Γιατί βγάζει αφρούς η μύτη του σκύλου;

λιχουδιές σκύλων

Όταν δει ένας σκυλογονιός την μύτη του σκύλου του να αφρίζει στις άκρες των ρουθουνιών του κατά την διάρκεια της βόλτας, σίγουρα ανησυχεί για το χειρότερο. Η αλήθεια είναι πως ναι. Υπάρχει πιθανότητα να είναι κάτι σοβαρό. Αλλά όχι πάντα. Τις περισσότερες φορές μια αφρισμένη μύτη είναι φυσιολογική γιατί τα αίτια είναι φυσιολογικά. Πάμε να δούμε τις πιθανές αιτίες.

Συχνότερες αιτίες που δεν προκαλούν ανησυχία.

Ζέστη

Η θερμότητα είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες αφρισμού στη μύτη. Τα σκυλιά ιδρώνουν από δύο περιοχές, τα πόδια και τη μύτη τους. Αντίθετα από τους ανθρώπους, που ιδρώνουν σε όλο τους το σώμα για να δροσιστούν. Το λαχάνιασμα είναι η κύρια μέθοδος ψύξης ενός σκύλου, αλλά απελευθερώνει μικρές ποσότητες ιδρώτα από τα πόδια και τη μύτη τους.

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, ο ιδρώτας των σκύλων περιέχει αλάτι. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αφρό στη μύτη του σκύλου σας. Εάν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας έχει αφρισμένη μύτη μόνο όταν εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες, αυτή είναι πιθανώς η αιτία.

Τι να κάνετε….

Εάν η αφρισμένη μύτη του σκύλου σας προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας, θα πρέπει απλώς να αποφύγετε τη θερμική εξάντληση. Η αφρισμένη μύτη λόγω θερμότητας δεν είναι κάτι ανησυχητικό, αλλά πρέπει να γνωρίζετε τα σημάδια που ο σκύλος σας ζεσταίνεται πολύ. Τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης περιλαμβάνουν υπερβολικό λαχάνιασμα, σάλια, έμετο, διάρροια, αποπροσανατολισμό και απώλεια συνείδησης.

Ένας γενικός εμπειρικός κανόνας είναι ότι αν είστε ζεστοί, ο σκύλος σας είναι επίσης. Μπορείτε να αποφύγετε τη θερμοπληξία αφήνοντας το σκυλί σας έξω μόνο για σύντομες περιόδους σε πολύ ζεστό καιρό, παρέχοντας σκιά και δροσερό πόσιμο νερό.

Άσκηση

Η άσκηση μπορεί να προκαλέσει αφρό στη μύτη του σκύλου σας, για τον ίδιο λόγο με τη ζέστη. Όταν ο σκύλος σας είναι δραστήριος και γυμνάζεται, η θερμοκρασία του σώματός του ανεβαίνει. Τα σκυλιά ιδρώνουν όταν ασκούνται, όπως και οι άνθρωποι.

Εάν η μύτη του σκύλου σας αφρίζει μετά από μια μακριά βόλτα ή ένα έντονο παιχνίδι, πιθανότατα οφείλεται στην άσκηση. Σε αυτή την περίπτωση, δεν έχετε για τίποτα να ανησυχείτε. Το σώμα του σκύλου σας κάνει αυτό που προορίζεται να κάνει.

Τι να κάνετε…

Εάν η μύτη του σκύλου σας αφρίζει κατά τη διάρκεια της άσκησης, είναι απλώς επειδή ιδρώνει. Δεν χρειάζεται να αλλάξετε τη ρουτίνα του σκύλου σας, εφόσον είναι υγιής και ικανός να αντέξει τη δραστηριότητα. Η αφρισμένη μύτη είναι απλώς ο τρόπος τους να ιδρώνουν.

Εάν ο σκύλος σας υπερθερμαίνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης, αποφύγετε τη βαριά δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του ζεστού μέρους της ημέρας ή επιτρέψτε του να ασκείται σε εσωτερικούς χώρους.

Νέες ή συναρπαστικές μυρωδιές

Μια νέα ή συναρπαστική μυρωδιά μπορεί επίσης να προκαλέσει αφρό στη μύτη του σκύλου σας. Η ακριβής αιτία για αυτό δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά φαίνεται να σχετίζεται με την υπερβολική οσμή.

Οι σκύλοι διατηρούν τη μύτη τους υγρή γιατί ενισχύει την όσφρησή τους. Εκτός από τις εκκρίσεις ρινικής βλέννας, μερικές φορές γλείφουν τη μύτη τους για να τη διατηρήσουν υγρή. Αυτό μπορεί να παίζει ρόλο στο να δημιουργείται αφρός στη μύτη τους.

Τι να κάνετε…

Μια αφρισμένη μύτη λόγω υπερβολικού ρουθουνίσματος δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Εφόσον δεν μυρίζουν κάτι επιβλαβές, αφήστε τα να μυρίσουν.

λιχουδιές σκύλων

Σοβαρότεροι λόγοι υγείας

Αλλεργία

Τα σκυλιά παρουσιάζουν αλλεργίες όπως και οι άνθρωποι. Οι αλλεργίες συνήθως προκαλούν μια καθαρή ρινική έκκριση, αλλά είναι πιθανό να φαίνεται και αφρώδης. Εάν ο σκύλος σας φτερνίζεται, ξύνεται συχνά ή βήχει, μπορεί να ευθύνονται οι αλλεργίες. Οι αλλεργίες μπορούν επίσης να κάνουν τα μάτια του σκύλου σας κόκκινα ή υγρά.

Τι να κάνετε….

Εάν ο σκύλος σας παρουσιάζει ρινική έκκριση λόγω αλλεργίας, είναι καλύτερο να μιλήσετε με τον κτηνίατρό του. Εάν το αλλεργιογόνο δεν μπορεί να αποφευχθεί, ο σκύλος σας μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή για την αλλεργία.

Μόλυνση στην μύτη (ρινική μόλυνση)

Μια άλλη αιτία ρινικών εκκρίσεων είναι η ρινική μόλυνση. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα των αλλεργιών και περιλαμβάνουν φτάρνισμα, καταρροή, πνίξιμο, υγρά μάτια και ρινική έκκριση.

Ο σκύλος σας μπορεί επίσης να έχει πυρετό και να έχει λήθαργο. Η ρινική έκκριση λόγω μόλυνσης είναι συχνά κίτρινη ή πράσινη. Είναι ασυνήθιστο ο αφρός στη μύτη να προκαλείται από ρινική λοίμωξη, αλλά είναι μια κοινή αιτία ρινικών εκκρίσεων.

Τι να κάνετε…

Εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει ρινική μόλυνση, θα πρέπει να αναζητήσετε κτηνιατρική θεραπεία. Μπορεί να χρειαστούν αντιβιοτικά.

Πολύποδες ή όγκοι

Οι πολύποδες ή οι όγκοι μπορούν επίσης να προκαλέσουν ρινικές εκκρίσεις. Τα σημάδια των πολύποδων ή των όγκων περιλαμβάνουν έκκριση αίματος, πύου ή βλέννας. Μπορεί να παρατηρήσετε πρήξιμο στη μία πλευρά της μύτης και δυσκολία ή θορυβώδη αναπνοή επίσης.

Οι πολύποδες και οι όγκοι δεν είναι ένα κοινό πρόβλημα για τους σκύλους, αλλά συμβαίνουν. Συχνά απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της μάζας.

Τι να κάνετε…

Οι ρινικοί πολύποδες ή οι όγκοι πρέπει να αντιμετωπίζονται από τον κτηνίατρό σας. Στην περίπτωση καλοήθων όγκων ή πολυπόδων, μπορεί να γίνει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της μάζας. Οι καρκινικοί όγκοι συνήθως αντιμετωπίζονται με ακτινοβολία.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts