Γιατί ένας σκύλος τρίβει την μουσούδα του στο πάτωμα

Είναι μια συνηθισμένη ερώτηση που κάνουν πολλοί άνθρωποι που συμβιώνουν με σκυλιά και μπορεί να συμβεί για πολλούς διαφορετικούς λόγους ψυχολογικής συμπεριφοράς και σωματικής κατάστασης ως προς το γιατί ένας σκύλος τρίβει το πρόσωπό του στο έδαφος.

Μπορεί να σας έχει συμβεί ήδη να πηγαίνετε την βόλτα σας έξω και να σταματάει απότομα ο σκύλος σας για να τρίψει την μουσούδα του στο γρασίδι ή στο έδαφος. Ή την ώρα που βλέπετε τηλεόραση στο σπίτι σας, να πετάγεται ο σκύλος σας και να τρίβει την μουσούδα του στο πάτωμα μπροστά σας. Και σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί γιατί το κάνει αυτό.

Ας δούμε τους λόγους που μπορεί να το κάνει αυτό. Ή μάλλον, θα προχωρήσουμε στις αιτίες αφού πρώτα παρατηρήσετε ορισμένα βασικά πράγματα:

  • Το πρώτο πράγμα που πρέπει να παρατηρήσετε είναι πόσο συχνά τρίβει το πρόσωπό του στο έδαφος;
  • Ο σκύλος σας τρίβει το πρόσωπό του περιστασιακά, έχετε παρατηρήσει μετά από κάποια συγκεκριμένη ενέργεια να το κάνει αυτό;
  • Το τρίβει στο γρασίδι κάθε φορά που πηγαίνετε βόλτες;
  • Ή μήπως τρίβει το πρόσωπό του αφού φάει το βραδινό;

Όταν το κάνει μόνο έξω η αιτία είναι το….  Άρωμα

Ο έξω κόσμος έχει πολλές καλές μυρωδιές στο έδαφος (μερικές ίσως όχι τόσο καλές για τον άνθρωπο). Τα σκυλιά θέλουν να έρθουν πιο κοντά σ’ αυτές τι μυρωδιές και, στις περισσότερες περιπτώσεις, προσπαθούν να βάλουν αυτό το άρωμα πάνω τους. Μπορεί επίσης να προσπαθήσουν να σημαδέψουν την επικράτειά τους απλώνοντας το άρωμά τους για να πουν στον υπόλοιπο κόσμο των σκύλων ότι «η Μάρσα ήταν εδώ».

Όπως επίσης και τα ενοχλητικά αξεσουάρ

Αν όταν βγαίνετε βόλτα του φοράτε περίεργα φουλάρια ή μπουφάν με κουκούλα που πάνε στο πρόσωπό του ή περιλαίμια που δένουν στην μουσούδα, τότε αυτά μπορεί να τον ενοχλούν και να προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να τα βγάλει από πάνω του.

Όταν το κάνει μόνο μέσα στο σπίτι ή επί το πλείστον μέσα στο σπίτι, τότε η πιο πιθανή αιτία είναι η …. Φαγούρα

Όταν τα μάτια σας φαγουρίζουν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας για να τρίψετε τα μάτια σας. Το ίδιο με το ξύσιμο της μύτης σας. Αλλά τα σκυλιά δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, οπότε το έδαφος παρέχει άφθονες επιφάνειες για να ξύσουν αυτή τη φαγούρα. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι ο σκύλος σας έχει αλλεργίες, αν όντως τρίβει συχνά το πρόσωπό του στο έδαφος και ειδικά αν το κάνει πολύ συχνά.

Άλλη αιτία που μπορεί να το κάνει σε οποιαδήποτε στιγμή και μέρος είναι…Τα δόντια

Είναι δύσκολο να διαγνώσετε τον πόνο των δοντιών σε έναν σκύλο, εκτός εάν βγάλει μια κραυγή ή κλάψει στο φαγητό την ώρα που μασάει την τροφή του ή το σνακ του. Εάν το δόντι ενός σκύλου πονάει ή κάτι έχει κολλήσει στα δόντια του, θα αρχίσει να τρίβει το πρόσωπό του στο έδαφος για να ανακουφίσει αυτόν τον ενοχλητικό πόνο ή να διώξει την τροφή που έχει κολλήσει και τον ενοχλεί.

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts