Φοβούνται οι σκύλοι το σκοτάδι;

Μπορεί ένας σκύλος να φοβάται το σκοτάδι; Ή απλά δίνει αυτήν την εντύπωση ενώ η πραγματικότητα κρύβεται αλλού; Οι λόγοι δηλαδή που δεν μπορεί να μείνει ένας σκύλος στο σκοτάδι να είναι ιατρικής φύσεως ή ψυχολογικής πέραν της φοβίας του σκότους.

Ο γνωστός ψυχίατρος Sigmund Freud συνέδεε την σκοταδοφοβία ενός ανθρώπου με το άγχος αποχωρισμού από άλλον άνθρωπο και κατ’ επέκταση με την μοναξιά.

Έχουν παρατηρηθεί αγχώδεις διαταραχές και στους σκύλους. Έτσι λοιπόν αν έχετε παρατηρήσει πως ο σκύλος σας φοβάται το σκοτάδι, καλό είναι πρώτα να αποκλείσετε τυχόν προβλήματα υγείας όπως δυσλειτουργίες στην όραση. Γιατί είναι γνωστό πως η όραση των σκύλων είναι πολύ καλύτερη από των ανθρώπων με αποτέλεσμα να βλέπουν καλύτερα στο σκοτάδι. Αν τελικά δεν είναι θέμα υγείας, τότε το πιο πιθανό είναι ο σκύλος σας να είναι αγχωτικός και να πάσχει από το στρες αποχωρισμού. Να φοβάται δηλαδή να μείνει μόνος του ή να αποχωριστεί κάποιο συγκεκριμένο άτομο της οικογένειας κι όχι το σκοτάδι καθαυτό. Γιατί το σκοτάδι συνδέεται ψυχολογικά άμεσα με την μοναξιά.

Ίσως έχετε παρατηρήσει τον σκύλο σας να φοβάται να μπει σ’ ένα σκοτεινό δωμάτιο, να παίρνει μια φοβισμένη στάση του σώματος, να γαβγίζει, να κλαίει ή ακόμα και να έχει έντονη σιελόρροια. Σε πολύ ακραίες περιπτώσεις ο σκύλος μπορεί να “πολεμάει” να ξεφύγει απ’ αυτό το δωμάτιο, τραυματίζοντας τον εαυτό του και καταστρέφοντας πράγματα. Όλα αυτά δηλώνουν περισσότερο πως έχει στρες / άγχος αποχωρισμού παρά σκοταδοφοβία.

Αν δείτε πως ο σκύλος σας φοβάται ακόμα κι όταν είναι μαζί σας μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, καλό είναι να τον πάτε για εξέταση στον κτηνίατρο για να ελέγξει την όρασή του. Γιατί αν έχει πρόβλημα οράσεως αυτό του δημιουργεί άγχος και φόβο επειδή δεν βλέπει  καλά. Σημαντικό ρόλο παίζει και η ηλικία του σκύλου. Αν είναι ηλικιωμένος είναι λογικό να φοβάται το σκοτάδι γιατί δεν έχει καλά αντανακλαστικά λόγω ηλικίας, υπάρχει φθορά στην όραση και είναι δυσκίνητος. Οι κινήσεις του είναι περιορισμένες όπως και η σιγουριά ασφάλειας λόγω σκοταδιού.

Παρ’ όλα αυτά μπορεί να μην έχει πρόβλημα υγείας κι απλά να αγχώνεται μήπως μείνει μόνος του κάποια στιγμή. Τότε σας συνιστώ για αρχή να μειώσετε το άγχος του με τα λαμπάκια νυχτός.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το στρες αποχωρισμού ενός σκύλου και για το πώς να το καταπολεμήσετε, διαβάστε τα ανάλογα άρθρα :

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts