Συμβουλές για ελάττωση στρες στους σκύλους

πώς να ελαττώσετε το στρες του σκύλου σας

 

  1. Δυνατοί ήχοι.  Υπάρχουν σκύλοι που φοβούνται και αγχώνονται με τους κεραυνούς, βεγγαλικά ή άλλους απότομους ήχους.  Καταρχήν δεν πρέπει να τον πάρετε αγκαλιά , να τον φιλήσετε , να τον “παρηγορήσετε” με λίγα λόγια την ώρα που είναι φοβισμένος, γιατί τότε ο σκύλος σας την συμπεριφορά σας θα την λάβει ως επιβράβευση για την φοβία του και θα έχει την ίδια αντίδραση κάθε φορά που θα ακούει θόρυβο γιατί θα πιστεύει πως είναι η σωστή συμπεριφορά. Για να το αποφύγετε αυτό καλό θα είναι από την στιγμή που είναι ακόμη κουτάβι να κάνετε συνεχώς απότομους και δυνατούς θορύβους, όπως να χτυπάτε μια πόρτα, μια κατσαρόλα, τα κλειδιά κ.α. έτσι ώστε να εξοικειωθεί το κουτάβι με τους δυνατούς θορύβους και να μεγαλώσει φυσιολογικά χωρίς φοβίες.  Τώρα, αν έχει ήδη ο σκύλος σας άγχος με τους θορύβους, μπορείτε ή ζωντανά ή να ηχογραφήσετε τον ήχο που τον τρομάζει όπως έναν κεραυνό και να το βάλετε για αρχή σε χαμηλή ένταση.   Αυτό θα το κάνετε αρκετές φορές την ημέρα μέχρι να δείτε πως δεν δίνει καν σημασία.  Τότε θα αυξήσετε λίγο την ένταση μέχρι να έχετε τα ίδια αποτελέσματα και ούτω καθ’ εξής μέχρι να φτάσετε στο σημείο που αδιαφορεί τελείως ο σκύλος και τότε θα σημαίνει πως έχει ξεπεράσει την φοβία του δυνατού ή απότομου θορύβου.  Αυτή όλη η διαδικασία δεν θα γίνει βέβαια μέσα σε μία μόνο μέρα.  Θα χρειαστεί καιρός, σε αργούς ρυθμούς και καλό είναι μετά από βόλτα ή παιχνίδι για να είναι κουρασμένος κι όχι σε εγρήγορση.  Αλλά και κατά την διάρκεια της βόλτας είναι μια καλή άσκηση.

  2. Παιχνίδι.  Την στιγμή που είναι στρεσαρισμένος ο σκύλος σας τραβήξτε του την προσοχή με το να παίξετε μαζί του.  Αυτό θα τον κάνει να αποβάλλει το στρες γιατί απλά δεν μπορεί να παίζει και να είναι ταυτόχρονα στρεσαρισμένος.
  3. Μουσική.  Κι όμως η απαλή μουσική μπορεί να τον χαλαρώσει.  Γενικά η κλασική μουσική, lounge, απαλή, χαλαρωτική και ειδικά αν υπάρχει μέσα στο μουσικό κομμάτι ο ήχος των χτύπων της καρδιάς, γιατί με τους χτύπους της καρδιάς χαλαρώνει το σκυλάκι σα να είναι cd_calm_companion_vol3στην αγκαλιά της μαμάς του.  Την ίδια δουλειά μπορεί να κάνει κι ο ήχος ενός ρολογιού μέσα στο τραγούδι ή ακόμη και μόνος του χωρίς μουσική.  Ένα παράδειγμα χαλαρωτικής μουσικής ειδικά για σκύλους: (κάντε κλικ αριστερά πριν την ένδειξη χρόνου για να ξεκινήσει και πατήστε ξανά εκεί για να σταματήσει στο σημείο που θέλετε).
  4. Μασάζ.  Ένα απαλό μασάζ θα τον χαλαρώσει και θα κοιμηθεί στην αγκαλιά σας.
  5. Κόκαλο.  Δώστε του ένα μεγάλο κόκαλο ή ένα kong που το έχετε γεμίσει με λιχουδιές και το μάσημα θα χαλαρώσει τον σκύλο σας και σε λίγα λεπτά θα ηρεμήσει και θα κοιμηθεί.

Στην επόμενη σελίδα (page 4) οι τελευταίες συμβουλές

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts