Γιατί έχουν μουστάκια τα σκυλιά

τα σκυλονέα της μάρσας

Γιατί τα σκυλιά έχουν μουστάκια; Σε τι βοηθούν; Ποιος ο ρόλος τους στην ζωή ενός σκύλου; Λοιπόν, για αρχή θα πούμε ότι αποτελούν μέρος ενός σημαντικού αισθητηριακού συστήματος, που βοηθά τους σκύλους να περιηγούνται στο περιβάλλον τους.

Καλύτερα, όμως, ας δούμε τι είναι τα μουστάκια και μετά στο τι προσφέρουν σε έναν σκύλο.

Τα μουστάκια είναι αισθητήριες τρίχες που ονομάζονται επίσης απτικές τρίχες. Διαφέρουν ως προς τη δομή από τις τρίχες που συνθέτουν τη γούνα του σκύλου σας, όχι μόνο ως προς την εμφάνιση, το πάχος και την ακαμψία, αλλά και ως προς το πώς συνδέονται με το σώμα και τον εγκέφαλο του σκύλου σας.

Τα μουστάκια βρίσκονται μόνο στις μουσούδες των σκύλων και μπορούν να βρεθούν πάνω από τα μάτια (τα φρύδια είναι οι ίδιες απτικές τρίχες όπως είναι τα μουστάκια), γύρω από τη μύτη, κάτω από το πηγούνι και στα μάγουλα.

Δεδομένου ότι οι σκύλοι χρησιμοποιούν το πρόσωπο και τη μύτη τους για να συλλέξουν κάθε είδους πληροφορίες για τον κόσμο τους, είναι λογικό να αναπτύσσονται μουστάκια σε αυτές τις περιοχές για να παρέχουν επιπλέον αισθητηριακές πληροφορίες.

Ενώ η γούνα ενός σκύλου έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει το δέρμα και να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, τα μουστάκια είναι μοναδικά σχεδιασμένα για να μαζεύουν πληροφορίες με το παραμικρό άγγιγμα και να μεταδίδουν αυτή την αίσθηση στον εγκέφαλο του σκύλου σας.

Αυτές οι ειδικές απτικές τρίχες είναι τόσο ευαίσθητες που μπορούν ακόμη και να αισθανθούν μικρές αλλαγές στην κίνηση του αέρα γύρω από το κεφάλι ενός σκύλου και να βοηθήσουν τον σκύλο σας να εκτιμήσει το μέγεθος και το σχήμα και την απόσταση από τα γύρω αντικείμενα.

τα σκυλονέα της μάρσας

Η μοναδική ανατομία τους, σε σύγκριση με άλλους τύπους τρίχας, είναι υπεύθυνη για την αισθητηριακή τους λειτουργία.

Η γούνα αναπτύσσεται από τους θύλακες των τριχών, οι οποίοι είναι μικροί θύλακες κυττάρων και συνδετικού ιστού στο δέρμα του σκύλου. Τα ωοθυλάκια που περιβάλλουν τα μουστάκια είναι πολύ μεγαλύτερα, με μεγάλη παροχή αίματος και πολλά νεύρα.

Όταν το μουστάκι συναντά έστω και ένα πολύ ελαφρύ άγγιγμα ή αλλαγή πίεσης, μεταφέρει αυτή την πίεση στο αίμα, όπου ενισχύεται και μεταδίδεται στον εγκέφαλο μέσω των αισθητήριων νεύρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα σύστημα υψηλής απόκρισης.

Υπάρχει επίσης μια διαφορά στον τύπο των μυών που κινούν τα μουστάκια.

Μπορεί να έχετε δει τη γούνα του σκύλου σας να σηκώνεται κατά μήκος της πλάτης όταν φοβάται ή νιώθει ανασφάλεια. Αυτή είναι μια ακούσια αντίδραση που προκαλείται από κινήσεις των λείων μυών κάτω από το δέρμα—όπως όταν οι άνθρωποι παθαίνουν εξογκώματα.

Αντίθετα, τα μουστάκια συνδέονται με τους γραμμωτούς μυς, τον τύπο μυός που εμπλέκεται σε εκούσιες κινήσεις. Οι σκύλοι μπορούν να ελέγχουν τις κινήσεις των μουστακιών, μετακινώντας και επεκτείνοντάς του ανάλογα με τις ανάγκες.

Τα μουστάκια αναπτύσσονται πολύ νωρίς στο εμβρυϊκό στάδιο των σκύλων και εμφανίζονται πριν από οποιονδήποτε άλλο τύπο τρίχας. Εξαιτίας αυτού, τα μουστάκια μπορεί να επιτελούν σημαντικές λειτουργίες σε νεογέννητα κουτάβια, τα οποία δεν μπορούν να δουν στις πρώτες δέκα ημέρες της ζωής τους, όπως η εύρεση της μητέρας τους και ο εντοπισμός θηλής για θηλασμό.

Σε τι χρησιμεύουν τα μουστάκια που έχουν τα σκυλιά; Τα μουστάκια βοηθούν τους σκύλους να εκτελούν μια ποικιλία ζωτικών λειτουργιών, όπως:

  • Βρίσκοντας το δρόμο τους στο σκοτάδι
  • Πλοήγηση σε στενούς ή στενούς χώρους
  • Διάκριση αντικειμένων από κοντά όπου η όραση είναι λιγότερο αξιόπιστη
  • Εντοπισμός φαγητού και νερού
  • Προσδιορισμός απειλών στο περιβάλλον
  • Εκδήλωση ενδιαφέροντος ή περιέργειας
  • Ανίχνευση κατεύθυνσης ανέμου για εντοπισμό οσμών
  • Μαζεύοντας μικρά αντικείμενα με το στόμα

Τα μουστάκια προστατεύουν επίσης τα μάτια και το πρόσωπο από τραυματισμούς πυροδοτώντας αντανακλαστικές αντιδράσεις όπως το ανοιγοκλείσιμο όταν κάτι αγγίζει τα μουστάκια (φρύδια) πάνω από τα μάτια. Τα μουστάκια ενημερώνουν έναν σκύλο εκ των προτέρων πότε ένα κοφτερό ραβδί ή κλαδί βρίσκεται κοντά στο πρόσωπο, επιτρέποντας στον σκύλο να αποφύγει πιθανό τραυματισμό.

Για τυφλούς ή ηλικιωμένους σκύλους που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης ως αποτέλεσμα γήρανσης, τα μουστάκια είναι ζωτικής σημασίας για αυτά τα σκυλιά να συνεχίσουν να κυκλοφορούν στο χώρο με άνεση.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι αν αφαιρεθούν τα μουστάκια από έναν σκύλο

Τα μουστάκια μπορεί να μην σας γεμίζουν το μάτι ότι κάνουν κάτι σημαντικό, αλλά είναι πραγματικά απαραίτητα για τους σκύλους για να αποφεύγουν τον κίνδυνο και να μετακινούνται με ασφάλεια στο περιβάλλον τους.

Τα σκυλιά που έχουν αφαιρέσει τα μουστάκια τους είναι πιο επιρρεπή σε τραυματισμούς και τα τυφλά σκυλιά χωρίς μουστάκια είναι σίγουρο ότι θα προσκρούσουν σε τοίχους και γωνίες.

Τα μουστάκια δεν πρέπει ποτέ να αφαιρούνται, λόγω της σημαντικής αισθητηριακής λειτουργίας που εκτελούν στους σκύλους, εκτός εάν υπάρχει ιατρικός λόγος, όπως η θεραπεία μιας πληγής ή ενός αποστήματος.

Προσοχή!

Τα μουστάκια δεν πρέπει ποτέ να αφαιρούνται επίτηδες από εσάς (εκτός αν υπάρχει ιατρικός λόγος για να το κάνετε) με διάφορους τρόπους όπως να κόβονται, να ξυρίζονται, να μαδούνται, να τα τραβάτε ή να τα χειρίζεστε χονδροειδώς, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο σε έναν σκύλο και φυσικά θα του δημιουργήσει πρόβλημα στην καθημερινότητά του.

Εκτός αν πέσει από μόνο του κάποιο μουστάκι.

Οι σκύλοι μπορεί περιστασιακά να βλάπτουν ή να ρίχνουν ένα μουστάκι εδώ κι εκεί, αλλά όσο το ωοθυλάκιο κάτω από το δέρμα δεν έχει υποστεί ζημιά, το μουστάκι θα μεγαλώσει ξανά.

Οι σκύλοι βασίζονται στα μουστάκια για να τους ενημερώσουν για το περιβάλλον τους και είναι σημαντικό να μην τους στερήσετε ποτέ αυτό το κρίσιμο αισθητήριο όργανο. Και την επόμενη φορά που θα δείτε το σκυλί σας να μυρίζει ή να εξερευνά, θα μάθετε για την απίστευτη αλληλεπίδραση των αισθήσεων που δίνουν στον σκύλο σας μια ακριβή εικόνα του κόσμου.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts