8 περίεργα πράγματα την ώρα της τουαλέτας

Είναι γεγονός πως τα περιττώματα ενός σκύλου μαρτυρούν πολλά όσον αφορά την υγεία του. Γι’ αυτό και ένας συνειδητοποιημένος σκύλο -γονιός που αγαπά και θέλει να φροντίζει σωστά το σκυλάκι του, πρέπει να προσέχει τα …. κακάκια του, όπως χρώμα, σχήμα, συχνότητα, γιατί οποιαδήποτε διαφορά από τα συνηθισμένα μπορεί να κρούουν τον κίνδυνο της υγείας του σκύλου του.

Σ’ αυτό το άρθρο δεν θα μιλήσουμε για το αποτέλεσμα, για τα περιττώματα δηλαδή, αλλά για την συμπεριφορά των σκύλων κατά την διάρκεια της …. τουαλέτας! Και είμαστε σίγουροι πως θα έχετε παρατηρήσει … περίεργες συμπεριφορές! Κι όμως, οι συμπεριφορές αυτές δεν γίνονται χωρίς λόγο. Όλες έχουν την σημασία τους και την εξήγηση της κάθε μίας θα την διαβάσετε εδώ.

1. Κρατιέται μέχρι να βρει το σωστό σημείο

Το hot spot δηλαδή, όπως το λέμε εμείς. Όταν ένας σκύλος ψάχνει με μανία να βρει το ιδανικό σημείο για να κάνει την τουαλέτα του έχοντας την μύτη κάτω σαν το λαγωνικό που ψάχνει το θήραμα, τότε αυτός ο σκύλος είναι μάστορας στην επικοινωνία. Γιατί σύμφωνα με τον Carlo Siracusa, διευθυντή της Υπηρεσίας Συμπεριφοράς Μικρών Ζώων στο κτηνιατρικό νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανία, ο κύριος λόγος αυτής της συμπεριφοράς είναι η επικοινωνία με άλλα σκυλιά.

Σύμφωνα με τον Carlo Siracusa, ο σκύλος μπορεί να “λάβει”  μήνυμα από το hot spot, ποιος πέρασε πριν από αυτόν και πότε, πόσα άλλα σκυλιά υπάρχουν εκείνη τη στιγμή στην περιοχή, την σεξουαλική κατάστασή τους, τι έχουν φάει και ποιο από αυτά τα σκυλιά είναι φίλος και ποιος εχθρός.

Ένας άλλος λόγος της συμπεριφοράς αυτής είναι και η ψυχολογία του σκύλου. Μπορεί να οφείλεται στο άγχος, στην υπερδιέγερση και στην εξυπνάδα και πονηριά του σκύλου να παρατείνει την βόλτα του!

2. Σας κοιτά κατάματα

Αυτή η συμπεριφορά είναι λίγο… περίεργη, ε; Έχετε τον σκύλο σας που έχει πάρει την σωστή θέση. Την γνωστή θέση… ανακούφισης και τον βλέπετε να σας κοιτά κατάματα καθ’ όλη την διάρκεια. Αμήχανο, ε; Κι όμως, αυτή η αμήχανη συμπεριφορά έχει την λογική εξήγησή της.

Η Δρ Kathryn Primm, κτηνίατρος στο επάγγελμα, δίνει την εξήγησή της λέγοντας πως όταν έχει αυτή τη συμπεριφορά ένας σκύλος σημαίνει πως νιώθει ότι βρίσκεται μέσα στην δική σας ομάδα, νιώθει μέλος της αγέλης. Κι εφόσον είστε εσείς η ομάδα του, η οικογένειά του, θέλει να νιώσει την σιγουριά της προστασίας σας γιατί εκείνη τη στιγμή αισθάνεται ανυπεράσπιστος κι αδύναμος διότι βρίσκεται σε μειονεκτική θέση στην παρούσα κατάσταση.

Αν λοιπόν το σκυλί σας σας κοιτά έντονα στα μάτια την ώρα της τουαλέτας, είναι επειδή βασίζεται σε εσάς να του δώσετε το σήμα σε περίπτωση κινδύνου για να προφυλαχτεί. Νιώθει δηλαδή ασφαλής με την δική σας παρουσία. Αν για παράδειγμα τρομάξετε εσείς με κάτι εκείνη τη στιγμή, ο σκύλος σας θα διαβάσει την γλώσσα του σώματός σας και θα πεταχτεί κι εκείνος γιατί με τον τρόπο σας θα τον έχετε ειδοποιήσει πως κάτι συμβαίνει.

3. Κρύβεται

Αυτή η συμπεριφορά είναι ακριβώς αντίθετη με την προηγούμενη. Σ’ αυτήν την περίπτωση ο σκύλος αποφεύγει κάθε οπτική επαφή κι αν είναι δυνατόν κρύβεται κιόλας για να μην τον βλέπουν. Αυτός ο σκύλος θεωρεί αυτή τη στιγμή, τη στιγμή της τουαλέτας, ιδιωτική στιγμή. Είναι ντροπαλός. Θα πάει να κρυφτεί πίσω από ένα δέντρο ή κάτω από έναν θάμνο. Και η χιουμοριστική πλευρά της υπόθεσης είναι ότι δεν αντιλαμβάνεται τον πραγματικό όγκο του αντικειμένου που πάει να κρυφτεί από πίσω, με αποτέλεσμα να κρύβει το κεφάλι του αλλά το υπόλοιπο κορμί είναι ορατό σε όλους. Αυτός όμως επειδή δεν σας βλέπει, νομίζει ότι δεν τον βλέπετε ούτε εσείς την ώρα της τουαλέτας!

Ένας άλλος λόγος όμως είναι καθαρά ψυχολογικός. Νιώθει ασφάλεια. Η απόκρυψη δίνει στους σκύλους μια αίσθηση ασφάλειας στις πιο ευάλωτες στιγμές τους όπως αυτή.

4. Κάνει την τουαλέτα του στο τσιμέντο

Αυτή η περίεργη συμπεριφορά έρχεται αντιμέτωπη με το φυσικό ένστικτο των σκύλων να κάνουν την τουαλέτα τους σε μαλακές επιφάνειες, όπως στο γρασίδι. Τα περισσότερα σκυλιά προτιμούν να τα κάνουν στο γρασίδι ή στο χώμα για καλύτερη πρόσφυση.

Συνήθως τα σκυλιά που προτιμούν το τσιμέντο είναι εκείνα που προέρχονται από καταφύγια όπου ήταν κλεισμένα στα κλουβιά κι έχουν μάθει να τα κάνουν μέσα σ’ αυτό. Στον περιορισμένο χώρο του κλουβιού όπου από κάτω υπάρχει τσιμέντο. Εδώ είναι θέμα συνήθειας και το πώς έχουν μάθει μέχρι να απομακρυνθούν από αυτό το μέρος μετά από την υιοθεσία τους.

5. Κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό του

Μήπως ο σκύλος σας πριν κοιμηθεί σκάβει και κάνει κύκλους σαν τρελός; Οι ειδικοί συμπεριφοράς σκύλων πιστεύουν πως αυτό το κάνει ένας σκύλος για να βρει την σωστή θέση ύπνου όπου και θα είναι ασφαλής. Κι επειδή η στιγμή της τουαλέτας είναι μια κατάσταση όπου τοποθετεί τους σκύλους σε μια ευάλωτη θέση και είναι αδύναμοι σε κάθε κίνδυνο, το να κάνουν στροφές μέχρι να βρουν το ιδανικό κατ’ αυτούς σημείο, τους επιτρέπει να ελέγχουν το άμεσο περιβάλλον τους για πιθανές απειλές.

Επιπλέον, αυτή η συμπεριφορά σε συνδυασμό με το να μυρίζει συνεχώς το έδαφος, συμβάλλουν στην τόνωση του εντέρου και στο ίσιωμα του εδάφους, έτσι ώστε τα άλλα σκυλιά που θα περάσουν από το ίδιο σημείο να μπορούν εύκολα να βρουν αυτό που έχει αφήσει ο πρώτος σκύλος.

Έχει όμως και το μαγνητικό πεδίο τον ρόλο του! Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να έχει σχέση επίσης με τους μαγνητικούς πόλους της γης. Όταν οι σκύλοι κάνουν την τουαλέτα τους, προτιμούν να την κάνουν με το σώμα να ευθυγραμμίζεται κατά μήκος του άξονα βορρά – νότου κάτω από ήρεμες συνθήκες μαγνητικού πεδίου. Αυτό ισχυρίζονται οι επιστήμονες ενώ ακόμα ψάχνουν την αιτιολογία.

6. Κλωτσάει

Σύμφωνα με την Δρ. Patty Khuly του κτηνιατρείου VetStreet, υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους οι σκύλοι μπορούν να κλωτσήσουν μετά από την τουαλέτα τους. Κατ ‘αρχάς, μπορεί να αισθανθούν την ενστικτώδη ανάγκη να διατηρήσουν το μέρος καθαρό με το θάψιμο των περιττωμάτων τους. Δεύτερον, οι κλωτσιές στο έδαφος βοηθούν στην εξάπλωση των φερομονών που χαρακτηρίζουν την επικράτειά τους ως μήνυμα σε άλλα σκυλιά. Όλα τα σκυλιά έχουν αδένες στα πόδια τους που εκκρίνουν φερομόνες οι οποίες απελευθερώνονται και μένουν στο έδαφος από μερικές γρατσουνιές που μπορεί να γίνουν στα πόδια την ώρα της κλωτσιάς.

7. Τρίβει και σέρνει την πίσω του πλευρά στο έδαφος

Η συμπεριφορά αυτή δείχνει ότι κάτι τον ενοχλεί στο πίσω μέρος. Θα μπορούσε να είναι διάρροια, δυσκοιλιότητα, παράσιτα ή να έχουν γεμίσει οι πρωκτικοί αδένες και να χρειάζεται άδειασμα από τον κτηνίατρο. Για την συγκεκριμένη περίπτωση διαβάστε το άρθρο Καθαρισμός πρωκτικών αδένων με φυσικό τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται μια επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Μπορεί όμως να είναι κι ένας απλός λόγος, καθαρά για λόγους υγιεινής. Και μ’ αυτόν τον τρόπο ο σκύλος σας να θέλει να απομακρύνει όποιο υπόλειμμα μπορεί να έχει μείνει πάνω του μετά την τουαλέτα για να καθαρίσει τον εαυτό του.

Αν όμως αυτό το κάνει συνεχώς, είτε κάθε φορά μετά την τουαλέτα του είτε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, τότε πρέπει να πάτε στον κτηνίατρο για να αποκλείσει τυχόν σοβαρές καταστάσεις ή έστω για τον καθαρισμό των πρωκτικών αδένων αν είναι αυτός ο λόγος. Γιατί πρέπει να αδειάζουν κι αν δεν μπορεί το σκυλάκι σας να το κάνει αυτό μόνο του, χρειάζεται βοήθεια από ειδικό για να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις στο μέλλον.

8. Τρέχει

Πολλά σκυλιά κάνουν ένα πανηγυρικό τρέξιμο μετά την τουαλέτα τους. Σπιντάρουν σαν τρελά γιατί θυμούνται ότι έχουν εκπαιδευτεί να τα κάνουν έξω και περιμένουν την λιχουδιά τους, την ανταμοιβή ή έστω την επιβράβευση από την οικογένειά τους.

Άλλος λόγος είναι για να καθαρίσουν το πίσω μέρος τους κι αυτό το κάνουν ιδιαίτερα τα σκυλιά με μακρύ τρίχωμα που νιώθουν ότι έχει μείνει κάποιο υπόλειμμα και κρέμεται από τις τρίχες. Με το τρέξιμο ξέρουν πως θα αποκοπεί και θα φύγει από πάνω τους.

Τέλος, όταν ένας σκύλος δυσκολεύεται πολύ γιατί είναι δυσκοίλιος, όταν έρχεται η ώρα της εκκένωσης νιώθει τέτοια ανακούφιση που χαίρεται πολύ και γι’ αυτό τρέχει και πανηγυρίζει με το αποτέλεσμα.

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts