Γιατί τα σκυλιά γλείφουν άλλους σκύλους;

Ίσως έχετε συναντήσει σκυλιά να γλείφουν την μουσούδα άλλου σκύλου. Ίσως το έχει κάνει ο δικός σας σκύλος ή άλλος στον δικό σας. Ποιος είναι ο λόγος; Σημαίνει κάτι αυτό; Ας δούμε λοιπόν τους λόγους που μπορεί ένας σκύλος να γλείφει έναν άλλον.

Αν ένα κουτάβι γλείφει το πρόσωπο της μαμάς του…

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό το κάνουν τα κουτάβια όταν θέλουν να φάνε. Κι αυτή η συμπεριφορά προέρχεται από τα χρόνια της “άγριας φύσης” των σκύλων, τότε που η μαμά σκυλίτσα κυνηγούσε για να φέρει φαγητό στα κουτάβια της. Κι όταν επέστρεφε στην φωλιά, είχε στο στόμα της την τροφή και τα κουτάβια έτρεχαν κι έγλειφαν τα χείλια της επειδή είχε την τροφή. Αυτή η συμπεριφορά έμεινε στο DNA των σκύλων και γι’ αυτό εξακολουθούν και την κάνουν και σήμερα.

Αν ένας σκύλος γλείφει έναν άλλον στην πρώτη γνωριμία…

Τα σκυλιά επειδή είναι ζώα της αγέλης ακολουθούν την κοινωνική ιεραρχία. Όταν συναντούν για πρώτη φορά έναν άλλον σκύλο, ορισμένες φορές τα σκυλιά που ανήκουν στην κατώτερη θέση της ιεραρχίας, θα γλείψουν ήρεμα την μουσούδα και το στόμα ενός άλλου σκύλου που είναι πιο πάνω από αυτά ιεραρχικά (τις θέσεις της ιεραρχίας τις ξέρουν τα σκυλιά από την πρώτη στιγμή λόγω της στάσης του σώματος και της συμπεριφοράς). Για να δείξουν ότι πλησιάζουν ειρηνικά κι έχουν καλές προθέσεις. Είναι ένα σημάδι σεβασμού!

Αν ένας σκύλος γλείφει τον άλλον συχνά…

Τα σκυλιά που έχουν στενή σχέση μεταξύ τους, ζουν στο ίδιο σπίτι, είναι οικογένεια ή φίλοι, τότε μπορεί να γλείφουν το ένα το άλλο με σκοπό να καλλωπίσουν τον φίλο τους ως ένδειξη αγάπης. Σ’ αυτήν την περίπτωση δεν τίθεται θέμα ιεραρχίας αλλά μόνο αγάπης και φροντίδας.

Αν ένας σκύλος γλείφει έναν άλλον έντονα και επίμονα….

Αν παρατηρήσετε να γλείφει ένας σκύλος τον δικό σας σκύλο για παράδειγμα έντονα και επίμονα σε ένα συγκεκριμένο σημείο, τότε πρέπει να εξετάσετε το σώμα του και ιδιαίτερα σε εκείνο το σημείο μήπως έχει κάποια εκδορή, γρατσουνιά ή πληγή. Τα σκυλιά το κάνουν αυτό επειδή μυρίζουν κι εντοπίζουν τις πληγές του άλλου. Τότε πρέπει να τον πάτε στον κτηνίατρο για εξέταση γιατί μπορεί να μην είναι κάτι απλό, αλλά να είναι ένα κόψιμο, μια πληγή, ακόμα και όγκος που χρειάζεται ιατρική φροντίδα.

Αν ο σκύλος σας γλείφει εσάς…

Για αυτό, έχουμε ένα συγκεκριμένο άρθρο που θα το λατρέψετε. Αν θέλετε να μάθετε τους λόγους που μπορεί ο σκύλος σας να σας γλείφει, διαβάστε το άρθρο “Γιατί με γλείφει ο σκύλος μου;”.

Φιλιά και πολλές γλειψιές σε όλους σας!

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts