Έξυπνες εγκαταστάσεις για σκύλους στα αεροδρόμια

εγκαταστάσεις στα αεροδρόμια
20951330955461f3a3e5ca3

Από το 2009 το Υπουργείο Μεταφορών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής υποχρεώνει όλα τα αεροδρόμια να έχουν έναν χώρο όπου θα μπορούν τα σκυλιά εργασίας αλλά κι εκείνα που έχουν σκοπό να ταξιδέψουν με αεροπλάνο να κάνουν την τουαλέτα τους πριν την επιβίβαση ή όταν θα κατέβουν στο αεροδρόμιο του προορισμού τους.

Συνήθως τα λεγόμενα pet parks είναι στο εξωτερικό μέρος του αεροδρομίου.  Και είναι μέρη με γρασίδι όπου μπορεί ο κάθε ταξιδιώτης που συνοδεύει τον σκύλο του να το επισκεφτεί για να ανακουφιστεί ο τετράποδος φίλος του. Αλλά μην ξεχνάμε και τα σκυλιά που “εργάζονται” μέσα στα αεροδρόμια (διαβάστε εδώ Υπάλληλοι σκύλοι στα αεροδρόμια) τα οποία έχουν κι εκείνα ανάγκες.

Υπάρχει και συγκεκριμένη ιστοσελίδα με το όνομα pet friendly travel.com η οποία έχει τον χάρτη με όλα τα αεροδρόμια και δίνει οδηγίες για το πού θα βρουν οι ταξιδιώτες τα pet parks.

Ορισμένα αεροδρόμια όμως έχουν προχωρήσει ένα βήμα πιο μπροστά…. κι αντί για πάρκα κατοικίδιων σε εξωτερικούς χώρους έχουν προσθέσει στις εγκαταστάσεις τους εσωτερικές τουαλέτες σκύλων!

Στο Chicago’s O’Hare Airport έχουν φτιάξει ένα δωμάτιο τουαλέτα ειδικά σχεδιασμένο για να φιλοξενήσει τους ταξιδιώτες που ταξιδεύουν μαζί με τα ζωάκια τους είτε αυτό είναι σκυλί – οδηγός ή εργασίας είτε είναι απλά κατοικίδιο.

1β

Στην σκυλίσια τουαλέτα έχουν αντικαταστήσει τις λεκάνες με μέρη με τεχνητό γκαζόν τα οποία έχουν σε κάποια γωνία μικροσκοπικούς πυροσβεστικούς κρουνούς για να νιώθουν τα σκυλάκια πιο…. άνετα ότι βρίσκονται σε κάποιο πάρκο, στη φύση. Καθώς επίσης και αυτόματα ποτιστήρια για να καθαρίζουν τον χώρο! Με το πάτημα ενός απλού κουμπιού, ενεργοποιούνται τα ποτιστήρια με αποτέλεσμα οι ακαθαρσίες να καταλήγουν στο ίδιο σύστημα αποχέτευσης που χρησιμοποιείται και για τις ανθρώπινες τουαλέτες. Τα περιττώματα όμως είναι υποχρεωμένοι να τα μαζεύουν οι συνοδοί των σκύλων και να τα πετάνε στους ειδικούς κάδους αποβλήτων.

1γ

Η διαφορά με τα άλλα αεροδρόμια εκτός από το ότι είναι εξελιγμένες εγκαταστάσεις, είναι το ότι οι τουαλέτες κατοικίδιων βρίσκονται μέσα στο αεροδρόμιο κι όχι έξω όπως σε όλα τα υπόλοιπα όπου ο ιδιοκτήτης του σκύλου πρέπει να τρέξει έξω από τα terminal, να περάσει από τον έλεγχο security και στην επιστροφή να περάσει ξανά τα ίδια.  Πολύς χρόνος, πολύς κόπος.

Οι συγκεκριμένες τουαλέτες κατοικίδιων εκτός το ότι είναι μια καινοτομία κι αντιπροσωπεύει την πρόοδο, την εξελικτική σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και στον σκύλο, είναι μια ιδιαίτερη διευκόλυνση για τα σκυλιά – οδηγούς, τα σκυλιά εργασίας, τα λεγόμενα service dogs τα οποία “δουλεύουν” συνεχώς βάζοντας τις ανάγκες των ανθρώπων πάνω από τις δικές τους.

1α

Δεν είναι όμως μόνο το αεροδρόμιο του Chicago που εγκατέστησε τις συγκεκριμένες τουαλέτες.  Αναφέρομαι ενδεικτικά και στο Detroit Airport του οποίου η εγκατάσταση αυτή στοίχισε 75.000 δολάρια. Όπως και στο San Diego που υπάρχει δίπλα από τις τουαλέτες των αντρών και των γυναικών και η τουαλέτα των σκύλων, καθώς επίσης και pet park στον εξωτερικό χώρο του αεροδρομίου.  Και η λίστα συνεχίζεται….

1δ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμάται πως υπάρχουν 100.000-200.000 σκυλιά εργασίας που σημαίνει ότι ταξιδεύουν καθημερινά σ’ όλη την χώρα. Χωρίς να ξεχάσουμε βέβαια και τα κατοικίδια που ταξιδεύουν μαζί με τους ιδιοκτήτες τους και υπολογίζονται περίπου δύο εκατομμύρια σκυλιά – ταξιδιώτες τον χρόνο!

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts