Γιατί τα ούρα του σκύλου βλάπτουν το γρασίδι;

Εάν έχετε σκύλο και  υπερηφανεύεστε για το όμορφο γκαζόν που έχετε στην αυλή σας, κάποια στιγμή αργά ή γρήγορα θα απογοητευτείτε όταν κοιτάξετε την αυλή σας και δείτε νεκρό γρασίδι σε μέρη όπου ο σκύλος σας έχει κατουρήσει. Ξεραίνεται με λίγα λόγια και δημιουργούνται σημάδια νεκρά από χόρτο όπου φαίνεται μόνο το έδαφος ή αλλάζει το χρώμα του χόρτου.

Τα ούρα του σκύλου μπορούν να δημιουργήσουν αντιαισθητικές καφέ ή κίτρινες κηλίδες νεκρού χόρτου. Μερικοί  πιστεύουν ότι αυτό είναι απλώς μέρος της συμβίωσης με σκύλους, αλλά αυτό δεν χρειάζεται να συμβαίνει. Υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τα ούρα του σκύλου σας να καταστρέψουν το γρασίδι σας.

Ας τα πάρουμε όμως όλα από την αρχή. Γνωρίζετε γιατί συμβαίνει αυτό;

Γιατί τα ούρα του σκύλου βλάπτουν το γρασίδι;

Ο λόγος που τα ούρα δημιουργούν καφέ ή κίτρινα μέρη στο γκαζόν έχει να κάνει με τη χημεία. Η κατανόηση του γιατί συμβαίνει αυτό είναι το πρώτο σας βήμα προς την αποτροπή του και τη διατήρηση του ωραίου γκαζόν σας.

Το άζωτο είναι απαραίτητο συστατικό του υγιούς εδάφους, αλλά οι υψηλές συγκεντρώσεις του μπορεί να το βλάψουν και το κίτρινο ή καφέ χρώμα των τμημάτων του γρασιδιού σημαίνει ακριβώς αυτό. Τα ούρα είναι φυσικά πλούσια σε άζωτο και οι υψηλές συγκεντρώσεις αζώτου μπορεί να προκαλέσουν “εγκαύματα” στο γρασίδι. Το λίπασμα  για το γκαζόν περιέχει επίσης άζωτο.

Συχνά το νεκρό γρασίδι περιβάλλεται από έναν εξαιρετικά πλούσιο, πράσινο δακτύλιο ανάπτυξης, ο οποίος συμβαίνει λόγω των λιπασμάτων χαμηλότερων συγκεντρώσεων αζώτου.

Τα άλατα και άλλες ενώσεις που βρίσκονται στα ούρα του σκύλου μπορεί επίσης να συμβάλλουν στη ζημιά του χόρτου. Τα πολύ όξινα ή αλκαλικά ούρα μπορεί να αλλάξουν το pH του εδάφους, επηρεάζοντας αρνητικά το γρασίδι στις περιοχές της αυλής όπου ο σκύλος σας ουρεί.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα ούρα θηλυκών σκύλων προκαλούν περισσότερο πρόβλημα στο γρασίδι από τα ούρα αρσενικού σκύλου. Ωστόσο, η χημική σύνθεση των ούρων δεν διαφέρει πολύ μεταξύ αρσενικών και θηλυκών σκύλων.

Στην πραγματικότητα φταίει ο τρόπος που ουρούν τα σκυλιά. Τα θηλυκά σκυλιά μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά στο γρασίδι απλώς και μόνο επειδή τα περισσότερα τείνουν να καμπουριάζουν και να ουρούν σε ένα μέρος.

Ενώ πολλά αρσενικά σηκώνουν ένα πόδι και «σημαδεύουν» όρθια αντικείμενα σε πολλαπλές θέσεις. Για παράδειγμα, όταν ένας αρσενικός σκύλος κατουρεί σε έναν κορμό δέντρου, μόνο ένα μέρος του μπορεί να στάζει στο γρασίδι και να προκαλέσει ζημιά. Αυτό είναι λιγότερο αισθητό από τα στρογγυλά σημεία βλάβης που προκαλούνται από τις λακκούβες ούρων ενός θηλυκού.

η Μάρσα στο πάρκο

Πώς να σταματήσετε τη ζημιά στο γρασίδι

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να αποτρέψετε την εμφάνιση καφέ ή κίτρινων κηλίδων στο γρασίδι σας που προκαλούνται από τα ούρα του σκύλου. Αν και δεν υπάρχει εγγυημένος τρόπος να εξαφανίσετε εντελώς τις κηλίδες ούρων στην αυλή, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά.

  • Εκπαιδεύστε τον σκύλο σας να ουρεί σε μια περιοχή για να μειώσει το τμήμα του χλοοτάπητα που επηρεάζεται. Εάν είναι δυνατόν, περιφράξτε ένα τμήμα της αυλής σας, ώστε ο σκύλος σας να πηγαίνει μόνο σε αυτήν την περιοχή. Μπορείτε να καμουφλάρετε αυτό το σημείο με φυτά όπως ψηλά χόρτα ή χαμηλούς θάμνους, ώστε να είναι λιγότερο ορατό από άλλα μέρη της αυλής.
  • Φυτέψτε ένα κάλυμμα εδάφους ανθεκτικό στα ούρα στο σημείο όπου θα ουρεί ο σκύλος σας. Μια εξαιρετική επιλογή για αυτό είναι το τριφύλλι. Μερικοί άνθρωποι είχαν επίσης τύχη με τη σπορά της σίκαλης.  Και τα δύο πιο σκληρά από το μέσο γρασίδι.
  • Απλώστε ειδικές πέτρες που είναι λείες για να μην πηγαίνει εκεί ο σκύλος σας.
  • Αυξήστε το νερό στον σκύλο σας, αλλάζοντάς του την τροφή. Δώστε του δηλαδή είτε υγρή τροφή είτε τροφή που θα τον διψάει περισσότερο για να πίνει περισσότερο νερό. Οι σκύλοι θα πρέπει να λαμβάνουν πολύ νερό για να διατηρήσουν την υγεία τους ούτως ή άλλως, και το επιπλέον νερό μπορεί να αραιώσει τα ούρα του σκύλου σας αρκετά ώστε να μειώσει το άζωτο κάτω από το όριο όπου συμβαίνει ζημιά στο γρασίδι. Φυσικά, αυτή η προσέγγιση πιθανότατα σημαίνει ότι ο σκύλος σας θα πρέπει να ουρεί πιο συχνά, αλλά τα οφέλη μπορεί να υπερτερούν της ταλαιπωρίας.
  • Χρησιμοποιήστε έναν εύκαμπτο σωλήνα κήπου για να ξεπλύνετε αμέσως την περιοχή μετά την ούρηση του σκύλου σας. Ενθαρρύνετε τον σκύλο σας να ουρεί σε διαφορετική περιοχή κάθε φορά, ώστε τα ούρα και το πότισμα να απλώνονται.
  • Επειδή ο σκύλος σας προσθέτει άζωτο στο γρασίδι σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να αλλάξετε σε ένα λίπασμα χαμηλής περιεκτικότητας σε άζωτο. Βεβαιωθείτε ότι το λίπασμα και οποιαδήποτε άλλα χημικά που χρησιμοποιείτε στο γρασίδι και τον κήπο σας είναι ασφαλή για τα κατοικίδια.
  • Συμπληρώματα διατροφής και διάφορα άλλα προϊόντα διαφημίζονται για να βοηθήσουν στα “εγκαύματα” του γκαζόν. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένα προϊόντα μπορεί να είναι επικίνδυνα εάν αλλάζουν σημαντικά το pH των ούρων ενός σκύλου ή έχουν άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας πριν προσθέσετε οτιδήποτε στη διατροφή του σκύλου σας.

Λάβετε υπόψη σας ότι μπορεί κι άλλα ζώα να έχουν πρόσβαση στην αυλή σας και τα ούρα τους μπορεί επίσης να προκαλέσουν ζημιά στο γκαζόν. Ένας φράχτης θα κρατήσει έξω τα σκυλιά που περνούν, αλλά οι γάτες και τα διάφορα άλλα ζώα δεν είναι τόσο εύκολο να σταματήσουν. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί συνεχίζετε να βλέπετε καφέ ή κίτρινες κηλίδες στην αυλή αφού έχετε δοκιμάσει τα πάντα με τον δικό σας σκύλο.

Το καθημερινό πότισμα μπορεί να ελαχιστοποιήσει αυτά τα σημεία. Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν επίσης να χρησιμοποιούν ένα ειδικό αποτρεπτικό για τα ζώα. Εάν το κάνετε αυτό, βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές για τον σκύλο σας και τα άλλα ζώα. Η ιδέα είναι να απωθούν τα ζώα, όχι να τα βλάψουν. Ρωτήστε τον κτηνίατρο.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts