Γιατί ο σκύλος μου κάθεται πάνω στα πόδια μου;

Ερώτηση : “Γεια σου, διάσημη και γλυκιά σκυλίτσα του διαδικτύου! Είμαι η μαμά της Ήρας. Η Ήρα είναι μια ημίαιμη σκυλίτσα περίπου 8 χρονών. Την βρήκα στον δρόμο πριν λίγα χρόνια. Ο κτηνίατρος υπολόγισε την ηλικία της τότε περίπου τριών με τεσσάρων χρονών. Την έχω δηλαδή 4 χρόνια. Όλο αυτόν τον καιρό μένουμε μαζί και περνάμε πολλές ώρες μαζί. Εργάζομαι λίγες ώρες την ημέρα. Δεν μένει όμως ποτέ μόνη της στο σπίτι γιατί ζω μαζί με τους γονείς μου. Όποτε όμως έρχομαι από την δουλειά, η Ήρα τρέχει και μου κάνει χαρές και μετά όλη την ώρα κάθεται με όλο της το βάρος πάνω στα πόδια μου. Όχι αγκαλιά. Όταν λέω στα πόδια μου εννοώ κάτω χαμηλά, πάνω στα παπούτσια μου. Το ίδιο κάνει πολλές φορές την ημέρα, ακόμα κι όταν είμαι όρθια. Έρχεται και κάθεται πάνω στα πόδια μου, ακουμπάει όλο της το κορμί πάνω μου και με κοιτάζει. Καταλαβαίνω ότι ίσως της λείπω και ίσως με αυτόν τον τρόπο θέλει να μου το πει. Ήθελα όμως να σε ρωτήσω μήπως σημαίνει και κάτι άλλο και θέλει να της δώσω προσοχή. Ποια είναι η δική σου γνώμη; Γιατί το κάνει αυτό;” – Μαρία.

 

Απάντηση : Καλή μου φίλη, γειά σου. Μου αρέσει πολύ η ερώτησή σου γιατί μας δίνει την αφορμή να συζητήσουμε και να αναλύσουμε μια κοινή συμπεριφορά που κάνουν κάποια σκυλιά, η οποία δεν είναι τόσο απλή η αιτιολογία της όσο ίσως φαντάζονται οι περισσότεροι.

Ο πιο συνηθισμένος λόγος για τον οποίο τα σκυλιά μας κάθονται στα πόδια μας είναι για να νιώθουν μια αίσθηση ασφάλειας. Δηλαδή, ένας σκύλος που κάθεται στα πόδια του γονέα του, δίνει συνήθως στο κουτάβι την αίσθηση ότι ο “άνθρωπός” του τον στηρίζει κι ότι τον προφυλάσσει με την παρουσία του και γι’ αυτό ακουμπά και την πλάτη του ή το κορμάκι του ολόκληρο πάνω του. Είναι μια γλυκιά χειρονομία αγάπης σε γενικές γραμμές.

Είναι επίσης κι ένας τρόπος για να δείξουν τα σκυλιά την επιθυμία τους να μείνουν κοντά σας. Αν κοιμόμαστε αγκαλιά, είναι ένας τρόπος για να γνωρίζει ο σκύλος σας πότε ξυπνήσατε και σηκωθήκατε από το κρεβάτι και να σας ακολουθήσει ίσως.

Η συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο ή την ράτσα. Μπορούν να το κάνουν όλα τα σκυλιά. Αν και είναι περισσότερο συνηθισμένο να το βλέπουμε αυτό σε κουτάβια που προσπαθούν να παρακολουθούν την οικογένειά τους γιατί δεν έχουν απογαλακτιστεί ακόμα από τους “ανθρώπους” τους που τους δίνει σιγουριά κι ασφάλεια η παρουσία τους.

Αν θέλουμε να το πιάσουμε γενικότερα το θέμα αυτό, τότε θα ανακαλύψουμε κι άλλες αιτίες, όχι τόσο συχνές, όπως το ότι ο σκύλος μπορεί να έχει αρθριτικά και να δυσκολεύεται να καθίσει κάτω στο έδαφος ή ότι εκείνο είναι προστατευτικό προς εσάς κι όχι το αντίθετο όπως είναι στις περισσότερες περιπτώσεις και μια έκφραση κυριαρχίας πάνω σας. Αλλά όλα αυτά ανήκουν στις σπάνιες περιπτώσεις.

Όπως βλέπεις, καλή μου φίλη, πολύ καλά σκέφτηκες τον λόγο που το κάνει σε εσένα το σκυλάκι σου. Είναι ένας τρόπος να σου πει ότι της λείπεις και ότι σε αγαπά. Και μαζί με αυτές τις εξηγήσεις, σκέψου πως μπορεί να υπάρχει κάποιος επιπλέον λόγος όπως εκείνος της ασφάλειας, ότι αισθάνεται περισσότερο ασφαλής μαζί σου αφού την βρήκες εσύ στον δρόμο και την πήρες κοντά σου όπως ανέφερες. Μην προσπεράσεις όμως και την εκδοχή να σε προστατεύει εκείνη ή να δηλώνει ότι εσύ της ανήκεις κι όχι εκείνη σε εσένα, για τους ίδιους ακριβώς λόγους που είπα πριν.

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts