Γιατί γουργουρίζει έντονα το στομάχι ενός σκύλου

στατιστικά στοιχεία για τους σκύλους

Όσοι έχετε σκυλάκι σίγουρα θα έχετε ακούσει το στομάχι του να γουργουρίζει κάποιες φορές καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του. Ειδικά όταν αυτός ο θόρυβος είναι δυνατός κι έντονος, θα αναρωτιέστε ποιος είναι ο λόγος; Αφού μόλις έφαγε. Είναι δυνατόν να πεινάει κι άλλο; Μα το στομάχι του δεν είναι άδειο. Μήπως είναι άλλη η αιτία τελικά; Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε σε αυτό το άρθρο. Ας τα πάρουμε όμως με την σειρά.

Τι είναι φυσιολογικό;

Το επιστημονικό όνομα για τους θορύβους του στομάχου του σκύλου σας είναι βορβορυγμοί. Αυτοί οι ήχοι που γουργουρίζουν παράγονται όταν το αέριο μετακινείται από το ένα μέρος των εντέρων στο άλλο.

Είναι φυσιολογικό να υπάρχει αέριο στα έντερα. Και είναι φυσιολογικό μέσα στα έντερα να υπάρχει κινητικότητα ή δραστηριότητα που κινεί το περιεχόμενο του εντέρου. Έτσι, είναι φυσιολογικό το αέριο να κινείται μέσα στα έντερα, και ως εκ τούτου οι σιγανοί βορβορυγμοί είναι φυσιολογικό φαινόμενο.

Τα φυσιολογικά γουργουρητά είναι ήσυχα. Δοκιμάστε το ακόλουθο πείραμα: Τοποθετήστε το αυτί σας στην κοιλιά του σκύλου σας. Θα πρέπει να ακούτε περιόδους σιωπής που θα διακόπτονται με απαλά γουργουρητά. Αυτό είναι  φυσιολογικό.

Ορισμένοι σκύλοι, ωστόσο, βιώνουν επεισόδια αφύσικα δυνατών εντερικών γουργουρητών. Κατά τη διάρκεια αυτών των επεισοδίων, είναι τόσο δυνατός ο ήχος που μπορεί να ακουστεί κι από την άλλη άκρη του δωματίου. Αυτοί οι ήχοι δεν είναι ακριβώς φυσιολογικοί, αλλά δεν σημαίνουν πάντα κάτι κακό. Μερικές φορές, ναι,  υποδεικνύουν ότι κάτι δεν πάει καλά στην εντερική οδό. Σε άλλες περιπτώσεις, όμως, δεν προκαλούνται από τίποτα πιο σοβαρό από την πείνα.

Τι γίνεται όμως όταν ο θόρυβος είναι δυνατός; Είναι ανησυχητικό ή όχι;

Όπως αναφέραμε πιο πάνω, οι φυσιολογικοί, αθόρυβοι βορβορυγμοί εμφανίζονται όταν φυσιολογικές ποσότητες αερίου μεταφέρονται μέσω των εντέρων με φυσιολογικό τρόπο. Εάν το στομάχι του σκύλου σας κάνει δυνατούς θορύβους, αυτό δεν είναι επίσης σοβαρό ζήτημα. Ασυνήθιστα δυνατοί εντερικοί θόρυβοι εμφανίζονται όταν τα έντερα περιέχουν ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες αερίου ή όταν τα έντερα παρουσιάζουν ασυνήθιστα αυξημένη δραστηριότητα. Και τα δύο αυτά φαινόμενα συμβαίνουν συχνά ταυτόχρονα.

στατιστικά στοιχεία για τους σκύλους

Μήπως απλά πεινάει πολύ;

Μία από τις πιο κοινές αιτίες που προκαλούν θόρυβο στο στομάχι του σκύλου σας είναι όταν ο σκύλος σας πεινάει. Τα έντερα πεινασμένων ζώων δεν περιέχουν σημαντικές ποσότητες κατάποσης.

Επομένως έχουν υψηλότερη αναλογία αερίου από στερεά. Και τα άδεια έντερα μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζουν δραστηριότητα ως απάντηση στην αναμενόμενη σίτιση. Το αποτέλεσμα θα είναι ακουστικοί εντερικοί θόρυβοι ή «γκρίνια στην κοιλιά» ή το γνωστό γουργουρητό. Δώστε του ένα καλό γεύμα και θα συνέλθει.

Μήπως έφαγε κάτι περίεργο κι αυτός είναι ο λόγος που κάνει θόρυβο το στομάχι του; Κάτι που δεν έπρεπε  να φάει;

Αν ένας σκύλος φάει κάτι από κάτω κατά την διάρκεια της βόλτας του, αρπάξει κάτι από τα σκουπίδια ή του δώσουμε εμείς κάτι που είναι απαγορευτική τροφή για την υγεία του, τότε αυτά μπορούν να προκαλέσουν τον θόρυβο από το στομάχι του σκύλου. Ωστόσο, αυτός ο τύπος γαστρεντερικής διαταραχής συχνά είναι ήπιος. Είναι σαν έναν άνθρωπο που δεν τρώει καυτερά και πάει να δοκιμάσει καυτερό μεξικάνικο φαγητό. Ίσως ταράξει λίγο λίγο την στομαχική του κατάσταση.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι εντελώς ακίνδυνο το να καταναλώνει ο σκύλος τροφές που δεν πρέπει. Πόσο μάλλον αν είναι εντελώς απαγορευτικές για την υγεία του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρό έμετο ή διάρροια ή σε άλλες επιπλοκές όπως η παγκρεατίτιδα σε σκύλους.

Άλλοι λόγοι για τους θορύβους του στομάχου του σκύλου

Άλλες δυνητικά σοβαρές αιτίες που προκαλούν γουργουρητό στο στομάχι του σκύλου σας περιλαμβάνουν εντερικά παράσιτα, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, γαστρεντερικά ξένα σώματα, αιμορραγική γαστρεντερίτιδα, ορισμένες τοξικότητες, ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε φάρμακα, μεταβολικά προβλήματα όπως ηπατική ή νεφρική νόσο, διαταραχές των αδένων, ακόμη και καρκίνο των εντέρων.

Είναι οι θόρυβοι του στομάχου ενός σκύλου επώδυνοι;

Μερικοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν οι έντονοι θόρυβοι του εντέρου είναι επώδυνοι. Και πάλι, εξαρτάται από τις συνθήκες γύρω από το στομάχι του σκύλου σας που κάνει θορύβους. Η κατάσταση της πείνας δεν έχει ιδιαίτερο πόνο , αλλά οι κράμπες που σχετίζονται με μερικές από τις πιο σοβαρές αιτίες των δυνατών βορβορυγμών μπορεί να είναι πολύ επώδυνες. Οι οδυνηροί βορβορυγμοί συνήθως συνοδεύονται από λήθαργο και κακή όρεξη. Εάν ο σκύλος σας φαίνεται να πονάει, τότε χρειάζεται επειγόντως μια επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Τέλος, ορισμένοι σκύλοι βιώνουν δυνατούς εντερικούς θορύβους σε τακτική βάση. Εάν παρατηρήσετε το στομάχι ενός σκύλου να κάνει θορύβους – δυνατά – πολλές φορές την εβδομάδα, τότε θα πρέπει να ελέγξετε για την παρουσία (ή ελπίζουμε την απουσία) άλλων συμπτωμάτων για να καταλήξετε σε μία απάντηση. Τα σκυλιά που βιώνουν τακτικά δυνατούς βορβορυγμούς σε συνδυασμό με επεισόδια διάρροιας ή κακής όρεξης μπορεί να υποφέρουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, παράσιτα ή κάποια άλλη χρόνια εντερική διαταραχή που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ωστόσο, υπάρχουν και σκυλιά που βιώνουν συχνούς δυνατούς εντερικούς θορύβους χωρίς να έχουν κάτι με την υγεία τους. Είναι υγιή απλά τα έντερά τους είναι περισσότερο ενεργά από άλλα άλλων οργανισμών.

Πόσο πρέπει να ανησυχείτε για το θόρυβο του στομάχου του σκύλου σας και τι πρέπει να κάνετε;

Εξαρτάται από τις περιστάσεις. Εάν είναι το πρωί και ο σκύλος σας φαίνεται να αισθάνεται καλά αλλά δεν έχει φάει κάτι ακόμη, σκεφτείτε να του προσφέρετε πρωινό. Εάν τρώει με τον κανονικό του ενθουσιασμό και οι θόρυβοι σταματούν, πιθανότατα δεν υπάρχει πρόβλημα.

Από την άλλη πλευρά, εάν το στομάχι του σκύλου σας κάνει θορύβους σε συνδυασμό με συμπτώματα όπως ήπιος λήθαργος ή ελαφρώς κακή όρεξη, μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα. Θα πρέπει να προετοιμαστείτε για πιθανή διάρροια ή έμετο (αν και δεν είναι εγγυημένο ότι θα αναπτυχθούν) και να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προσφέρετε μια εύπεπτη δίαιτα, όπως βραστό στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και χωρίς πέτσα, με λευκό ρύζι στον ατμό. Προτού όμως ακολουθήσετε αυτά τα βήματα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε πρώτα με τον κτηνίατρο και να σας συμβουλέψει εκείνος ανάλογα με την περίπτωση. Γιατί μπορεί να είναι κάτι πολύ σοβαρό κι όχι ελάχιστης σημασίας όπως το παρουσιάζουμε εδώ και να απαιτείται άμεση εξέταση και παρακολούθηση από τον κτηνίατρο.

Εάν ο σκύλος σας παράγει δυνατούς εντερικούς θορύβους και φαίνεται άρρωστος, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως κτηνιατρική φροντίδα. Τα συμπτώματα που πρέπει να σηματοδοτούν συναγερμό περιλαμβάνουν σημαντικό λήθαργο, σημαντικά μειωμένη όρεξη ή δίψα, διάρροια και ιδιαίτερα έμετο.

Εάν έχετε αμφιβολίες όσον αφορά την σοβαρότητα της κατάστασης και δεν είστε σίγουροι αν πρέπει να πάρετε τηλέφωνο και να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας ή όχι, η δική μας συμβουλή είναι να τον πάρετε τηλέφωνο.  Είναι καλύτερα να κάνετε λάθος από την πλευρά της προσοχής σε τέτοιου είδους περιστάσεις παρά να κινδυνέψει η υγεία του σκύλου σας από αμέλεια. Ο κτηνίατρός σας όταν θα του πείτε τα συμπτώματα θα καταλάβει αν είναι σοβαρό ή όχι και θα σας πει τι να κάνετε.

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts