Γιατί ορισμένα σκυλιά τρώνε πέτρες;

σκυλονέα συνταγές

Γιατί ένας σκύλος τρώει πέτρες και πώς μπορούμε να το σταματήσουμε αυτό;

Το να δείτε έναν σκύλο να βρίσκει μια πέτρα στο πάρκο και να προσπαθεί να τη μασήσει δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Είναι μια συμπεριφορά που τη βλέπουμε συχνά στα σκυλιά. Είναι πολλές οι πιθανές αιτίες. Εμείς θα δούμε τις βασικότερες. Η ουσία είναι ότι ποικίλλουν. Είτε θα είναι ιατρικής φύσεως ή ψυχολογικής.

Οι πιθανοί λόγοι για τους οποίους οι σκύλοι μασούν πέτρες:

  • Διατροφική ανεπάρκεια.
  • Έλλειψη βιταμινών και τις αναζητά σε διάφορα αντικείμενα όπως οι πέτρες.
  • Το γενικό άγχος, το άγχος αποχωρισμού ή οι ψυχαναγκαστικές διαταραχές μπορούν επίσης να αναγκάσουν τα σκυλιά να τρώνε μη φυσιολογικά αντικείμενα όπως πέτρες. Οι ψυχαναγκαστικές και αγχώδεις διαταραχές συνήθως έχουν άλλα συμπτώματα όπως μάσημα οποιουδήποτε διαθέσιμου αντικειμένου, αυτοακρωτηριασμό, κυνήγι της ουράς και/ή καταστροφή αντικειμένων όταν μένουν μόνα τους.
  • Ένα κουτάβι που τρώει πέτρες μπορεί να σημαίνει οδοντοφυΐα. Στα νεαρά σκυλιά αρέσει να μασούν οτιδήποτε για να ανακουφίσουν τον πόνο των ούλων τους – συμπεριλαμβανομένων των πετρών.

Πώς να σταματήσετε τον σκύλο σας να μασάει πέτρες

  • Δώστε στο σκύλο σας ασφαλή αντικείμενα για να μασήσει, όπως οδοντικά μασήματα και κατεψυγμένο, άπαχο απλό γιαούρτι σε ένα Κονγκ, για παράδειγμα. Ή γεμίστε το Κονγκ με διάφορες τροφές. Μπορείτε να βρείτε ιδέες εδώ Πώς να γεμίσετε ένα Κόνγκ
  • Εμπλουτίστε τις καθημερινές δραστηριότητες του σκύλου σας με άσκηση, εκπαίδευση και πνευματική τόνωση.
  • Ελέγξτε τον σκύλο σας στον κτηνίατρο για να αποκλείσετε μια διατροφική ανεπάρκεια.
  • Παρακολουθήστε το σκυλί σας έξω όταν υπάρχουν πέτρες και περιορίστε την πρόσβαση σ’ αυτές όσο το δυνατόν περισσότερο.

σκυλονέα συνταγές

Πότε είναι επείγον;

Όταν ένας σκύλος καταπιεί μία πέτρα ή τραυματίζεται από το μάσημα μίας πέτρας, πηγαίνετε απευθείας στον κτηνίατρο.

Το μάσημα πετρωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε σπασμένα δόντια που χρειάζονται χειρουργική αφαίρεση και η κατάποση πετρωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερική απόφραξη που απαιτεί χειρουργική αφαίρεση από το γαστρεντερικό σωλήνα.

Αν ο άνθρωπος που έχει τον σκύλο γνωρίζει ότι ο σκύλος του έχει φάει μια πέτρα, θα πρέπει να τον πάει αμέσως στον κτηνίατρο, καθώς η αφαίρεση μέσω ενδοσκόπησης ή πρόκλησης εμετού είναι ευκολότερη εάν η πέτρα βρίσκεται στο στομάχι. Οι πέτρες μπορούν να κάθονται στο στομάχι για μέρες έως μήνες και να προκαλούν μόνο ορισμένα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος, όπως περιστασιακούς εμετούς και μειωμένη όρεξη. Μόλις η πέτρα περάσει και μπλοκάρει το έντερο, τότε είναι μια απειλητική κατάσταση για την ίδια του τη ζωή. Μια απόφραξη από πέτρα μπορεί να προκαλέσει ρήξη των εντέρων που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο αρκετά γρήγορα.

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts