Ποιο είναι το αγαπημένο του παιχνίδι; Αυτή είναι η προσωπικότητά του…

Ποιο παιχνίδι προτιμά ο σκύλος σας

Πιστεύατε ποτέ πως το παιχνίδι που προτιμά ο σκύλος σας, αποκαλύπτει μυστικά της προσωπικότητάς του, την γενετική ιστορία αλλά και χαρακτηριστικά της ράτσας του; Για παράδειγμα, τι ακριβώς σας λέει η προτίμηση του σκύλου σας στα μπαλάκια για την προσωπικότητά του; Ή ο σκύλος του γείτονα τρελαίνεται για τις κούκλες, τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Αν ο ο σκύλος σας προτιμάει…. 

Τα παιχνίδια που κάνουν τον χαρακτηριστικό ήχο σαν τρίξιμο 

Τα σκυλιά που τρέχουν να αρπάξουν αυτού του είδους τα παιχνίδια, ακολουθούν απλά το ένστικτό squeaker dog toyτους για να κυνηγήσουν. Αυτό το ένστικτο προέρχεται από τα άγρια σκυλιά paixnidia poy trizoyn που πρέπει να αναζητήσουν και να σκοτώσουν την τροφή τους. Κατά την διάρκεια της επίθεσης, το θήραμα κραυγάζει κι ο ήχος αυτός μοιάζει με τον ήχο του τριξίματος του παιχνιδιού. Δεν είναι απαραίτητο ο σκύλος να έχει μάθει στο κυνήγι. Μπορεί να είναι ένας σκύλος του καναπέ, αλλά αυτός ο ήχος ίσως διεγείρει το ένστικτο του κυνηγιού στο μυαλό του. Εάν ο σκύλος σας επιμένει και θέλει να βγάλει από μέσα από το παιχνίδι αυτό το κουδουνάκι που βγάζει τον συγκεκριμένο ήχο, τότε πρέπει να τον προσέχετε γιατί είναι επικίνδυνο να το καταπιεί και να πνιγεί.

Τα βελούδινα, λούτρινα κουκλάκια

Ορισμένα σκυλιά προτιμούν τα λούτρινα κουκλάκια και τους αρέσει να τα κρατούν με το στόμα τους. Παίζουν μαζί του, ξαπλώνουν μαζί του, το γλείφουν ή το πιπιλίζουν με αγάπη. Τα Λαμπραντόρ και τα Ριτρίβερ συνήθως προτιμούν τα λούτρινα κουκλάκια. Ξυπνάει μέσα τους το ένστικτο της φυλής τους που κυνηγά πάπιες και τις φέρνει στον κυνηγό. Στόχος τους είναι να λούτρινα κουκλάκια επιστρέψουν το θήραμα σε καλή κατάσταση γι’αυτό και το πιάνουν χαλαρά με το στόμα τους.

Εάν ένας σκύλος κοιμάται μαζί με το λούτρινο κουκλάκι, το φέρνει στο κρεβάτι του, το βάζει στο στόμα του και του συμπεριφέρεται με αγάπη, τότε υπάρχει πιθανότητα να έχει απομακρυνθεί από την μαμά του νωρίς και να μην έχει απογαλακτιστεί εντελώς. Αυτό είναι συχνό φαινόμενο στα ορφανά κουτάβια και τα κουτάβια από puppy mills. Επίσης, οι  σκυλίτσες μαμάδες που έχασαν τα κουτάβια τους ή βίωσαν την εμπειρία μιας ψευδούς εγκυμοσύνης έχουν την τάση να συμπεριφέρονται στα λούτρινα κουκλάκια σα να είναι το κουτάβι τους.

Αυτές οι συμπεριφορές είναι φυσιολογικές. Μόνο αν θα τους γίνει εμμονή θα πρέπει να ανησυχήσετε και να δράσετε άμεσα. Γιατί μπορεί ο χαρακτήρας του να αλλάξει και να γίνει επιθετικός λόγω αυτής της εμμονής ή να κινδυνέψει η υγεία του και να καταπιεί κάποιο κομμάτι του παιχνιδιού και να πνιγεί.

Μπαλάκια

Τα περισσότερα σκυλιά τρελαίνονται να κυνηγούν μπαλάκια για να τα πιάσουν και να ζητούν να τους τα πετάξεις  ξανά μέχρι να πέσουν κάτω από την εξάντληση! Αυτό το χαρακτηριστικό είναι τόσο απλό που μπορεί να το αποκρυπτογραφήσει ο καθένας… αυτά τα σκυλιά ζουν για το κυνηγητό. Τα σκυλιά που αισθάνονται υποχρεωμένα να τρέξουν πίσω από έναν σκίουρο ή να μπαλάκια πετάξουν ψηλά για να πιάσουν ένα πουλί που πετάει τότε να είστε σίγουροι πως τους μιλάει το ένστικτό τους να κυνηγήσουν οτιδήποτε κινείται!

Τα Τεριέ και οι Ποιμενικοί σκύλοι είναι γνωστές ράτσες για την ενέργεια και την αγάπη τους στο να κυνηγούν τα παιχνίδια, δηλαδή τα μπαλάκια. Αυτός είναι ο λόγος που αυτές οι ράτσες συχνά κερδίζουν σε διαγωνισμούς agility, υπερέχουν σε παιχνίδια με frisbee και πιάνουν πρώτα τα μπαλάκια του τένις.

Το να παίζει ο σκύλος σας έντονα με το μπαλάκι που το κυνηγά και το φέρνει πίσω και ξανά το ίδιο, κάνει πολύ καλό στην υγεία του. Αν όμως ο σκύλος σας το παρακάνει στο τρέξιμο για να φέρει πίσω το μπαλάκι, θα πρέπει να φροντίζετε να του δίνετε πολύ νερό και να αποτρέψετε την υπερθέρμανση και την εξάντληση με συχνές παύσεις.

Tug-o-war

Τα Μπουλ Τεριέ, τα Αγγλικά Μπουλντόγκ και τα Γαλλικά Μπουλντόγκ είναι γνωστό πως είναι εθισμένα στο παιχνίδι tug of war. Όπως επίσης τα Boston Τεριέ και τα Παγκ. Αυτό το είδος του παιχνιδιού θέλει προσοχή για να μην ξεφύγει από τον έλεγχο. Διαβάστε περισσότερα για το συγκεκριμένο παιχνίδι στο άρθρο “Βασικοί κανόνες παιχνιδιού tug of war.

tug of war dog rope Υπάρχουν δύο θεωρίες όσον αφορά τον ενθουσιασμό ενός σκύλου για την διελκυστίνδα (tug of war). Η πρώτη λέει πως αυτό το παιχνίδι είναι μια ιστορική αναδρομή στο κυνήγι όπου ο άγριος σκύλος και ο λύκος αρπάζει και τραβάει το θήραμά του (δεν χρειάζεται να σας πω λεπτομέρειες…. φανταστείτε την σκηνή με ένα λιοντάρι για παράδειγμα όταν κυνηγά το θήραμά του, το αρπάζει και την συνέχεια…).

Η δεύτερη θεωρία ισχυρίζεται ότι το παιχνίδι αυτό προέρχεται από την γενετική ιστορία της φυλής Μπουλ Τεριέ. Ιστορικά, αυτά τα κοντόχοντρα, με μυς, δυνατά σκυλιά και με τα ισχυρά σαγόνια τα χρησιμοποιούσαν στον έλεγχο της κτηνοτροφίας. Να ελέγχουν δηλαδή τα κοπάδια, να τα συγκεντρώνουν στα μαντριά και να βοηθούν τους βοσκούς. Αυτά τα σκυλιά έχουν την ικανότητα να κρατάνε κάτω το θήραμα με την δύναμή τους μέχρι να τους δοθεί η εντολή να απελευθερώσουν το δάγκωμα. Το παιχνίδι tug of war θυμίζει αυτές τις μάχες.

Μεταξύ μας όμως, το συγκεκριμένο παιχνίδι το αγαπούν σχεδόν όλα τα σκυλιά. Το θέμα είναι αν ο δικός σας έχει ιδιαίτερη προτίμηση σ’ αυτό.

Γνωστικά / Παζλ παιχνίδια

Τα σκυλιά που λατρεύουν να λύνουν παζλ ή να παίζουν παιχνίδια που ακονίζουν την εξυπνάδα, την όσφρηση ή την ακοή, έχουν στο μυαλό τους ένα πράγμα… τις λιχουδιές! Είναι έξυπνα κι αποφασισμένα να κερδίσουν γιατί γνωρίζουν ποια θα είναι η ανταμοιβή τους….η λιχουδιά! παιχνίδια παζλ για σκύλους

Τα γνωστικά παιχνίδια είναι ιδανικά για να τους σκύλους που είναι νευρικοί ή περίεργοι. Τραβάει την προσοχή τους ακόμα κι όταν δεν έχετε χρόνο να ασχοληθείτε μαζί τους ή όταν λείπετε από το σπίτι. Με αποτέλεσμα να τους κρατάει συντροφιά γιατί είναι επικεντρωμένα σ’αυτό με σκοπό να βγάλουν από μέσα την λιχουδιά.

Αυτά τα παιχνίδια παρέχουν άσκηση, διανοητική διέγερση κι απόσπαση την προσοχής έτσι ώστε να μην έχουν το νου τους να κάνουν ζημιές εάν είναι ζημιάρικα ή υπερδραστήρια. Δείτε μια “Έξυπνη δραστηριότητα με μπουκάλι”.

Εφόσον μυρίζουν την λιχουδιά, σε όλους τους σκύλους αρέσει αυτό το είδος παιχνιδιού.

Κόκαλα 

Όλα τα σκυλιά χαίρονται ενστικτωδώς να μασούν έντονα ένα κόκαλο. Πόσο μάλλον όταν η κόκαλα διατροφή τους αποτελείται μόνο από κροκέτες ή κονσέρβες. Κρατάει τα ούλα και τα δόντια καθαρά και υγιή. Η επιθυμία να δουλέψουν τα σαγόνια τους είναι φυσιολογική. Εξάλλου, με αυτόν τον τρόπο σώζονται τα έπιπλα του σπιτιού σας….

Ορισμένα σκυλιά δεν θέλουν παιχνίδια παρά μόνο κόκαλα. Αυτή η συνήθεια έχει μεγαλύτερη ένταση όταν ο σκύλος είναι πρώην αδέσποτος. Γιατί έχει μάθει να τρώει επί τω πλείστων κόκαλα και είναι ένα ένστικτο επιβίωσης. Θέλει όμως προσοχή. Όχι πολλά κι όχι βρασμένα ή ωμά γιατί είναι επικίνδυνα για την υγεία του σκύλου για πνιγμό ή τραυματισμό στο στομάχι. Επίσης όχι υπερμεγέθη σύμφωνα με το δικό του μέγεθος γιατί μπορεί να πληγωθεί ή να σπάσει κάποιο δόντι.

Η Φύση

Υπάρχουν σκύλοι που δεν τους αρέσει κανένα παιχνίδι εκτός από το να παίζουν έξω στην Φύση με τα αντικείμενά της. Είναι φυσικό αυτό γιατί τα σκυλιά εξερευνούν τον κόσμο με το στόμα τους. Αυτή η προτίμηση είναι συνηθισμένη στα κουτάβια επειδή γνωρίζουν τον κόσμο σιγά σιγά. Τους αρέσει να δοκιμάζουν ξύλα, πέτρες, κουκουνάρια, ζουζούνια, γρασίδι, χώμα…. παιχνίδια στην Φύση

Τα ξύλα ίσως τους θυμίζουν με το σχήμα τους και την υφή τους τα κόκαλα. Κάτι που τους αρέσει να μασούν. Μια πέτρα μπορεί να τους θυμίζει ένα μπαλάκι.

Θέλει μεγάλη προσοχή εάν ο σκύλος σας έχει υπερβάλλων ζήλο με την εξερεύνηση της Φύσης. Τα ξύλα και οι πέτρες μπορεί να τραυματίσουν τα δόντια και το στόμα γενικά, να προκαλέσουν πνιγμό ή να τραυματίσουν σοβαρά το στομάχι. Ενώ τα σκυλιά που τρώνε γρασίδι ή χώμα μπορεί να καταπιούν παράσιτα, μικρόβια ή φυτοφάρμακα.

Εάν ο σκύλος σας ανήκει σ’ αυτήν την κατηγορία με τις προτιμήσεις του πρέπει να κατευθύνετε αλλού την προσοχή του σε άλλα καταλληλότερα παιχνίδια.

Εσείς

Υπάρχουν κι εκείνοι που δεν τους αρέσει κανένα παιχνίδι παρά μόνο να παίξουν μαζί με τον ιδιοκτήτη τους. Θέλουν να περάσουν την ώρα τους μαζί τους με κάθε τρόπο. Παίξτε μαζί με τον σκύλο σας. Με παιχνίδια ή χωρίς. Αυτού του είδους η επαφή ενδυναμώνει την σχέση σας. Βοηθά στην εκπαίδευση. Και πάνω απ’ όλα κάνει τον σκύλο σας ευτυχισμένο!

Δείτε διάφορα παιχνίδια που κυκλοφορούν στην αγορά

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts