Εσείς θα κλωνοποιούσατε τον σκύλο σας;

γιατί κρύβουν την ουρά τους οι σκύλοι

Η διάρκεια ζωής των σκύλων είναι πολύ μικρότερη από τη δική μας. Το να ζεις και να επεξεργάζεσαι τη θλίψη του θανάτου τους είναι μία από τις πιο δύσκολες πτυχές του να αγαπάς τα σκυλιά. Για εκείνους τους κηδεμόνες σκύλων που αισθάνονται ότι απλά δεν μπορούν να τα αφήσουν, μια επιλογή που γίνεται όλο και πιο προσιτή είναι η κλωνοποίηση. Η κλωνοποίηση σκύλων μπορεί να ακούγεται σαν κάτι από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι πολύ πιο διαδεδομένη από ό, τι νομίζετε και δεν χρειάζεται να είστε εκατομμυριούχοι για να αντέξετε οικονομικά την κλωνοποίηση του σκύλου σας.

Η Lauren Aston της ViaGen Pets and Equine, η εργασία της οποίας επικεντρώνεται στην κλωνοποίηση κατοικίδιων ζώων καθώς και στην κλωνοποίηση ζώων στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, εξήγησε ότι η εταιρεία που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες άρχισε να παράγει κλωνοποιημένα σκυλιά το 2015 και έκτοτε έχει κλωνοποιήσει επιτυχώς αρκετές εκατοντάδες κατοικίδια ζώα για οικογένειες.

Τα σκυλιά που κλωνοποιούνται θα έχουν γενικά την ίδια εμφάνιση και πιθανώς ακόμη και την ευφυΐα και την ιδιοσυγκρασία του αρχικού σκύλου σας. Τα κλωνοποιημένα κουτάβια είναι γενετικά δίδυμα του σκύλου σας που γεννήθηκαν σε διαφορετικό χρόνο. Τα κλωνοποιημένα σκυλιά έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν πλήρη και υγιή ζωή και πιστεύεται ότι δεν είναι πιο ευαίσθητα σε οποιεσδήποτε συνθήκες υγείας από οποιοδήποτε άλλο σκυλί.

Όλα καλά μέχρι εδώ. Αλλά δεν έχετε την περιέργεια να μάθετε πώς ακριβώς γίνεται η κλωνοποίηση ενός σκύλου;

Πώς ακριβώς γίνεται η κλωνοποίηση σκύλων;

Εάν νομίζετε ότι μπορεί να θελήσετε να κλωνοποιήσετε το σκυλί σας κάποια στιγμή στο μέλλον, θα πρέπει τότε να ενημερώσετε τον κτηνίατρό σας για να συλλέξει το DNA/το γενετικό δείγμα του σκύλου σας μέσω ενός μικρού δείγματος ιστού. Το δείγμα ιστού από τον σκύλο σας καταψύχεται/διατηρείται για χρήση στο μέλλον, εφόσον αποφασίσατε να προχωρήσετε με την κλωνοποίηση.  Αυτό είναι το πρώτο βήμα και ονομάζεται “Γενετική Διατήρηση”.

γιατί κρύβουν την ουρά τους οι σκύλοι

Πόσο κοστίζει;

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η διαδικασία κλωνοποίησης είναι δαπανηρή. Στη ViaGen “επί του παρόντος το κόστος για την κλωνοποίηση σκύλων είναι 50.000 $” λέει η Lauren. Το κόστος που σχετίζεται με την κλωνοποίηση είναι το ίδιο, ανεξάρτητα από τη φυλή σκύλου που έχετε και το μέγεθος του σκύλου που κλωνοποιείται. Για αυτήν την αμοιβή, η Lauren σημειώνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να περιμένουν ότι θα πάρουν ένα ή δύο κλωνοποιημένα κουτάβια.

Πιο συγκεκριμένα, στη ViaGen υπάρχει μια εφάπαξ αμοιβή 1,600 $ για την προετοιμασία και την επεξεργασία του DNA του σκύλου  μέσω της γενετικής συντήρησης και στη συνέχεια ετήσιο τέλος αποθήκευσης 150 $. Τα δείγματα DNA μπορούν να συλλεχθούν με επιτυχία από σκύλους οποιασδήποτε ηλικίας, επειδή όμως υπάρχει ο κίνδυνος ο σκύλος να πεθάνει ξαφνικά ή να αρρωστήσει, τότε όσο το συντομότερο πάρει την απόφαση κάποιος να προχωρήσει στην κλωνοποίηση του τόσο το καλύτερο.

«Μπορούμε ακόμη και να δεχτούμε δείγματα DNA εντός πέντε ημερών από τον θάνατο, αρκεί τα δείγματα να διατηρούνται στο ψυγείο ΟΧΙ κατεψυγμένα» εξηγεί η Lauren.

Θα υπάρχει λίστα αναμονής για κλωνοποίηση σκύλων

Μόλις αποφασίσετε ότι είστε έτοιμοι να προχωρήσετε με την κλωνοποίηση του σκύλου σας χρησιμοποιώντας το γενετικό υλικό που έχει συλλεχθεί, η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Η Lauren σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή η ViaGen διαθέτει λίστα αναμονής για όλα τα είδη κατοικίδιων ζώων (σκύλους, γάτες, άλογα) που κλωνοποιούν, ώστε να χρειαστεί να μπείτε σε αυτήν τη λίστα αναμονής.

Μη λαμβάνοντας υπόψη τη λίστα αναμονής, η Lauren λέει ότι η διαδικασία της κλωνοποίησης διαρκεί περίπου έξι μήνες από την αρχή έως το τέλος από ένα δείγμα γενετικής συντήρησης έως την κλωνοποίηση έως τη λήψη ενός κουταβιού. Εάν κλωνοποιήσετε το σκυλί σας, το κλωνοποιημένο κουτάβι θα γεννηθεί και θα φροντιστεί στις εγκαταστάσεις του ViaGen στις Βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες και θα μείνει εκεί μέχρι να είναι τουλάχιστον οκτώ εβδομάδων και έτοιμο να επιστρέψει στο σπίτι σας.

Κι ερχόμαστε στο μεγάλο ερώτημα….

Θα είναι το κλωνοποιημένο σκυλί ίδιο με το δικό σας;

Το μεγάλο ερώτημα που έχουν οι περισσότεροι όταν πρόκειται για κλωνοποιημένα σκυλιά είναι αν το κουτάβι που παράγεται θα είναι το ίδιο με το σκυλί τους. Η απάντηση είναι περίπλοκη. Όταν κλωνοποιείτε ένα σκυλί θα καταλήξετε με ένα κουτάβι (ή κουτάβια) που είναι γενετικά πανομοιότυπα με το σκυλί σας, αλλά …. κακά τα ψέματα… δεν θα είναι το σκυλί σας.

Η αλήθεια είναι πως με την κλωνοποίηση είναι εγγυημένο ότι θα λάβετε ένα γενετικό δίδυμο του αρχικού αγαπημένου σας σκύλου. Είναι γνωστό ότι κάποιο μέρος της ιδιοσυγκρασίας και της συμπεριφοράς είναι γενετικό. Κάποιο μέρος όμως. Όχι εξ ολοκλήρου. Άρα, ναι, μπορεί να αντιμετωπίσετε ομοιότητες. Όχι όμως πανομοιότυπο.

Τι σημαίνει αυτό;

Είναι σημαντικό να θυμάστε εάν σκέφτεστε να κλωνοποιήσετε το σκυλί σας ότι παρόλο που το κλωνοποιημένο κουτάβι θα είναι γενετικά πανομοιότυπο με το σκυλί σας και θα μοιάζει με το σκυλί σας, δεν θα έχει τις ίδιες εμπειρίες ζωής ή την ίδια κοινωνικοποίηση με το σκυλί σας. Σε αντίθεση με το σκυλί σας, το κουτάβι δεν θα ξέρει ποιος είστε ή δεν θα καταλαβαίνει τα ίδια πράγματα που ξέρει ο σκύλος σας. Όπως και με οποιοδήποτε άλλο κουτάβι, με το κλωνοποιημένο κουτάβι, θα πρέπει να ξεκινήσετε από το μηδέν με την εκπαίδευση καθώς και με την δική σας σχέση. Για εκείνο, θα του είσαστε ένας άγνωστος και θα πρέπει να ξεκινήσετε από το μηδέν όπως κάνατε στο παρελθόν με τον σκύλο σας.

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts