Πώς να αφαιρέσετε λεκέδες (και μυρωδιά) ούρων από το χαλί

giati glifontai oi skyloi

Μέχρι να μάθει το κουτάβι σας να κάνει έξω την τουαλέτα του, το πιθανότερο είναι να βιώσετε ατυχήματα τουαλέτας μέσα στο σπίτι. Φανταστείτε, λοιπόν, να είναι χειμώνας και να είναι στρωμένο το σπίτι σας με χαλιά και να πάει το νέο τετράποδο μέλος της οικογένειας να ουρήσει στο σαλόνι πάνω στο χαλί…. Σοκ! Πανικός! Ταραχή!

Προτού σας πιάσουν όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, σκεφτείτε πως για όλα υπάρχει μια λύση κι εδώ θα δείτε την πιο φυσική, γρήγορη κι αποτελεσματική λύση γι’ αυτό το ζήτημα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι όσο πιο γρήγορα μπορείτε να προλάβετε ένα ατύχημα και να το καθαρίσετε, τόσο το καλύτερο! Ωστόσο, ακόμα και για τους παλιούς λεκέδες ούρων πάνω στο χαλί, υπάρχει λύση. Κι όλα αυτά πρόκειται να τα δούμε αμέσως τώρα σε αυτό το άρθρο.

giati glifontai oi skyloi

Πώς να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά ούρων στο χαλί

  • Απορροφήστε όσο το δυνατόν περισσότερα ούρα χρησιμοποιώντας μια χαρτοπετσέτα. Φροντίστε να σκουπίζετε με φορά προς το κέντρο κι όχι προς τα έξω, ώστε να μην απλώσετε τα ούρα σε μεγαλύτερο μέρος του χαλιού.
  • Ρίξτε μαγειρική σόδα πάνω από την υγρή περιοχή και αφήστε τη να καθίσει για μερικές ώρες (το καλύτερο είναι όλη τη νύχτα) για να απορροφήσει τη μυρωδιά και, στη συνέχεια, σκουπίστε την με την ηλεκτρική σκούπα.
  • Κρατήστε την περιοχή στεγνή. Η δυσοσμία των ούρων είναι ισχυρότερη όταν τα ούρα είναι υγρά. Χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα ή αφήστε ανοιχτά τα παράθυρα για να αυξήσετε την κυκλοφορία του αέρα και να βοηθήσετε το σημείο εκείνο να στεγνώσει.
  • Εάν δεν μπορείτε να βρείτε την πηγή της μυρωδιάς και τον λεκέ λόγω του χρώματος του χαλιού που έχετε, τότε χρησιμοποιήστε ένα blacklight. Θα φωτίσει το σημείο ώστε να μπορείτε να δείτε από πού προέρχεται η παρατεταμένη μυρωδιά και πού ακριβώς βρίσκεται ο λεκές. Υπάρχουν εφαρμογές blacklight στο κινητό που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Πώς να απαλλαγείτε από τους λεκέδες ούρων στο χαλί

Χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα 1:1 από λευκό ξύδι και νερό. Ρίξτε το πάνω στο λεκέ, τρίψτε επίμονα με μια βούρτσα το χαλί σας στο σημείο εκείνο και μετά σκουπίστε το με μια χαρτοπετσέτα. Έπειτα, πασπαλίστε την περιοχή με μαγειρική σόδα κι αφήστε τη λίγο να δράσει.  Μετά, χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα απορρυπαντικού πιάτων και νερό για να τρίψετε ξανά τον λεκέ. Προσθέστε υπεροξείδιο του υδρογόνου για επιπλέον ώθηση (προαιρετικά). Καθαρίστε την περιοχή με την ηλεκτρική σκούπα μόλις στεγνώσει. Επαναλάβετε εάν ο λεκές παραμένει.
Αυτές οι μέθοδοι θα λειτουργήσουν καλύτερα σε φρέσκους λεκέδες, γι’ αυτό προσπαθήστε να καθαρίσετε την περιοχή το συντομότερο δυνατό.

Αντιμετώπιση παλαιών λεκέδων

  • Υγρό σκούπισμα με δροσερό νερό (οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να κολλήσουν περαιτέρω τα ούρα με το ύφασμα).
  • Ανακατεύετε δροσερό νερό και απορρυπαντικό πιάτων σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάζετε τον λεκέ, χρησιμοποιώντας  χαρτοπετσέτα για να στεγνώσετε την περιοχή.
  • Ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε έναν συνδυασμό αυτών των τεχνικών μερικές φορές για να αφαιρέσετε εντελώς τον λεκέ.
  • Χρησιμοποιήστε το blacklight σας για να βρείτε επιπλέον σημεία που δεν είναι ορατά, για να βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει όλα τα ούρα από το χαλί.

Εάν καμία από αυτές τις μεθόδους δεν λειτουργήσει, ίσως τότε χρειαστεί να εξετάσετε τον επαγγελματικό καθαρισμό χαλιών.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts