Γιατί ένας σκύλος κυνηγά την ουρά του;

Εάν ο σκύλος σας αρχίσει ξαφνικά να γυρίζει γύρω γύρω από τον εαυτό του, να κυνηγάει την ουρά του και να την δαγκώνει, πιθανότατα να αναρωτηθείτε γιατί το κάνει αυτό.  Υπάρχουν διάφοροι πιθανοί λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας κυνηγά ή δαγκώνει την ουρά του, άλλοι συμπεριφορικοί και άλλοι ιατρικοί.

Οι ειδικοί λένε ότι είναι απλά ένα παιχνίδι και πιο συγκεκριμένα ότι αυτό είναι ένα παιχνίδι που συνήθως επινοούν οι σκύλοι από πλήξη. Λένε, επίσης,  ότι επειδή έχουν κακή επίγνωση του οπισθίου άκρου, πολλά σκυλιά δεν συνειδητοποιούν καν ότι έχουν μια ουρά μέχρι να την εμφανίσουν οπτικά!

Η πιο συχνή αιτία

Η πιο συχνή αιτία, λοιπόν, είναι η πλήξη και γι’ αυτό επινόησαν αυτό το παιχνίδι. Ωστόσο, καμιά φορά μπορεί το δάγκωμα να ξεφύγει και να πονέσουν με το δικό τους δάγκωμα. Αλλά αυτό, δεν τα σταματά να το κάνουν ξανά όταν βαρεθούν. Γι’ αυτόν τον λόγο όμως καλό είναι να μην ενθαρρύνουμε τον σκύλο μας να το κάνει αυτό. Δεν είναι ένα απλό παιχνίδι. Υπάρχει κίνδυνος να αυτοτραυματιστεί. Πρέπει να τον αποτρέπουμε να το κάνει αυτό και να μην το πάρει σαν συνήθεια. Ο μόνος τρόπος αποτροπής είναι να ασχοληθείτε μαζί του και να παίξετε μαζί ή να του δώσετε άλλο παιχνίδι για να του τραβήξετε την προσοχή και να παίξει με αυτό.

Το κυνηγητό της ουράς μπορεί να συμβεί σε όλες τις ηλικίες, αλλά αυτό το βλέπουμε συχνότερα στα κουτάβια που δεν γνωρίζουν καλά τον εαυτό τους και το σώμα τους και δεν γνωρίζουν ότι έχουν αυτό το μακρύ και λεπτό άκρο πίσω τους, δηλαδή μια ουρά.

Άλλοι λόγοι για το κυνήγι της ουράς και το δάγκωμα της ουράς μπορεί να είναι:

  • Τραυματισμός ουράς (είναι ήδη δηλαδή τραυματισμένη η ουρά του και προσπαθεί να την πλησιάσει)
  • Προσβεβλημένοι πρωκτικοί αδένες (γεμάτοι και θέλουν άδειασμα/καθαρισμό από κτηνίατρο)
  • Αλλεργίες (κι έχει φαγούρα και στην ουρά)
  • Σκουλήκια του εντέρου (χρειάζεται αποπαρασίτωση γιατί του δημιουργούν φαγούρα)
  • Νευρολογικά θέματα
  • Καταναγκαστική διαταραχή του σκύλου

Λόγος ανησυχίας

Αυτό που ξεκινάει ως παιχνίδι μπορεί να γίνει μια νευρολογική διαταραχή όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, γνωστή και ως ψυχαναγκαστική διαταραχή του σκύλου. Αυτή η διαταραχή είναι κοινή με τα σκυλιά που ζουν σε καταφύγια, επειδή ουσιαστικά δεν έχουν τρόπους να εκτονώσουν την ενέργειά τους αφού είναι κλεισμένα σε κλουβιά.

Αν δείτε τον σκύλο σας να κυνηγά την ουρά του και να μην σταματάει μετά από λίγα δευτερόλεπτα, να την κυνηγάει μόνο προς μία κατεύθυνση και να την δαγκώνει τόσο δυνατά που η ουρά του αιμορραγεί, τότε αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ένα απλό παιχνίδι λόγο πλήξης και θέλει προσοχή.

Μόνο αν το παιχνίδι του είναι σύντομο, δαγκώνει μαλακά την ουρά και μπορεί να σταματήσει το παιχνίδι για να κάνει κάτι άλλο με ευκολία, μπορείτε να μείνετε ήσυχοι. Διαφορετικά, αν υπάρχει επιμονή και αυξανόμενη ένταση σε αυτό και δεν αποσπάται με τίποτα η προσοχή του με άλλα εξίσου ενδιαφέροντα πράγματα, τότε χρειάζεται να ζητήσετε την βοήθεια πρωτίστως από έναν κτηνίατρο σε περίπτωση που τίθεται θέμα υγείας κι αφού αποκλιστεί αυτή η πιθανότητα, σε εκπαιδευτή για να αποφύγετε ψυχαναγκαστικές διαταραχές  οι οποίες κάνουν κακό στην υγεία του σκύλου σας.

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts