Τα 7 μεγάλα λάθη της εκπαίδευσης

τα 7 μεγάλα λάθη της εκπαίδευσης

Κι όμως, το πιστεύετε ή όχι το θέμα της εκπαίδευσης είναι μεγάλο.  Ναι μεν όλοι μπορούν να το κάνουν αλλά έχει κάποιους κανόνες.  Και οι κανόνες υπάρχουν γιατί με την εκπαίδευση δεν έχει να κάνει κανείς με … μηχάνημα που έχει συγκεκριμένες οδηγίες χρήσεως αλλά με έμψυχο ον, με ζωντανό οργανισμό που σκέφτεται, αισθάνεται κι έχει ελεύθερη βούληση!   Κι όταν μιλάμε για ζωντανό οργανισμό τότε έχουμε να κάνουμε με συμπεριφορές και χαρακτήρες που διαφέρουν.  Διαβάστε εδώ περισσότερα για τους διαφορετικούς χαρακτήρες Εκπαίδευση κουταβιού σύμφωνα με τους 6 τύπους προσωπικότητας. 

DSC01027

Σ’ αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τα συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν προσπαθούν (και λέω “προσπαθούν” γιατί στο τέλος δεν τα καταφέρνουν)να εκπαιδεύσουν τον σκύλο τους. Για να έχετε επιτυχημένο αποτέλεσμα όσον αφορά την εκπαίδευση, θα πρέπει να αποφύγετε τα εξής λάθη:

  1. Η επανάληψη …. σκοτώνει!  Κι όταν λέω επανάληψη δεν εννοώ την επανάληψη της άσκησης κάθε μέρα, αλλά το να λέτε επανειλημμένα, χωρίς σταματημό σα να έχει κολλήσει η βελόνα ενός δίσκου μια συγκεκριμένη λέξη έως ότου ο σκύλος υπακούσει.  Για παράδειγμα, “κάτσε, κάτσε, κάτσε, κάτσε…. ” γιατί πιθανότατα πιστεύετε πως θα του κάνετε πλύση εγκεφάλου και στο τέλος θα κάτσει.  Στην ουσία θα έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα.  Ο σκύλος σας θα σας αγνοήσει.    Συμβουλή:Θέλει μία δύο φορές και τέλος πάτε σε άλλη άσκηση και το επαναλαμβάνετε άλλη στιγμή.

  2. Ουρλιάζετε!  Το να φωνάζετε δεν βοηθάει σε τίποτα.  Ίσα ίσα που πέρα ότι θα…. το ξεκουφάνετε το σκυλάκι σας, θα το αγχώσετε και θα το μπερδέψετε.  Συμβουλή : Όταν αισθάνεστε πως η φωνή σας ανεβαίνει, πάρτε μια βαθιά αναπνοή για να ηρεμήσετε και συνεχίστε με σταθερή φωνή σε φυσιολογικούς τόνους.
  3. Δημιουργείτε σύγχυση γιατί δεν είστε ξεκάθαροι! Θέλετε για παράδειγμα να πείτε στον σκύλο σας να κάτσει και του λέτε “κάτσε”, “κάτσε κάτω”, “κάτω” και το μόνο που καταφέρνετε είναι να τον μπερδεύετε και να μην ξέρει τι να κάνει. Συμβουλή : Πρέπει για κάθε εντολή να χρησιμοποιείτε μια συγκεκριμένη λέξη κι όχι παραπλήσιες ή υποκατάστατα.  Για παράδειγμα, αν θέλετε να κάτσει ο σκύλος σας να του μάθετε να ακούει μία μόνο λέξη ή “κάτσε” ή “κάτω” ή ” κάτσε κάτω”.
  4. Επιβραβεύετε μονότονα! Ο τρόπος επιβράβευσής σας είναι βαρετός. Στο θέμα της εκπαίδευσης η λέξη κλειδί είναι η επιβράβευση.  Αν δεν του αρέσει η επιβράβευση του σκύλου σας τότε δεν πρόκειται να μάθει εύκολα.  Ανάλογα με τον χαρακτήρα του σκύλου είναι και η επιβράβευση.  Για παράδειγμα, ένα τζακ ράσελ θα προτιμήσει το αγαπημένο του παιχνίδι και το πιο πιθανό ένα μπαλάκι ενώ ένα ροτβάιλερ π.χ θα θέλει μια λιχουδιά.  Συμβουλή : Να έχετε πάντα λιχουδιές ως επιβράβευση και ένα παιχνίδι για να υπάρχει ενδιαφέρον στις εναλλαγές.  Ζώνη χρήσιμη για την εκπαίδευση.

  5. Είστε.. αταίριαστοι! Αυτό είναι κι ένα απ’ τα μεγαλύτερα λάθη.  Πρέπει να επιλέξετε για σύντροφο ζωής ένα σκυλάκι που να ταιριάζει με τον τρόπο ζωής σας για να προχωράτε παράλληλα.  Για παράδειγμα, δεν μπορεί ένας ηλικιωμένος που η ενέργειά του είναι σε περιορισμένα επίπεδα έως ανύπαρκτα να έχει ένα κυνηγόσκυλο που θέλει δραστηριότητες, παιχνίδια, μεγάλες βόλτες κλπ.  Θα υπάρχει δυσκολία στην επικοινωνία εξού και στην εκπαίδευση.
  6. Μονότονο… περιβάλλον! Να ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη… Μην υποτιμάτε την αλλαγή καταστάσεων και σκηνικών.  Μη σας φανεί περίεργο αν ο σκύλος σας είναι άρτια εκπαιδευμένος μέσα στο σπίτι σας αλλά έξω δεν ακούει ούτε στο όνομά του! Αυτό συμβαίνει γιατί του κάνετε εκπαίδευση πάντα μέσα στο σπίτι και ποτέ σε άλλα μέρη όπως έξω στην βόλτα. Συμβουλή : Ακολουθήστε τις ίδιες ασκήσεις που του κάνετε μέσα στο σπίτι και σε άλλα μέρη.  Τα σκυλιά πρέπει να μαθαίνουν τις ίδιες εντολές σε κάθε τοποθεσία.
  7. Αγνοείτε την πραγματική ηλικία του σκύλου σας! Η σωστή εκπαίδευση γίνεται όσο πιο νωρίς όσον αφορά την ηλικία του σκύλου.  Πιο εύκολα και γρήγορα θα μάθει αν είναι κουτάβι παρά όταν είναι μεγάλο. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μαθαίνουν οι ενήλικοι σκύλοι.  Απλά είναι πιο δύσκολη διαδικασία και χρονοβόρα.  Η πραγματική ηλικία όμως του σκύλου δεν είναι μόνο στα χρόνια αλλά και στο … μέγεθος.  Για παράδειγμα, ένας μεγαλόσωμος σκύλος ενός έτους αντιστοιχεί με έναν άνθρωπο έφηβο σε ηλικία, ενώ ένα μικρόσωμο σκυλάκι ενός έτους αντιστοιχεί με έναν ενήλικα άνθρωπο.  Δηλαδή, τα μεγαλόσωμα σκυλιά ωριμάζουν πιο αργά απ’ ότι τα μικρόσωμα με αποτέλεσμα το στάδιο που είναι κουτάβια να διαρκεί περισσότερο απ’ ότι περιμένατε.

Για να μάθετε περισσότερες συμβουλές γύρω απ΄το θέμα της εκπαίδευσης μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο Χρήσιμες συμβουλές για την εκπαίδευση του σκύλου σας

Κι αν θέλετε να μάθετε τις βασικότερες εντολές διαβάστε εδώ Εντολές βασικής υπακοής και tips. 

Και να θυμάστε… δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο….

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts