Γιατί τα σκυλιά έχουν ουρά;

Κάποια στιγμή στην ζωή σας ίσως αναρωτηθήκατε γιατί τα σκυλιά έχουν ουρά. Δεδομένου ότι τα περισσότερα σκυλιά γεννιούνται με ουρές, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι αυτές οι ουρές υπάρχουν για κάποιο λόγο. Η ουρά προσφέρει πολλά οφέλη σε έναν σκύλο, εκτός από το να τον βοηθά να φαίνεται αξιολάτρευτος ιδιαίτερα όταν την κουνάει με τρελή χαρά. Στην πραγματικότητα, η ουρά είναι αρκετά σημαντική για την καθημερινή ζωή ενός σκύλου. Είστε έτοιμοι, λοιπόν, να μάθετε γιατί ο σκύλος σας έχει ουρά; Να γιατί:

 

Κίνηση

Απλώς πετάξτε το αγαπημένο παιχνίδι του σκύλου σας και δείτε το να το κυνηγάει ή παρακολουθήστε το κατά τη διάρκεια ενός διασκεδαστικού παιχνιδιού καταδίωξης με έναν άλλο σκύλο. Αυτό που είναι πιθανό να δείτε είναι η ουρά του σκύλου σας να λειτουργεί για να βοηθήσει στο τρέξιμο με επιδέξια κίνηση. Καθώς ο σκύλος χρειάζεται να αλλάξει κατεύθυνση ενώ τρέχει, το σώμα του χρειάζεται λίγη επιπλέον βοήθεια. Θα παρατηρήσετε ότι τα μπροστινά πόδια του σκύλου σας θα πάνε προς την κατεύθυνση που σκοπεύει να πάει, ενώ τα πίσω πόδια συνεχίζουν στην αρχική κατεύθυνση. Η ουρά, όμως, θα στρίψει και αυτή προς τη νέα κατεύθυνση. Η ουρά, δηλαδή, πάει όπου και τα μπροστινά πόδια. Αυτό να θυμάστε. Σστρίβοντας την ουρά προς την ίδια κατεύθυνση που γυρίζει το σώμα χρησιμεύει ως αντίβαρο στο σώμα του σκύλου σας, διασφαλίζοντας ότι το σκυλάκι σας δεν θα ξεφύγει από την πορεία του ή θα πέσει.

Ισορροπία 

Η ουρά του σκύλου σας χρησιμεύει ως αντίβαρο σε τακτική βάση, όχι μόνο όταν τρέχει. Αν παρακολουθήσετε έναν σκύλο να περπατά σε μια στενή επιφάνεια, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δείτε την ουρά να δουλεύει σκληρά. Η ουρά βοηθά τον σκύλο να διατηρήσει την ισορροπία του βάζοντας το βάρος του στην αντίθετη πλευρά της κλίσης του σκύλου, όπως ένας σχοινοβάτης χρησιμοποιεί τη ράβδο ισορροπίας για να παραμείνει στο τεντωμένο σχοινί. Τα σκυλιά που απολαμβάνουν να σκαρφαλώνουν σε διάφορες επιφάνειες θα χρησιμοποιήσουν την ουρά τους για να ισορροπήσουν σε ανώμαλο έδαφος, όπως βράχια ή δέντρα.

Επικοινωνία

Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα σκυλιά χρησιμοποιούν την ουρά τους για επικοινωνία. Είναι γνωστό ότι τους περισσότερους από εμάς μας υποδέχεται μια χαρούμενη κουνιστή ουρά όταν μπαίνουμε μέσα στο σπίτι μας. Αλλά οι ουρές προσφέρουν περισσότερα στοιχεία από το αν ένας σκύλος είναι χαρούμενος ή όχι. Τα σκυλιά χρησιμοποιούν την ουρά τους για να επικοινωνούν κυρίως με άλλα σκυλιά, ωστόσο έχουν μάθει να αναγνωρίζουν τα σήματα τους και οι άνθρωποι.

Και με την συμβίωση του ο σκύλος με τον άνθρωπο κατάλαβε πως εκτός από την επικοινωνία με τα άλλα σκυλιά πρέπει να μάθει να επικοινωνεί και με τον άνθρωπο και η ουρά του είναι το ιδανικότερο εργαλείο γι’ αυτή τη δουλειά. Έτσι λοιπόν, ο άνθρωπος έχει αρχίσει να μαθαίνει την γλώσσα του σώματος ενός σκύλου με τα χρόνια. Και γνωρίζει πως ένας χαρούμενος σκύλος πιθανότατα θα κουνάει την ουρά του, ενώ ένας φοβισμένος σκύλος θα την έχει βάλει ανάμεσα στα πόδια του. Ωστόσο, μια κουνιστή ουρά δεν σημαίνει πάντα ότι  είναι ένα χαρούμενο ή φιλικό σκυλί.

Να σημειωθεί εδώ ένα σημαντικό στοιχείο που αποκάλυψαν κάποιοι ερευνητές. Σύμφωνα με μια πρόσφατη θεωρία επιστημόνων, έπειτα από μελέτη των σκελετών σκύλων που είχαν οστεοαρθρίτιδα, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα οικόσιτα σκυλιά έχουν την τάση να αποκτούν αρθρίτιδα εξαιτίας του υπερβολικού κουνήματος της ουράς τους στους ανθρώπους τους. 

Γνωρίζουμε επίσης ότι τα κουτάβια δεν κουνούν την ουρά τους μέχρι να γίνουν περίπου 30-50 ημερών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτή η ηλικία είναι η στιγμή που οι γονείς ή τα αδελφάκια αρχίζουν να παίζουν μαζί τους και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, μαθαίνοντας πώς να επικοινωνούν μεταξύ τους και με κάθε άλλο σκύλο που θα συναντήσουν ως ενήλικες στο μέλλον. 

Επίσης, πολλά σκυλιά ζουν ανάμεσά μας ως σκυλιά εργασίας. Όπως οι αστυνομικοί σκύλοι ή οι σκύλοι διασώστες. Αυτά τα σκυλιά, λοιπόν, χρησιμοποιούν την ουρά τους ως μέσο επικοινωνίας και ανάλογα με τον τρόπο που την κουνάνε δίνουν το ανάλογο μήνυμα για την εργασία που εκτελούν εκείνη τη στιγμή στον εκπαιδευτή – συντονιστή τους. 

Είναι θέμα… αρώματος

Επιπλέον, οι κουνιστές ουρές συσπούν τους μύες που περιβάλλουν τους πρωκτικούς αδένες κάτω από την ουρά, διαδίδοντας το μοναδικό άρωμα του σκύλου σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα πιο κυρίαρχα σκυλιά κρατούν την ουρά τους ψηλότερα, σαν να θέλουν να ξέρουν όλοι ότι είναι γύρω τους, φωνάζοντας τους με τον τρόπο τους “Εδώ είμαι! Θαυμάστε με!”. Ενώ τα υποτακτικά σκυλιά θα κρατήσουν την ουρά τους κάτω σε μια προσπάθεια να μειώσουν το άρωμά τους και να περάσουν απαρατήρητα.

Ποιος είπε ότι οι ουρές δεν έχουν… ράτσα; 

Υπάρχουν αρκετοί άλλοι λόγοι για τους οποίους οι σκύλοι χρησιμοποιούν την ουρά τους με βάση τη ράτσα τους. Δεν είναι τυχαίο που δεν είναι όλες οι ουρές ίδιες σε όλους τους σκύλους. Άλλοι έχουν κοντές ουρές, άλλοι γυριστές, άλλοι χοντρές, πλατιές ή εξαιρετικά λεπτές κ.α. Για παράδειγμα, οι βόρειες φυλές είναι γνωστό ότι καλύπτουν τη μύτη τους με τις χοντρές και εξαιρετικά φουντωτές ουρές τους όταν κάνει ιδιαίτερα κρύο έξω. Οι Sighthounds και άλλοι σκύλοι ταχύτητας έχουν ουρές σαν μαστίγιο που τους επιτρέπουν να αλλάζουν κατεύθυνση σε εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες. Τα σκυλιά του νερού, όπως τα Ριτρίβερ και τα σκυλιά διάσωσης νερού, έχουν χοντρές ουρές που λειτουργούν ως πηδάλια ενώ κολυμπούν.

Έτσι, αν αναρωτηθήκατε ποτέ τι ακριβώς κάνει η ουρά του σκύλου σας, ξέρετε ότι είναι χρήσιμη με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts