Γιατί ο σκύλος μου σκάβει στο κρεβάτι;

Ερώτηση: ” Γεια σου, Μάρσα! Είμαι η Νάντια κι εδώ και τρία χρόνια περίπου μένω μαζί με ένα γλυκό και τρελιάρικο σκυλάκι, τον Μίκι! Ο Μίκι είναι περίπου τεσσάρων. Και λέω περίπου γιατί είναι πρώην αδεσποτούλης και σύμφωνα με τα λεγόμενα του κτηνιάτρου, την ημέρα που τον μάζεψα από τον δρόμο ήταν περίπου ενός. Είναι ημίαιμο Πίγκλ. Διαβάζω ανελλιπώς το περιοδικό σου και μπορώ να σου πω ότι είμαστε φανατικοί θαυμαστές σου εγώ κι ο Μίκι! Με αφορμή αυτό το μήνυμα θα ήθελα να σου πω Συγχαρητήρια για την αξιοθαύμαστη δουλειά που κάνεις! Σου στέλνω μήνυμα, όχι για κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Ευτυχώς! Αλλά για μία απορία που έχω. Με τον Μίκι κοιμόμαστε αγκαλιά στο κρεβάτι. Κάτι που έχω παρατηρήσει και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το κάνει, είναι ότι κάθε φορά που ανεβαίνει στο κρεβάτι για να κοιμηθούμε, αρχίζει και σκάβει τις κουβέρτες. Τις μεταφέρει εδώ, τις μεταφέρει εκεί. Και παλεύει μαζί τους για αρκετά λεπτά. Μετά, κάνει πολλές στροφές και στο τέλος ξαπλώνει. Περνά από μια ιεροτελεστία, δηλαδή. Τι σημαίνει αυτό; Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που το κάνει ή έχω τρελό σκύλο; Επίσης, κάτι άλλο που έχω παρατηρήσει είναι ότι ξύνει τα νύχια του κάποιες φορές στο πάτωμα και στα χαλιά. Έχει φαγούρα; Τον τρώνε η πατούσες του; Ή σημαίνει κάτι άλλο κι αυτό;” – Νάντια.

Απάντηση : Γεια σου, φίλη μου! Σ’ ευχαριστώ για τα όμορφα κι ευγενικά σου λόγια! Με κάνουν τόσο χαρούμενη που η ουρά μου πάει να σπάσει από το πολύ κούνημα! Λοιπόν, με μια λέξη θα σου απαντήσω στο ερώτημα, αν το σκυλάκι σου είναι τρελό ή όχι. Η απάντηση είναι Όχι. Είναι φυσιολογικότατη συμπεριφορά σκύλου αυτή. Εξάλλου, κι εγώ το ίδιο κάνω ακριβώς. Και θα σου εξηγήσω αμέσως τι εννοώ.

Για το θέμα των στροφών γύρω από τον εαυτό του λίγο πριν ξαπλώσει, το έχουμε αναφέρει σε ξεχωριστό άρθρο στο παρελθόν κι έχουμε εξηγήσει τους λόγους που το κάνει αυτό ένας σκύλος. Ένας σημαντικός λόγος είναι για την εξασφάλιση ασφάλειας και άνεσης στον ύπνο. Θέλει να βολευτεί δηλαδή αλλά και να νιώθει ασφαλής όσο εκείνος θα κοιμάται.

Είναι φυσιολογική αντίδραση να στριφογυρίζει όρθιος πάνω από ένα επιλεγμένο σημείο. Είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιούν οι σκύλοι για να εξασφαλίσουν την αποκλειστικότητα του χώρου που θα κοιμηθούν. Τα σκυλιά που ζουν έξω, με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουν και την ασφάλειά τους γιατί με τις στροφές ποδοπατούν ψηλά χόρτα ή φύλλα προκειμένου να ενοχλήσουν τυχόν έντομα, φίδια ή τρωκτικά ή που θεωρεί άλλα επικίνδυνα πλάσματα για να τα διώξει. Αυτό είναι μέσα στο DNA όλων των σκύλων. Αδέσποτων και δεσποζόμενων. Γι’ αυτό και κάνουν το ίδιο και τα σκυλιά που κοιμούνται μέσα στο σπίτι. Μπορεί να μην υπάρχει πιθανότητα να κρύβεται κάτω από το πάπλωμα και την κουβέρτα ένα ζουζούνι ή ένα ποντίκι, αλλά ο σκύλος σας πρέπει να σιγουρευτεί. Γιατί αυτό έχει μάθει να κάνει. Να ελέγχει. Ερευνά το σημείο προτού ξαπλώσει για την ασφάλειά του. Ένας άλλος λόγος που το κάνει αυτό είναι για να πάρει το άρωμά του ο χώρος που θα κοιμηθεί. Τον κάνει δικό του δηλαδή. Οριοθετεί το δικό του μέρος. Πώς; Με το άρωμα που βγάζουν τα μαξιλαράκια στις πατούσες του. Εκεί που υπάρχουν οι αδένες και βγάζουν το προσωπικό του άρωμα.

Τώρα, ας πάμε στο κυρίως θέμα της ερώτησής σου που είναι το σκάψιμο. Γιατί ένας σκύλος σκάβει εκεί που πρόκειται να κοιμηθεί;

Το σκάψιμο, όπως και το ξύσιμο, είναι μια άλλη συνήθεια πριν τον ύπνο που παρατηρούνται στα σκυλιά. Αυτή είναι μια άλλη συνήθεια ή συμπεριφορά που έχουν συνηθίσει να βλέπουν οι άνθρωποι που συμβιώνουν με γάτες. Το σκάψιμο που κάνουν στο κρεβάτι ή αλλιώς το ζύμωμα. Ακριβώς όπως τα σκυλιά ξύνουν και σκάβουν για να δημιουργήσουν μια ζώνη άνεσης, αδιαφορώντας για την επίδραση που θα έχει στον καναπέ, το κρεβάτι ή το χαλί σας, οι γάτες ζυμώνουν στα σημεία ανάπαυσής τους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι τρυπούν το πόδι σας με τα νύχια τους εκείνη τη στιγμή.

Όσον αφορά τους σκύλους τώρα, το σκάψιμο στο κρεβάτι μπορεί να είναι συνηθισμένο και ενστικτώδες ή να σχετίζεται με τη θερμοκρασία. Στη φύση, το σκάψιμο στα μέρη όπου πρόκειται να κοιμηθεί ένας σκύλος χρησιμεύει ως μέθοδος ελέγχου της θερμοκρασίας.  Όταν έχει πολύ ζέστη έξω, οι σκύλοι θα προσπαθήσουν να σκάψουν φωλιές, εκθέτοντας μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματός τους σε δροσερό έδαφος. Όταν ο καιρός είναι κρύος, θα σκάψουν για να κοιμηθούν σε στάση κουλουράκι μέσα σε ένα λάκκο γιατί αυτό βοηθά στο να ζεσταίνονται με την δική τους θερμότητα που βγάζει το σώμα τους.

Ένας άλλος λόγος που ένας σκύλος σκάβει και ξύνει τα νύχια του στα παπλώματα και στις κουβέρτες, είναι γιατί με αυτόν τον τρόπο τα κάνει δικά του. Τα τραβάει με τα δόντια του, με τα νύχια του και αφήνει την δική του μυρωδιά πάνω τους και με αυτόν τον τρόπο κάνει την δήλωσή του. “Αυτή την κουβέρτα την έχω χρησιμοποιήσει εγώ άρα είναι δικιά μου!”

Όταν λοιπόν παρατηρείτε τον σκύλο σας να σκάβει και να μεταφέρει από το ένα σημείο στο άλλο την κουβέρτα, το κάνει για να εξασφαλίσει την άνεση του στον ύπνο. Πιστεύει πως σε εκείνο το σημείο στην γωνία που μάζεψε σαν κουβάρι την κουβέρτα, ότι θα έχει έναν άνετο και γαλήνιο ύπνο. Σε μια κουβέρτα που είναι ΔΙΚΗ του!

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts