Ανεξέλεγκτο καβαλίκεμα σκύλου

Η συνήθεια ενός σκύλου να καβαλάει αντικείμενα, ανθρώπους ή άλλα ζώα είναι ένα αμήχανο θέαμα ή συμπεριφορά και πολλές φορές ενοχλητικό στα μάτια των ανθρώπων. Ωστόσο, είναι συνήθως μια αβλαβής συμπεριφορά και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να επιλύσετε το πρόβλημα αυτό στον σκύλο σας.

Θα δούμε τις αιτίες που μπορεί να έχει αυτή την συμπεριφορά ένας σκύλος και τους τρόπους αποφυγής αυτής της συχνής συμπεριφοράς.

Γιατί τα σκυλιά καβαλάνε;

Μπορεί αυτή η συμπεριφορά αρχικά να φαίνεται εγγενώς σεξουαλικής φύσης. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Το καβαλίκεμα είναι εν μέρει ένστικτο και εν μέρει μαθημένη συμπεριφορά και, το πιο σημαντικό, είναι απολύτως φυσιολογικό για τα σκυλιά. Γίνεται πρόβλημα συμπεριφοράς μόνο όταν ο σκύλος καβαλάει ανθρώπους, αναστατώνει άλλα σκυλιά ανεβαίνοντας πάνω τους ή όταν αυτή η συμπεριφορά είναι συχνή και υπερβολική.

Ας δούμε έναν έναν τους λόγους:

Σεξουαλικές ορμόνες

Ναι. Η πρώτη και η πιο συνηθισμένη αιτία είναι αυτή. Τα σκυλιά καβαλούν άλλα σκυλιά λόγω ορμονών και σεξουαλικής έλξης. Όταν και τα δύο σκυλιά δεν είναι στειρωμένα, συνήθως καταλήγουν στο ζευγάρωμα.

Μερικές φορές, ένας σκύλος που δεν είναι στειρωμένος θα καβαλήσει έναν στειρωμένο σκύλο. Συμβαίνει κι αυτό. Όπως επίσης, το ότι δεν καβαλούν μόνο τα αρσενικά όπως θα περίμενε κανείς. Καβαλούν και τα θηλυκά άλλα σκυλιά και μπορεί να είναι ή και να μην είναι σεξουαλικής φύσεως συμπεριφορά.

Το ίδιο ισχύει κι αν καβαλάει ένας σκύλος αντικείμενα ή ανθρώπους.

Η στείρωση του σκύλου μπορεί να βοηθήσει και να εξαλείψει αυτή την συμπεριφορά. Αλλά να γνωρίζετε ότι οι σκύλοι που έχουν αναπτύξει αυτή τη συνήθεια να καβαλούν συχνά αντικείμενα και ανθρώπους, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συνεχίσουν να την έχουν και μετά την στείρωση. Τότε, αυτό είναι συνήθεια και όχι σεξουαλικές ορμόνες καθώς αυτές έχουν εξαφανιστεί από την στείρωση.

Ενθουσιασμός

Συνήθως, τα σκυλιά δεν μιμούνται τη συμπεριφορά ζευγαρώματος όταν καβαλούν. Είναι απλώς ένας τρόπος για τον σκύλο να κάψει ενέργεια ή να ανακουφίσει το άγχος. Μερικοί σκύλοι γαβγίζουν, άλλοι τρέχουν ή πηδούν και άλλοι κάνουν αυτό. Αυτό είναι φυσιολογικό για πολλά σκυλιά. Εάν η συμπεριφορά είναι συχνή, η εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει ανακατευθύνοντας τον σκύλο σας σε άλλη έξοδο για την περίσσεια ενέργειά του.

Στο ίδιο μήκος κύματος, μερικά σκυλιά καβαλούν ως συμπεριφορά που αναζητά την προσοχή ή επειδή βαριούνται. Εάν συμβαίνει αυτό, θα τα βοηθήσει να τους παρέχετε αρκετή άσκηση, πνευματική διέγερση και να τους δίνετε προσοχή όταν ΔΕΝ κάνουν αυτή την συμπεριφορά.

Παιχνίδι

Όπως και οι ψευτοτσακωμοί στο παιχνίδι, έτσι και το παιχνίδι με καβαλίκεμα μπορεί να είναι μια απολύτως φυσιολογική και αποδεκτή συμπεριφορά μεταξύ δύο σκύλων, αρκεί να μην ενοχλεί ένα από τα δύο σκυλιά. Μερικά σκυλιά παίζουν με αυτόν τον τρόπο μεταξύ τους και όλοι είναι καλά με αυτό. Μερικοί σκύλοι απλώς απολαμβάνουν να το κάνουν. Φροντίστε να το διαλύσετε εάν κάποιο από τα σκυλιά φαίνεται ενοχλημένο από αυτό, γιατί στο τέλος το πιθανότερο είναι το παιχνίδι να καταλήξει σε καβγά.

Ιατρικά Θέματα

Πριν προσπαθήσετε να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να μην κάνει αυτή την συμπεριφορά, θα πρέπει να αποκλείσετε τυχόν ιατρικά αίτια. Ενώ αυτό συνήθως δεν σχετίζεται με μια ιατρική κατάσταση, υπάρχουν μερικές πιθανότητες.

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, οι δερματικές αλλεργίες και ο πριαπισμός (επίμονη στύση) μπορεί να προκαλέσουν το καβαλίκεμα. Ο κτηνίατρός σας θα πρέπει να είναι σε θέση να αποκλείσει καταστάσεις υγείας ως πιθανούς λόγους για την συγκεκριμένη στάση.

Πώς να το σταματήσετε

Προφανώς, δεν θέλετε ο σκύλος σας να καβαλά τους καλεσμένους σας και να τους φέρνει σε δύσκολη κι αμήχανη θέση. Επίσης, δεν θέλετε αυτή η συμπεριφορά να ενοχλεί κι άλλους σκύλους και να οδηγεί την κατάσταση σε καυγά. Ακόμη και το να καβαλά ένα αντικείμενο μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει ζημιά (ανάλογα με το αντικείμενο).

Ευτυχώς, όμως, αυτή η συμπεριφορά μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί μέσω της εκπαίδευσης:

Πιάστε τον στα πράσα

Πρώτα απ ‘όλα, εάν θέλετε να σταματήσετε το καβαλίκεμα του σκύλου σας, πρέπει να αντιμετωπίσετε τη συμπεριφορά αυτή ενώ συμβαίνει. Φωνάξτε το όνομα του σκύλου σας και πείτε μια λέξη όπως “στοπ” ή “σταμάτα”.

Επιβραβεύστε τον

Εάν ο σκύλος σας σταματήσει να το κάνει όταν λέτε “σταμάτα” ή “στοπ”, επιβραβεύστε τον με μια λιχουδιά, ένα παιχνίδι ή ένα χάδι, ανάλογα με το τι αρέσει περισσότερο στον σκύλο σας. Στην συνέχεια, αφαιρέστε τον στόχο που του πυροδοτεί αυτή την συμπεριφορά, αν είναι δυνατόν. Εάν πρόκειται για συγκεκριμένο αντικείμενο, είναι εύκολο. Να το κρύψετε ή να το πάτε σε ένα σημείο που να μην το φτάνει ο σκύλος σας. Αυτό μην φοβάστε. Δεν είναι για πάντα. Είναι για όσο καιρό χρειαστεί μέχρι να ξεπεράσει εντελώς αυτή την συμπεριφορά. Εάν πρόκειται όμως για άτομο, ίσως χρειαστεί απλώς να μεταφέρετε τον σκύλο σας σε άλλο δωμάτιο όσο κάνετε αυτή την άσκηση εκπαίδευσης.

Εάν δεν μπορείτε να τραβήξετε την προσοχή του σκύλου σας με μια λεκτική υπόδειξη, ίσως χρειαστεί να τον παρασύρετε με μια πολύτιμη ανταμοιβή. Βρείτε κάτι πολύ ελκυστικό, όπως μια λιχουδιά ή ένα αγαπημένο του παιχνίδι. Επαναλαμβάνετε με συνέπεια την εντολή “στοπ” ή “σταμάτα” κάθε φορά που ο σκύλος κάνει το ίδιο. Στη συνέχεια επαινέστε το σκυλί σας όταν στρέψει την προσοχή του στην επιβράβευση και σταματήσει την ενοχλητική συμπεριφορά.

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια

Τελικά, εσείς ίσως καταφέρετε να κόψετε τη συνήθεια αυτή του σκύλου σας. Ωστόσο, μερικά σκυλιά δεν θα τα παρατήσουν τόσο εύκολα. Εάν το δικό σας είναι ένα από αυτά, ίσως θέλετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων ή ενός ειδικού συμπεριφοράς για να επιλύσετε το ζήτημα αυτό.

Διαφορετικά, ίσως χρειαστεί να αποδεχτείτε ότι ο σκύλος σας θα συνεχίσει να το κάνει και να αποφεύγετε καταστάσεις οι οποίες ξυπνούν αυτή την κακή συνήθεια στο σκύλο σας. Αν έτσι εξελιχθούν τα πράγματα, θα πρέπει να ξέρετε πώς να προβλέψετε τη συμπεριφορά του και να την αποτρέψετε όποτε είναι δυνατόν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν αυτή η συμπεριφορά μπορεί να προκαλέσει σκυλοκαβγά ή τραυματισμό σε κάποιον.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts