Αν ο σκύλος σας φάει αυτά…κατευθείαν στον κτηνίατρο!

σκύλος τρώει κορδόνι

Τα κουτάβια “γνωρίζουν” τον κόσμο μέσα από την μύτη τους. Και η γεύση συνδέεται άμεσα με την μυρωδιά. Γι’ αυτόν τον λόγο και θα δείτε το κουτάβι σας να ….”δοκιμάζει” τα πάντα γιατί έτσι ανακαλύπτει τον κόσμο. Είτε από περιέργεια, από ενθουσιασμό ή και κατά λάθος. Αυτό όμως έχει ως συνέπεια να καταπιούν επικίνδυνες ουσίες που μπορούν να φέρουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι ορισμένα από τα επικίνδυνα αντικείμενα που αν πιάσετε στα πράσα τον σκύλο σας να τα έχει στο στόμα του θα πρέπει να τρέξετε κατευθείαν στον κτηνίατρο.

Χαρτί

Πολλά σκυλιά τρελαίνονται να κάνουν το χαρτί κομμάτια. Με αποτέλεσμα κάποιες φορές να καταπιούν κατά λάθος κάποιο μικρό κομμάτι. Σ’ αυτήν την περίπτωση δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε. Θα κάνει όλη την δουλειά το πεπτικό του σύστημα και θα το αποβάλλει.

Αν όμως αυτό του γίνει κακιά συνήθεια και τρώει μεγάλες ποσότητες χαρτιού όπως επίσης και αντικείμενα που έχουν μεγάλη απορροφητικότητα δηλαδή ταμπόν, δίσκοι ντεμακιγιάζ ή χαρτοπετσέτες τότε ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Γιατί αυτά τα υλικά που έχουν σούπερ απορροφητικότητα επεκτείνονται μέσα στο έντερο και πολλές φορές απαιτείται χειρουργική επέμβαση για να βγουν. Αυτό θα το κρίνει ο κτηνίατρος που θα κάνει ακτινογραφία στον σκύλο αν θα προχωρήσει σε επέμβαση ή αν θα το αποβάλλει μόνος του ο οργανισμός. Σε κάθε περίπτωση είναι επείγουσα ανάγκη να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο αν υποψιαστείτε πως ο σκύλος σας έχει καταπιεί τα παραπάνω.

Χρειάζεται προσοχή από μέρους σας να μην έχει άμεση πρόσβαση σ’ αυτά τα υλικά γιατί αυτή είναι μια κοινή αιτία ξένων σωμάτων σε σκύλους.

Μέταλλο

Η κατάποση μεταλλικού αντικειμένου μπορεί να αποβεί μοιραία ανάλογα το μέγεθος, το είδος, την θέση και τον τύπο μετάλλου που έχει καταπιεί ένας σκύλος.

Τα νομίσματα ενέχουν τον κίνδυνο δηλητηρίασης από ψευδάργυρο ανάλογα με τον χρόνο που έχουν ληφθεί.

Τα αιχμηρά αντικείμενα όπως πινέζες, καρφιά, καρφίτσες μπορούν να διαπεράσουν το έντερο και να το φράξουν ή να κοπούν εσωτερικά τα όργανα όπως στομάχι, οισοφάγος.

Δεν παίζει ρόλο η ποσότητα. Ακόμα κι αν ο σκύλος σας κατάπιε ελάχιστη ποσότητα μετάλλου, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε επειγόντως τον κτηνίατρο.

Ρούχα ή πάνινα παιχνίδια

Πάνινα κουκλάκια, κάλτσες, εσώρουχα, κορδόνια, είναι μια από τις πιο συνηθισμένες κατηγορίες αντικειμένων που αφαιρούνται χειρουργικά από τους σκύλους.

Είναι σαν το χαρτί. Ένα μικρό κομματάκι δεν είναι επικίνδυνο. Η μεγάλη ποσότητα υφάσματος είναι λόγος ανησυχίας και λόγος άμεσης ιατρικής φροντίδας.

Προσέξτε όμως γιατί οι σκύλοι έχουν την ικανότητα να “κλέβουν” μεγάλες ποσότητες μπροστά στα μάτια σας χωρίς να το παίρνετε χαμπάρι. Έχει καταγραφεί επίσκεψη σε κτηνίατρο όπου ο ιδιοκτήτης νόμιζε πως ο σκύλος του είχε φάει μία κάλτσα και βρέθηκαν μέσα του πέντε!

Κόκαλο

Οι σκύλοι είναι γεννημένοι για να τρώνε κόκαλα, σωστά; Καλό είναι να τα αποφεύγετε. Γιατί μόνο ζημιά μπορούν να κάνουν πέρα από την απόλαυση που δίνουν σε έναν σκύλο. Εννοείται ότι δεν είναι εντελώς απαγορευτικό όπως πχ στην περίπτωση των μετάλλων όπως προαναφέραμε. Δεν είναι θανατηφόρο. Αλλά υπάρχει κίνδυνος να τραυματίσει τον σκύλο σας είτε στα δόντια ή τα ούλα.

Υπάρχει βέβαια κι η περίπτωση να καταπιεί μεγάλα κομμάτια τα οποία μπορούν να φράξουν το πεπτικό σύστημα ή να τρυπήσουν το στομάχι ή το έντερο. Γι’ αυτό τον λόγο αν θέλετε να του δώσετε ένα κόκαλο, μόνο κάτω από την επίβλεψή σας για να αποφύγετε κινδύνους. Κι αν υποψιαστείτε πως μόλις κατάπιε μεγάλο κομμάτι κόκαλου, τρέχετε κατευθείαν στον γιατρό.

σκύλος τρώει κορδόνι

Φύση

Τα σκυλιά λατρεύουν την φύση. Αν θα πάτε μια βόλτα σε βουνό ή σε δάσος θα παρατηρήσετε τον σκύλο σας να παίρνει στο στόμα του φύλλα, ξύλα ή πέτρες. Πρέπει αμέσως να τον αποτρέψετε γιατί αν καταναλώσει πολλά φύλλα θα μπλοκάρουν, θα φράξουν το έντερο. Όπως υπάρχει και ο κίνδυνος να φάνε κατά λάθος τοξικά φυτά ή δηλητηριώδη μανιτάρια και να πάθουν δηλητηρίαση. Και τα ξύλα μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς στον γαστρεντερικό σωλήνα ή να σφηνωθούν.

Κι όσον αφορά τις πέτρες, αν φάει έστω μία υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να φράξει την αναπνευστική οδό και χρειάζεται άμεση χειρουργική επέμβαση.

Με λίγα λόγια, η φύση κρύβει κινδύνους γι’ αυτό και χρειάζεται προσοχή κι όχι να τον αφήνετε μόνο του ελεύθερο να τριγυρνά γιατί δεν ξέρετε τι μπορεί να φάει πίσω από την πλάτη σας. Εκτός αν είστε δίπλα του και προχωράτε μαζί και τον προσέχετε. Να είστε δίπλα του όμως!!! Κι όχι λίγα μέτρα πιο πέρα! Γιατί μπορεί αυτή η όμορφη βόλτα να αποβεί μοιραία για τον σκύλο σας και σ’ αυτό θα φταίτε εσείς και μόνο εσείς που δεν τον προσέξατε. Και μην ξεγελαστείτε και πείτε “έλα, έχουμε πάει πολλές φορές στο δάσος και δεν έγινε τίποτα”… γιατί μία φορά αρκεί!

Σπιτικά αντικείμενα

Διάφορα αντικείμενα όπως μπαταρίες, πλαστικό, ορισμένα τρόφιμα που είναι δηλητηριώδη για τα σκυλιά, χημικά/καθαριστικά προϊόντα, φυτοφάρμακα και ανθρώπινα φάρμακα είναι άκρως επικίνδυνα και πρέπει κατευθείαν να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο.

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts