Γιατί μυρίζουν άσχημα τα σκυλιά όταν βρέχονται;

Πολλοί θα έχετε πει “Απαράδεκτο! Κάνω μπάνιο τον σκύλο μου κι αντί να μοσχοβολάει μετά, μυρίζει ακόμα περισσότερο και άσχημα!”

Θα σας πούμε μια αλήθεια που δεν θα σας αρέσει. Γι’ αυτό κρατήστε την αναπνοή σας προτού διαβάσετε παρακάτω.

Γιατί τα σκυλιά μυρίζουν άσχημα όταν είναι βρεγμένα;

Η απάντηση είναι αρκετά σκληρή:

Η άσχημη μυρωδιά προκαλείται από τα περιττώματα ζωντανών μικροβίων που ζουν πάνω στον σκύλο σας.

Η μυρωδιά στο δέρμα των σκύλων είναι αποτέλεσμα φυσιολογικών μικροοργανισμών που ζουν στο υγιές δέρμα και στις τρίχες του. Αυτοί οι οργανισμοί παράγουν πτητικά χημικά υποπροϊόντα. Όταν ο σκύλος σας βραχεί και καθώς στεγνώνει, αυτά εξατμίζονται, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται αυτές τις πτητικές ενώσεις στον αέρα, ώστε να μπορείτε να τις μυρίζετε εσείς πιο εύκολα στο τέλος.

Τα απόβλητα από αυτούς τους μικροοργανισμούς (βακτήρια και μύκητες) έχουν λίγο ή καθόλου άρωμα όταν είναι στεγνά. Αλλά όταν το νερό απομακρύνει τις σκληρές οργανικές ενώσεις, μια μυρωδιά αυτής της δυσοσμίας επιτίθεται στις δικές μας οσφρητικές αισθήσεις.

Τα βακτήρια ευδοκιμούν σε σκοτεινές, υγρές, ζεστές συνθήκες, όπως αυτές κάτω από τη γούνα ενός σκύλου, έτσι όλα τα σκυλιά έχουν κάποια δυσοσμία όταν είναι βρεγμένα. Αν και είναι δυσάρεστο σε εμάς, στα σκυλιά αρέσουν τα βρωμερά πράγματα, οπότε αυτή η μυρωδιά μάλλον δεν τους ενοχλεί (και μπορεί ακόμη και να τους προσελκύει).

Το σίγουρο είναι ότι αυτή η δυσοσμία δεν θεωρείται επιβλαβές για τον σκύλο σας ή για εσάς.

Υπάρχουν από 350 έως 16.500 βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό στο δέρμα ενός σκύλου. Αυτό ακούγεται ανθυγιεινό, αλλά στην πραγματικότητα, πιστέψτε με, είναι φυσιολογικό.

Όλα τα υγιή σκυλιά έχουν μικροοργανισμούς στο δέρμα τους, γι’ αυτό ακόμη και τα σκυλιά με πολύ υγιές τρίχωμα και που είναι αρκετά καθαρά εξακολουθούν να παράγουν τη χαρακτηριστική μυρωδιά του υγρού σκύλου.

Έχουμε ένα κοινό…

Προτού τα βάλετε με το σκυλάκι σας κι αρχίσετε να πιστεύετε είναι ένα σπίτι μικροβίων που περπατά, σκεφτείτε ότι περίπου 100 τρισεκατομμύρια μικρόβια ζουν πάνω και μέσα στο ανθρώπινο σώμα (συλλογικά ονομάζονται μικροβίωμα). Το ανθρώπινο μικροβίωμα μπορεί να ζυγίζει έως και 5 κιλά και οι άνθρωποι αποβάλλουν 38 εκατομμύρια βακτήρια κάθε ώρα!!! Ποιος είναι πιο καθαρός  από τους δυο σας, άραγε;… Και ποιος θα έπρεπε να φοβάται ποιον μήπως τον κολλήσει κάτι;…

Δεν μπορούμε ποτέ να εξαλείψουμε εντελώς τα μικρόβια από το δέρμα του σκύλου μας και δεν πρέπει να το κάνουμε, γιατί ακριβώς επειδή υπάρχουν αυτά, διατηρείται σε υγιή κατάσταση το δέρμα του σκύλου.  Υπάρχουν αρκετές μελέτες που εξετάζουν τον βακτηριακό πληθυσμό του δέρματος και πώς αυτό μεταβάλλεται με ορισμένες ασθένειες. Ο ποικίλος πληθυσμός μικροβίων στο δέρμα εξυπηρετεί έναν προστατευτικό σκοπό και οι οποιεσδήποτε αλλαγές σε αυτά τα μικρόβια μπορεί να αφήσουν μια ασθένεια να “χτυπήσει” την υγεία του σκύλου.

Αντιμετώπιση της δυσοσμίας

Δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος για την πλήρη πρόληψη ή εξάλειψη της μυρωδιάς του σκύλου. Αλλά υπάρχουν προϊόντα για σκύλους – τόσο χωρίς ιατρική συνταγή όσο και με ιατρική συνταγή – που μπορούν να μειώσουν ή να καλύψουν την οσμή. Όπως αρωματικά σαμπουάν, μαλακτικά, σπρέι, μερικά από τα οποία περιέχουν βοτανικά εκχυλίσματα, αιθέρια έλαια και απαραίτητα λιπαρά οξέα.

Άλλος ένας τρόπος είναι το τακτικό βούρτσισμα του σκύλου σας καθώς επίσης και το κούρεμα, γιατί βοηθούν στην επιτάχυνση του χρόνου στεγνώματος και αποτρέπουν την παγίδευση οσμών και βρωμιάς. Και πάντα να στεγνώνετε καλά τον σκύλο σας μετά το μπάνιο, όσο το δυνατόν καλύτερα. Τέλος, προσέχετε στις βόλτες σας να μην πατάει σε χώματα όπου υπάρχει κοπριά ή περιττώματα άλλων ζώων. Η επαφή μαζί τους οδηγεί σε περισσότερα βακτήρια στο δέρμα (και τα βακτήρια είναι ο κύριος λόγος που μυρίζουν τα κόπρανα).

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts