Γιατί βγάζει αφρούς ή έχει έντονα σάλια ένας σκύλος;

ανέκδοτα, syntages

Σε προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στις αιτίες που μπορεί να δείτε την μύτη του σκύλου σας αφρισμένη. Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για τoν αφρό στο στόμα και τα έντονα σάλια.

Άσκηση

Αυτή είναι η πιο κοινή αιτία δημιουργίας αφρού στο στόμα και τη μύτη. Η βαριά αναπνοή και το λαχάνιασμα λόγω της άσκησης κάνουν το σάλιο του σκύλου σας να φαίνεται αφρισμένο. Τα σκυλιά επίσης έχουν έντονα σάλια περισσότερο σε περιόδους έντονης δραστηριότητας. Ο ιδρώτας από τη μύτη του σκύλου σας μπορεί επίσης να φαίνεται σαν αφρός που προέρχεται από το στόμα.

Εφόσον ο σκύλος σας δεν καταβάλλει υπερβολική προσπάθεια δεν πρέπει να ανησυχείτε. Εάν ο σκύλος σας φαίνεται κουρασμένος ή πολύ ζεστός, κάντε ένα διάλειμμα και αφήστε τον να ξεκουραστεί.

Θερμοπληξία

Η θερμοπληξία μπορεί να κάνει τον σκύλο σας να βγάζει αφρό από το στόμα και τη μύτη. Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας περιλαμβάνουν έντονο λαχάνιασμα, λήθαργο, αποπροσανατολισμό, διάρροια και έμετο.

Εάν ο σκύλος σας αρχίζει να δείχνει σημάδια θερμοπληξίας ή εξάντλησης, βάλτε τον στη σκιά ή σε μια δροσερή περιοχή. Προσφέρετε του άφθονο δροσερό νερό για να πιεί. Ρίξτε δροσερό (ποτέ κρύο) νερό πάνω του. Επαναλάβετε μέχρι ο σκύλος σας να αισθανθεί καλύτερα. Πηγαίνετε στον κτηνίατρο για να βεβαιωθείτε ότι είναι καλά, ιδιαίτερα εάν αποπροσανατολιστεί ή χάσει τις αισθήσεις του.

Στρες, νευρικότητα ή έντονο άγχος

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, οι σκύλοι μπορεί να βιώσουν υψηλό στρες ή άγχος. Όταν είστε ανήσυχοι, πιθανότατα παρατηρείτε ότι η αναπνοή σας επιταχύνεται, παρόμοια με την άσκηση. Έτσι λοιπόν και τα σκυλιά. Τα σκυλιά βιώνουν επίσης βαριά αναπνοή ή λαχάνιασμα σε περιόδους άγχους. Ακριβώς όπως όταν ασκούνται, αυτό μπορεί να προκαλέσει αφρό στο στόμα και τη μύτη.

Στομαχική διαταραχή

Όταν ένας σκύλος έχει στομαχικές διαταραχές, συχνά έχει υπερβολικά σάλια. Αυτό το επιπλέον σάλιο, σε συνδυασμό με βαριά αναπνοή και λαχάνιασμα, μπορεί να προκαλέσει αφρό από τη μύτη και το στόμα τους.

Εάν ο σκύλος σας κάνει εμετό ή έχει διάρροια, αυτό είναι πιθανόν η αιτία του αφρού του στόματός του. Μπορεί επίσης να προκληθεί από πιο ήπια προβλήματα στο στομάχι, όπως ήπια ναυτία ή καούρα.

Προσοχή! Αν όμως αυτά τα συμπτώματα τα παρατηρήσετε απευθείας μετά την βόλτα, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρο γιατί μπορεί να έφαγε φόλα και κινδυνεύει η ζωή του.

 

Επιληπτική κρίση

Επιληπτικές κρίσεις μπορεί να εμφανιστούν σε σκύλους. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά που παρατηρούνται στους ανθρώπους. Τα συμπτώματα των μερικών κρίσεων περιλαμβάνουν το βλέμμα στο κενό ή το βλέμμα στον ουρανό. Ο αφρός στο στόμα εμφανίζεται συχνά κατά τη διάρκεια πλήρους κρίσεων. Τα σημάδια περιλαμβάνουν τρέμουλο, λαχάνιασμα, απώλεια συντονισμού και ταραχή. Ο σκύλος μπορεί να χάσει τις αισθήσεις του ή να αποπροσανατολιστεί.

Το λαχάνιασμα και η αδυναμία κατάποσης κατά τη διάρκεια μιας κρίσης προκαλούν αφρό στο στόμα και τη μύτη. Εάν ο σκύλος σας αντιμετωπίζει επιληπτικές κρίσεις, χρειάζεται άμεση κτηνιατρική φροντίδα.

Οδοντικά προβλήματα

Τα οδοντικά προβλήματα είναι ένας κοινός ένοχος για τον αφρό στο στόμα. Όταν ο σκύλος σας αντιμετωπίζει οδοντικά προβλήματα, προκαλεί υπερβολική σιελόρροια. Αυτό, σε συνδυασμό με το άγχος από δυσφορία ή πόνο, μπορεί να προκαλέσει αφρό στο στόμα.

Τα κοινά οδοντικά προβλήματα περιλαμβάνουν αποστήματα, κοιλότητες, σπασμένα δόντια και τραυματισμούς στο στόμα. Εάν ο σκύλος σας έχει οδοντικό πρόβλημα, θα πρέπει να επισκεφτεί τον κτηνίατρο.

Δηλητήριο ή φόλα

Η δηλητηρίαση είναι μια άκρως ανησυχητική αιτία δημιουργίας αφρού στο στόμα. Ορισμένες δηλητηριώδεις ουσίες ερεθίζουν τους ευαίσθητους ιστούς στο στόμα, γεγονός που προκαλεί υπερβολική σιελόρροια και αφρισμό στο στόμα.

Εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει καταπιεί κάτι δηλητηριώδες, καλέστε αμέσως τον κτηνίατρο ή τον έλεγχο δηλητηριάσεων ζώων. Μην προσπαθήσετε να προκαλέσετε εμετό χωρίς να μιλήσετε στον κτηνίατρό σας.

Πνιγμός

Ο πνιγμός μπορεί επίσης να προκαλέσει αφρό στο στόμα του σκύλου σας. Συχνά, ένα κομμάτι οστού ή ένα ξένο αντικείμενο κολλάει στο λαιμό του σκύλου. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι έχει δυσκολία στην αναπνοή. Μπορεί να κάνει ήχους σα να πνίγεται.

Ελέγξτε το στόμα του σκύλου σας για τυχόν ορατό αντικείμενο που έχει σταθεί στον λαιμό του. Αν δείτε κάτι, τραβήξτε το προσεκτικά, αν μπορείτε. Εάν ο σκύλος σας δεν μπορεί να αναπνεύσει, μπορεί να χρειαστεί να εκτελέσετε τον ελιγμό Heimlich.

Τοποθετήστε το χέρι σας σε μια γροθιά στην κοιλιά του σκύλου σας ακριβώς κάτω από τα πλευρά του. Δώστε μια γρήγορη ώθηση. Ίσως χρειαστεί να το εκτελέσετε μερικές φορές για να αφαιρέσετε το αντικείμενο. Μόλις αφαιρεθεί το αντικείμενο, πηγαίνετε τον σκύλο σας στον κτηνίατρο για να ελέγξει για εσωτερικό τραυματισμό.

ανέκδοτα, syntages

Αντιπαρασιτικό φάρμακο

Εάν έχετε εφαρμόσει πρόσφατα τοπικά φάρμακα κατά των ψύλλων, αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που το στόμα του σκύλου σας αφρίζει. Ορισμένα φάρμακα κατά των ψύλλων θα προκαλέσουν αφρό στο στόμα εάν ο σκύλος σας το γλείφει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστάται να βάζετε το φάρμακο σε μια περιοχή που δεν μπορεί να φτάσει ο σκύλος σας, όπως η βάση του λαιμού του.

Ωστόσο, εάν έχετε περισσότερους από έναν σκύλους, μπορεί να γλείφουν το φάρμακο ο ένας από τον άλλο. Είναι φυσικό ένστικτο για έναν σκύλο να αφαιρεί οποιαδήποτε ξένη ουσία από τη γούνα του και των συντρόφων του. Δεν συνειδητοποιούν ότι το φάρμακο είναι χρήσιμο και ότι η κατάποσή του μπορεί να είναι επιβλαβής.

Λύσσα

Είναι πολύ σπάνιο για έναν σκύλο να προσβληθεί από λύσσα στις  λόγω των αντιλυσσικών εμβολίων. Ωστόσο, περίπου 400-500 περιπτώσεις συμβαίνουν κάθε χρόνο σε οικόσιτα κατοικίδια, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων και των γατιών.

Είναι απίθανο το στόμα του σκύλου σας να αφρίζει λόγω λύσσας, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια. Εάν ένας σκύλος προσβληθεί από λύσσα, κινδυνεύουν και άλλα ζώα και οι ιδιοκτήτες τους.

Σύντομα μετά από ένα δάγκωμα από μολυσμένο ζώο, ο σκύλος θα παρουσιάσει αλλαγές συμπεριφοράς. Ένα ήσυχο σκυλί θα γίνει ξέφρενο. Ένας ήρεμος σκύλος θα γίνει ξαφνικά πολύ δραστήριος. Τα φιλικά σκυλιά γίνονται νευρικά ή ντροπαλά. Ο σκύλος γίνεται επιθετικός. Θα τρώει επίσης ωμά φαγητά και θα φαίνεται ταραγμένος.

Εμφανίζεται προοδευτική παράλυση, που συχνά ξεκινά από το πρόσωπο, το λαιμό και τα άκρα. Οι ιδιοκτήτες πιστεύουν συχνά ότι ο σκύλος πνίγεται επειδή ο λαιμός παραλύει. Θα βγάλει αφρούς από την μύτη και το στόμα.

Η λύσσα είναι θανατηφόρα χωρίς έγκαιρη θεραπεία.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts