ασφαλείας και επιβραβεύστε τον για την ψυχραιμία του. Σταδιακά αυξήστε την έκθεση του σκύλου στο πρόσωπο, το αντικείμενο ή την κατάσταση που τον φοβίζει και επιβραβεύστε όταν δεν αντιδρά και παραμένει ψύχραιμος. Εάν είναι ο κτηνίατρος που φοβάται, μπορείτε να λάβετε κάποια μέτρα για να κάνετε τον σκύλο σας να αγαπήσει τον κτηνίατρο. Εάν η φοβία είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί να ζητήσετε βοήθεια από εκπαιδευτή. Συμβουλές για ελάττωση στρες στους σκύλους

10. Είστε αναστατωμένοι.

Η ζωή έχει τα πάνω και τα κάτω της. Δεν μπορεί να περιμένετε να είστε πάντα χαρούμενοι. Ωστόσο, ο σκύλος σας μπορεί να αισθανθεί τα συναισθήματά σας λόγω του στενού δεσμού που μοιράζεστε. Εάν περνάτε μια περίοδο κατάθλιψης, άγχους ή θλίψης, είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει τον σκύλο σας. Μερικοί σκύλοι θα ταιριάξουν με τα συναισθήματά σας, θα γίνουν λυπημένοι ή ακόμα και άρρωστοι. Άλλοι θα βαρεθούν ή θα απογοητευτούν και γι’ αυτόν τον λόγο θα κάνουν λανθασμένες συμπεριφορές επειδή δεν λαμβάνουν αρκετή προσοχή/άσκηση/διέγερση.

Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να ακολουθήσετε κάποιο είδος ρουτίνας και να αφιερώσετε χρόνο με τον σκύλο σας. Τα σκυλιά μπορούν να προσφέρουν υπέροχη υποστήριξη συναισθημάτων. Υπάρχει λόγος που τα σκυλιά είναι τόσο σπουδαία στη θεραπεία με τη βοήθεια ζώων! Πηγαίνετε μια βόλτα με τον σκύλο σας και ίσως να αισθανθείτε καλύτερα.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts