Γιατί τα σκυλιά δείχνουν τα δόντια τους;

Δεδομένου ότι τα σκυλιά δεν μπορούν να μιλήσουν, επικοινωνούν μαζί μας μέσω των εκφράσεων του προσώπου, της στάσης του σώματος και της γλώσσας του σώματος. Όσο περισσότερο μαθαίνετε να καταλαβαίνετε τι λέει ο σκύλος σας διαβάζοντας τη γλώσσα του σώματός του, τόσο καλύτερα μπορείτε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του. Ένας τρόπος με τον οποίο οι σκύλοι δείχνουν τα συναισθήματά τους είναι να δείχνουν τα δόντια τους ή τραβώντας τα χείλη τους προς τα πίσω ώστε να φαίνονται τα δόντια τους.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας μπορεί να σας δείξει τα δόντια του. Μέρος του να είσαι καλός σκυλογονιός είναι να κατανοείς και τη γλώσσα του σώματος που δείχνει ο σκύλος σου σε διαφορετικές καταστάσεις.

Οι “καλοί”  λόγοι που ο σκύλος σας μπορεί να σας δείξει τα δόντια του είναι :

Δείχνει υποταγή

Ο σκύλος σας μπορεί να δείχνει τα δόντια του όταν σας χαμογελάει για να σας ενημερώσει με αυτόν τον τρόπο ότι αποδέχεται το γεγονός πως εσείς είστε ο ηγέτης. Είναι ένδειξη σεβασμού, σε αυτή την περίπτωση, κι όχι επιθετικότητας. Μπορείτε συνήθως να διακρίνετε τη διαφορά κοιτάζοντας τη στάση του σκύλου σας. Εάν είναι χαλαρό το σώμα του και το πρόσωπό του, τότε δεν υπάρχει τίποτα για να ανησυχείτε.

Δείχνει φιλικότητα

Τα σκυλιά θα δείξουν επίσης τα δόντια τους σε άλλα σκυλιά ή ανθρώπους όταν θελήσουν να δηλώσουν πως έχουν φιλικό σκοπό. Παράδοξος τρόπος, σίγουρα, γιατί έχουμε μάθει εμείς οι άνθρωποι να μεταφράζουμε αυτόν τον τρόπο ως επιθετικότητα. Κι όμως, δεν ισχύει πάντα. Με αυτόν τον τρόπο κάποια σκυλιά θέλουν να ενημερώσουν πως δεν ενδιαφέρονται για οποιοδήποτε είδους τσακωμού.

Έχει παιχνιδιάρικη διάθεση

Όταν ο σκύλος σας παίζει μαζί σας ή με άλλα σκυλιά, μπορεί να έχει το στόμα ανοιχτό και να φαίνεται σα να δείχνει τα δόντια του. Δώστε προσοχή σε άλλα σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σας βρίσκεται σε λειτουργία παιχνιδιού, όπως ελαφρά φτερνίσματα, χαμηλή στάση σώματος με ανασηκωμένο πίσω μέρος (η λεγόμενη “υπόκλιση”) ή έντονα κουνιστή ουρά.

Η ενέργεια που εκπέμπεται από τα σκυλιά που δείχνουν τα δόντια τους για μη απειλητικούς λόγους τείνει να είναι πολύ διαφορετική από ό,τι όταν το κάνουν ως ένδειξη επιθετικότητας. Το νιώθεις, το αισθάνεσαι ότι δεν είναι επικίνδυνος ένας σκύλος εκείνη τη στιγμή. Φυσικά, δεν μένουμε μόνο στη διαίσθηση. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, πρέπει να παρατηρούμε και τη γενικότερη στάση του σκύλου και τη γλώσσα του σώματος.

Οι “κακοί”  λόγοι που ο σκύλος σας μπορεί να σας δείξει τα δόντια του είναι :

Δεν του αρέσει το λουρί

Όταν δεν τους αρέσει ο περιορισμός του λουριού. Τα σκυλιά μπορούν να αντιδράσουν με επιθετικό τρόπο όταν είναι δεμένα με λουρί. Συνήθως “χαιρετούν” άλλα σκυλιά πλησιάζοντάς τα από το πλάι. Ένα λουρί μπορεί να το καταστήσει δύσκολο και να τους αναγκάσει να εκτελέσουν έναν κατά μέτωπο “χαιρετισμό”. Γι’ αυτόν τον λόγο, μπορεί να δείξουν τα δόντια τους και να επιδεικνύουν άλλες συμπεριφορές όπως γρύλισμα, λαχάνιασμα και άλματα για να ξεφύγουν από την απειλή. Το να είναι με λουρί μπορεί επίσης να εμποδίσει τον σκύλο να πάρει απόσταση από τον άλλο, οδηγώντας το σε μια πιο επιθετική γλώσσα του σώματος έτοιμη για καβγά.

Κοινωνική επιθετικότητα προς άλλους σκύλους μέσα στο σπίτι

Η ιεραρχία της ηγεσίας μπορεί συχνά να αλλάξει όταν υπάρχουν πολλά σκυλιά σε ένα νοικοκυριό.  Ο σκύλος σας μπορεί να δείχνει υποταγή και σεβασμό σε άλλα σκυλιά σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως ποιος φτάνει πρώτος στο μπολ με το νερό, την ίδια ώρα όμως, μπορεί να δείχνει τα δόντια του όταν ο άλλος σκύλος πάει να πάρει δικό του παιχνίδι.

Δείχνει πόνο

Όταν τα σκυλιά πονούν, μπορεί να δείξουν τα δόντια τους ως τρόπο προστασίας από τον τραυματισμό. Μπορεί να σας το κάνουν αυτό και ακόμη και να συνεχίσουν με ένα δάγκωμα για να αμυνθούν από νέες απειλές. Πλησιάστε το σκυλί σας προσεκτικά εάν πιστεύετε ότι έχει έναν τραυματισμό. Αποφύγετε τη χρήση οποιασδήποτε συσκευής εκπαίδευσης που μπορεί να βλάψει το σκυλί σας, όπως ηλεκτρικό κολάρο ή αλυσίδα πνιγμού. Ο σκύλος σας μπορεί να γίνει πιο επιθετικός για να αποφύγει τον πόνο που του προκαλούν αυτές οι συσκευές.

Προστατεύει κάτι σημαντικό για εκείνον

Οι σκυλίτσες μαμάδες μπορεί να δείξουν τα δόντια τους σε άλλους εάν αισθάνονται ότι αποτελούν απειλή για τα κουτάβια τους. Ο σκύλος σας μπορεί να αισθάνεται ότι είναι ο φύλακας και να προστατεύει το σπίτι και να γυμνώνει τα δόντια του σε οποιονδήποτε πατήσει το πόδι του στο ακίνητο, συμπεριλαμβανομένου του ταχυδρόμου, του ντελίβερι, ακόμη και των περαστικών. Μερικοί σκύλοι έχουν γενετική προδιάθεση να επιδεικνύουν εχθρική συμπεριφορά ακόμη και στον παραμικρό αντιληπτό κίνδυνο.

Η εκπαίδευση φταίει

Ορισμένοι έχουν εκπαιδεύσει το σκυλί τους να ξεγυμνώνει τα δόντια του και να γρυλίζει, να ενεργεί επιθετικά προς αγνώστους, για να προστατεύει το σπίτι από εισβολείς και να έχει δυσπιστία σε οποιονδήποτε δεν είναι ο ιδιοκτήτης.

Φοβάται μια απειλή

Τα σκυλιά που αισθάνονται ότι κινδυνεύει η ασφάλειά τους μπορεί να δείξουν τα δόντια τους για να προσπαθήσουν να απομακρύνουν τον κίνδυνο. Αυτή η συμπεριφορά ενισχύεται εάν η απειλή φύγει πραγματικά, όπως όταν ο ταχυδρόμος επιστρέψει στο φορτηγό του, ο σκύλος θα πιστέψει ότι οι ενέργειές του προκάλεσαν την εξαφάνιση της απειλής κι όταν ο ταχυδρόμος επιστρέψει την επόμενη μέρα, ο σκύλος θα το ξανακάνει για να τον διώξει ξανά. Γενικά, τα σκυλιά μπορεί να βλέπουν μια χειρονομία ως απειλητική ή μπορεί να συσχετίζουν την παρουσία κάποιου με κίνδυνο και τότε θα ενεργούν επιθετικά από φόβο.

Πώς αντιμετωπίζεται μια αρνητική κατάσταση

Η αντίδρασή σας σε έναν σκύλο που δείχνει τα δόντια του πρέπει να εξαρτάται από την κατάσταση. Εάν ο σκύλος έχει προβλήματα με το λουρί, προσπαθήστε να τον κρατήσετε μακριά από άλλα σκυλιά. Όταν ένας άλλος σκύλος εμφανίζεται σε απόσταση, αποσπάστε την προσοχή του σκύλου σας τραβώντας την προσοχή του και μετά επιβραβεύοντάς τον. Αυτό τους βοηθά να μάθουν να μην βλέπουν τα άλλα σκυλιά που βρίσκονται στο χώρο τους ως αρνητικά ή επικίνδυνα.

Εάν ο σκύλος σας δείχνει συνεχώς τα δόντια του ή δείχνει άλλη επιθετική συμπεριφορά στο σπίτι, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να προσαρμόσετε το περιβάλλον του. Αφαιρέστε οτιδήποτε μπορεί να αντιληφθεί ως απειλητικό. Λάβετε υπόψη ότι τα σκυλιά που δείχνουν εχθρική συμπεριφορά προς άλλα μέλη της οικογένειας δεν το κάνουν απαραίτητα για να αποκτήσουν κυριαρχία. Μπορεί να φοβούνται κάτι και αυτό το άγχος μπορεί να τους κάνει να αντιδράσουν με ανταγωνιστικό/απειλητικό τρόπο.

Γενικά, όλες οι παραπάνω περιπτώσεις, δεν έχουν να δηλώσουν τίποτα αν δεν παρατηρήσετε εκείνη τη στιγμή και την υπόλοιπη στάση σώματος του σκύλου. Η πράξη αυτή, το να δείχνει ένας σκύλος τα δόντια του, δεν μπορεί να αξιολογηθεί ως ένα μεμονωμένο γεγονός. Πρέπει να μελετήσετε και την γλώσσα του σώματος, το περιβάλλον και τη γενικότερη κατάσταση όπου γίνεται αυτό.

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts