Απαγωγή σκύλου: Νέος κίνδυνος της σύγχρονης εποχής

Όσο παράλογο και να σας φαίνεται, είναι ένα συχνό φαινόμενο. Ιδιαίτερα όταν πάτε μαζί με τον σκύλο σας για ψώνια και όποτε μπαίνετε μέσα στα καταστήματα τον δένετε έξω από αυτό και τον αφήνετε μόνο του να σας περιμένει. Χωρίς κανέναν δίπλα του. Χωρίς καμία επίβλεψη. Ξέρετε πόσο εύκολο είναι να εξαφανιστεί μέσα σε μια στιγμή;

Υπάρχουν και οι πιο εξτρίμ καταστάσεις με απαγωγές σκύλων μέσα από το σπίτι ή τον κήπο.

Το ερώτημα είναι “γιατί συμβαίνει αυτό”; Υπάρχει προτίμηση σε συγκεκριμένες ράτσες κι αν ναι, ποιες; Και τι μπορεί να κάνει κανείς όταν πέσει θύμα της απαγωγής του σκύλου του;

Η νέα αυτή μόδα ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκτιμάται ότι δύο εκατομμύρια κατοικίδια ζώα κλέβονται κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το American Kennel Club, το οποίο παρακολουθεί περιπτώσεις κλοπής σκύλων από την Εθνική Βάση Δεδομένων Κλοπής Κατοικίδιων Ζώων, εντόπισε αύξηση 31% στις απαγωγές σκύλων τα τελευταία χρόνια, με περιστατικά να αναφέρονται καθημερινά από κοινότητες σε όλη τη χώρα.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Μια απαγωγή σκύλου συμβαίνει για πολλούς λόγους. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι οι σκύλοι που έχουν απαχθεί μπορεί να αλλάξουν χέρια πολλές φορές μετά την απαγωγή. Γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο τον εντοπισμό τους. Οι κλέφτες συχνά κλέβουν σκυλιά ελπίζοντας να βγάλουν χρήματα από αυτά. Είτε ζητώντας λύτρα όπως γίνεται σε μια απαγωγή συνήθως είτε πουλώντας τον σκύλο σε άλλους. Υπάρχει και η περίπτωση να τον θέλουν για άλλους λόγους πολύ πιο “σκοτεινούς” κι απαίσιους….

Ποιοι είναι οι πιο “σκοτεινοί” κι απαίσιοι λόγοι;

 • Αν ο σκύλος δεν είναι στειρωμένος, τον βάζουν σε πρόγραμμα αναπαραγωγής για να πουλάνε τα κουτάβια κι αυτό φυσικά όχι μία φορά αλλά συνεχώς μέχρι … όσο αντέξει… είτε τον πουλάνε σε άλλους για την ίδια διαδικασία.
 • Αν ο σκύλος είναι μικρόσωμος είναι εύκολη λεία για να κερδίσουν χρήματα μετά με πώληση
 • Αν ο σκύλος είναι ράτσα. Κι όσο πιο ακριβή και σπάνια, τόσο το καλύτερο. Τα λεφτά που θα πάρουν με την πώλησή του θα είναι πολλά.
 • Αν ο σκύλος ανήκει σε επώνυμο, τότε προχωράνε στα λύτρα.
 • Και τέλος, ο πιο σκοτεινός και απαίσιος λόγος είναι οι κυνομαχίες. Και το σημαντικότερο είναι ότι δεν είναι απαραίτητο να πουληθεί ως μαχητής (πράγμα που πάλι είναι απαίσιο γιατί όλοι γνωρίζετε πως οι κυνομαχίες σημαίνουν αίμα, πληγές, θάνατος) αλλά και ως το … δόλωμα. Δηλαδή, να το προορίζουν να είναι αυτό που θα έχει τον βασανιστικό θάνατο.

Σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, αλλά εμείς σας αναφέρουμε τους πιο συνηθισμένους.

Ποιες ράτσες στοχοποιούνται περισσότερο;

Σύμφωνα με το Pet FBI στις Ηνωμένες Πολιτείες, μερικά από τα κορυφαία μικρόσωμα σκυλιά που στοχοποιούνται για απαγωγές είναι τα καθαρόαιμα Γιορκσάιρ Τέριερ, Πομερανίαν, Μαλτεζάκια και Τσιουάουα. Ενώ τα Πιτ Μπουλ, τα Μπόστον Τεριέ, τα Γερμανικά Ποιμενικά και τα Μπόξερ πέφτουν θύματα κλοπής για αγώνες κυνομαχίας. Στη Νέα Υόρκη, έχει σημειωθεί αύξηση των συλλήψεων απαγωγέων μικρών σκυλιών που τα πουλούσαν.

Ποιοι είναι οι τρόποι προστασίας εναντίον μιας πιθανής απαγωγής του σκύλου σας;

 1. Μην αφήνετε ποτέ τον σκύλο σας χωρίς επίβλεψη σε δημόσιους χώρους ή στην αυλή σας.
  Τα αφύλακτα σκυλιά είναι εύκολοι στόχοι για τους απαγωγείς. Εάν έχετε σκοπό να πάτε για ψώνια ή να πάτε σε εξωτερικές δουλειές όπου δεν μπορείτε να τον έχετε πάντα κοντά σας, καλό είναι να τον αφήσετε στο σπίτι.
 2. Προνοήστε για να είστε έτοιμοι σε περίπτωση που πέσετε θύματα απαγωγής του σκύλου σας. Πώς; Με το τσιπάκι. Το κολλάρο με ταυτότητα που έχει τα στοιχεία του πάνω είναι καλή σε περίπτωση που χαθεί το σκυλάκι σας και το βρει κάποιος για να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας. Οι απαγωγείς όμως μόλις κλέψουν έναν σκύλο που φοράει λουρί θα το βγάλουν και θα το πετάξουν. Ενώ με το τσιπάκι, το οποίο θα είναι καταχωρημένο στα δεδομένα με το όνομά σας και τα δικά σας στοιχεία, αν το βρει κάποιος και το πάει να το ελέγξουν θα βρουν αμέσως τον κάτοχο του σκύλου. Και είναι κάτι που δεν μπορούν να το αφαιρέσουν οι απαγωγείς. Απλά είναι το θέμα αν θα το δώσουν σε κάποιον να πάει αυτός και να το ελέγξει στον κτηνίατρο. Ή στη καλύτερη περίπτωση, αν πιάσει τον απαγωγέα η Αστυνομία, να μπορεί να βρει σε ποιον ανήκει ο σκύλος.
 3. Αν ψάχνετε κάποιον να φυλάει τον σκύλο σας, να κάνει dogsitting δηλαδή, να είστε προσεκτικοί στις επιλογές σας. Έχει σημειωθεί πως ορισμένοι απαγωγείς εργάζονται σε τέτοιες θέσεις. Να είστε σίγουροι σε ποιον αφήνετε τον σκύλο σας για να πάτε στην δουλειά σας ή τις διακοπές σας. Να κάνετε μια έρευνα προτού καταλήξετε. Ακόμη κι αν είναι επαγγελματίας, για παράδειγμα έχει ξενοδοχείο σκύλων, κάντε έρευνα πριν τον αφήσετε εκεί.
 4. Να είστε προσεκτικοί με τους υπερβολικά περίεργους αγνώστους.
  Να είστε πολύ προσεκτικοί με τις πληροφορίες του σκύλου σας. Μερικές φορές, οι απαγωγείς θα προσπαθήσουν να προσδιορίσουν πόσο αξίζει ένας σκύλος και αν έχει στειρωθεί ή όχι. Αποφύγετε να απαντάτε σε  λεπτομερείς ερωτήσεις αγνώστων – ιδιαίτερα σχετικά με το πόσο κοστίζει ο σκύλος σας. Θα σας πλησιάσει στον δρόμο την ώρα της βόλτας και θα αρχίσει τις περίεργες ερωτήσεις. Μην δίνετε πολλές πληροφορίες.

Τι να κάνετε σε περίπτωση που πέσατε θύμα απαγωγής του σκύλου σας

 1. Κάντε καταγγελία στην αστυνομία αμέσως.
 2. Μιλήστε σε όλους. Προσπαθήστε να βρείτε κάποιους μάρτυρες που θα μπορούσαν να έχουν δει τη απαγωγή. Αυτό θα βοηθήσει εσάς και την αστυνομία να λάβετε πληροφορίες σχετικά με το ποιος έχει ή είχε τον σκύλο σας. Διανείμετε τις τρέχουσες, καθαρές φωτογραφίες του σκύλου σας αμέσως. Κολλήστε αφίσες στον δρόμο με τα στοιχεία της εξαφάνισης και τα δικά σας για να επικοινωνήσουν μαζί σας.
 3. Ψάξτε στο ίντερνετ. Σε ομάδες φιλοζωικές στα κοινωνικά δίκτυα. 
 4. Επικοινωνήστε με τοπική εφημερίδα και online. Στείλτε ηλεκτρονικά μηνύματα ή τηλεφωνήστε τους κι ενημερώστε τους. Μπορεί να σας βοηθήσουν κι αυτοί και να δημοσιεύσουν έκτακτο άρθρο. Όσο περισσότεροι το γνωρίζουν και το δουν, τόσο το καλύτερο. Και προπάντων, όσο πιο σύντομα! Όλα αυτά πρέπει να τα κάνετε αμέσως! Για να προλάβετε κάθε κακό.
 5. Προφυλάξτε τον εαυτό σας. Για να μην πέσετε θύματα ζητώντας λύτρα από εσάς οι απαγωγείς, επικοινωνήστε μετά την αστυνομία και με κάποιον δικηγόρο. Θα σας συμβουλέψει.

 

 

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts