Η αρθρίτιδα στους σκύλους

Τα σκυλιά έχουν παρόμοιο οργανισμό με τους ανθρώπους, εξού και οι παρόμοιες ασθένειες. Όπως για παράδειγμα, καρκίνο, alzheimer…Ναι! Και οι σκύλοι έχουν Alzeimer!  , αρθρίτιδα κ.α. Εμείς σήμερα θα μιλήσουμε για την αρθρίτιδα. Εννοείται πως δεν θα κάνουμε ιατρικό μάθημα, αλλά θα σας δώσουμε κάποιες γενικές πληροφορίες.

Μη σας φανεί περίεργο ότι ένας σκύλος μπορεί να έχει αρθριτικά προβλήματα. Απεναντίας, η αρθρίτιδα είναι πολύ συχνή ασθένεια στα σκυλιά. Για την ακρίβεια, επηρεάζει 1 στους 5 σκύλους.

Οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν αρθριτικά προβλήματα σε κάποιον σκύλο ποικίλουν. Μπορεί να είναι η γενετική προδιάθεση, κληρονομικότητα ή DNA, η παχυσαρκία, κακή διατροφή, κάποιος τραυματισμός ή απλά τα γεράματα να βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία ο σκύλος.

Η πιο συχνή εκδήλωση της ασθένειας είναι η οστεοαρθρίτιδα. Δηλαδή, ο εκφυλισμός του χόνδρου των αρθρώσεων και των οστών.

Η θεραπεία (βασικά θεραπεία δεν υπάρχει, απλά προσπαθείς να διατηρήσεις την αρθρίτιδα σε χαμηλό επίπεδο) είναι παρόμοια με εκείνη των ανθρώπων που πάσχουν από αρθρίτιδα. Όπως αλλαγή στην δίαιτα ή στην διατροφή, άσκηση και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Τι πρέπει να προσέχετε αν ο σκύλος σας έχει αρθρίτιδα:

1. Να τον κρατάτε πάντα αδύνατο, αν είναι παχύσαρκο θα χρειαστεί άμεσα δίαιτα για να χάσει βάρος. Έτσι ώστε να διατηρείτε πάντα χαμηλό το βάρος του για να μην καταπονούνται οι αρθρώσεις του.

2. Συχνή άσκηση. Το ότι έχει αρθρίτιδα ένας σκύλος δεν σημαίνει πως πρέπει να κάθεται συνεχώς για να μην κουράζει τις αρθρώσεις του. Ίσα ίσα πρέπει να τις γυμνάζει αλλά φυσικά με μέτρο, όχι υπερβολές γιατί, ναι, τότε θα καταπονηθούν. Αν για παράδειγμα πηγαίνατε βόλτες πολλές φορές την ημέρα, απλά μειώστε τον χρόνο. Ή αν πηγαίνατε μια μεγάλη βόλτα, διαιρέστε την σε μικρές καθημερινές βόλτες. Δεν θα του κόψετε την βόλτα και θα τον πηγαίνετε μία φορά την εβδομάδα. Αλλά, μία ή δύο φορές την ημέρα μικρής διάρκειας και φυσικά όχι έντονης γυμναστικής με τρέξιμο ή άλματα. Αλλά απλό περπάτημα.

3. Τους καλοκαιρινούς και ζεστούς μήνες η ιδανική γυμναστική γι’ αυτήν την περίπτωση είναι το κολύμπι. Αρκεί φυσικά να μην είναι κρύο το νερό.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts