Γιατί τα σκυλιά κυλιούνται στο γρασίδι

η Μάρσα στο πάρκο

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει τον σκύλο σας ή άλλους σκύλους να κυλιούνται στο γρασίδι την ώρα που κάνουν την βόλτα τους στο πάρκο. Τα πόδια ψηλά, κοιλίτσα στον αέρα και η πλάτη τους να γλιστράει πάνω στο γρασίδι σα να χορεύουν τον χορό της κοιλιάς ξαπλωμένα ανάσκελα…

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ όμως γιατί τα σκυλιά κυλιούνται στο γρασίδι;

Αρχικά, θα σας πούμε ότι αυτή είναι άλλη μία από τις συνηθισμένες σκυλίσιες συμπεριφορές.  Και τώρα θα δούμε τους λόγους και θα προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε αυτή την συμπεριφορά.

Καμουφλάζ

Θα το πάρουμε από την αρχή. Τότε που οι πρόγονοι των σκύλων, οι λύκοι, το έκαναν αυτό για να πάρουν την μυρωδιά των θηραμάτων που μόλις πέρασαν, για να μπορούν να τα πλησιάσουν περισσότερο σαν μέλη της ομάδας τους κι εκείνα να πέσουν στην παγίδα τους και να τα δεχτούν κοντά τους.

Επειδή, λοιπόν, το DNA των σκύλων, αποτύπωσε όλες τις συμπεριφορές των προγόνων τους, γι’ αυτό και βλέπουμε να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο και σήμερα. Είναι φυσιολογικό, είναι στο αίμα τους. Με την μόνη διαφορά ότι ο σκύλος δεν είναι πλέον άγριο είδος και δεν κυνηγά για να επιβιώσει όπως έκανε στο μακρινό παρελθόν.

Μπορεί να πέρασε κάποιο ζώο από εκείνο το σημείο και να άφησε τα ίχνη του με ούρα ή κάνοντας την ανάγκη του γενικά, κι ο σκύλος προσπαθεί να πάρει την μυρωδιά του. Γιατί; Ίσως για να τον πλησιάσουν άλλα ζώα σαν εκείνο που πέρασε, όπως γάτες και να του είναι πιο εύκολο να τις κυνηγήσει αφού θα είναι κοντά του.

Σημαδεύει (μαρκάρει) τον δικό του χώρο

Σύμφωνα με ψυχολόγους – ερευνητές σκύλων, τα σκυλιά δεν τρίβονται στο γρασίδι για να πάρουν μυρωδιά άλλων αλλά για να αφήσουν την δική τους. Όπως έχει παρατηρηθεί να το κάνουν αυτό οι γάτες πάνω στους ανθρώπους και στα έπιπλα. Τρίβονται για να αφήσουν την δική τους μυρωδιά.

Τα σκυλιά συχνά τρίβονται με τους ανθρώπους για να αφήσουν ένα ίχνος από την δική τους μυρωδιά και να χαρακτηρίσουν το άτομο ως μέλος της αγέλης. Στην ουσία τον θεωρούν μέλος της αγέλης και τον μαρκάρουν για να δηλώσουν σε όλους πως είναι δικός τους.

Όταν λοιπόν, πέφτει ο σκύλος σας και τρίβει με μανία την πλάτη του στο γρασίδι της αυλής σας, κάνει μια δήλωση στα άλλα ζώα. “Προσέξτε! Αυτή είναι η δική μου αυλή!”

Αλλαγή αρώματος

Μόλις κάνατε μπάνιο τον σκύλο σας. Και είναι πεντακάθαρος, με αφράτο μαλλί και καλοχτενισμένος… Μα πόσο όμορφα μυρίζει αυτό το σαμπουάν που μόλις αγοράσατε και τον λούσατε με χαρά! Και βγαίνετε έξω και πέφτει κατευθείαν κάτω ανάσκελα κι αρχίζει να τρίβει την πλάτη του με λύσσα στο γρασίδι. Τι μήνυμα πήρατε;

Πως το σαμπουάν που σας αρέσει τόσο πολύ, ο σκύλος σας πιστεύει ότι βρωμάει! Έτσι, στράφηκε στη φύση για να καλύψει αυτή τη μυρωδιά! Έχει μια ένσταση όσον αφορά το άρωμα του νέου σαμπουάν και μάλλον δείχνει την προτίμησή του στο προηγούμενο. Αλλάξτε το.

Φαγούρα

Ο σκύλος σας μπορεί να τρίβεται στο γρασίδι επειδή έχει φαγούρα. Τα σκυλιά έχουν συνήθως μεγάλα χαμόγελα και χαρούμενη έκφραση όταν κυλιούνται στο γρασίδι για διασκέδαση. Εάν ο σκύλος σας φαίνεται να νιώθει άβολα ή προσπαθεί να ανακουφίσει τον εαυτό του, τότε μπορεί να προσπαθεί να ξύσει μια φαγούρα. Επιθεωρήστε τον για τυχόν ερυθρότητα ή/και πρήξιμο στο σώμα του. Θα μπορούσε να έχει δερματικές αλλεργίες, ψύλλους, τσιμπούρια ή τσιμπήματα εντόμων. Εάν έχετε αμφιβολίες, ίσως είναι καιρός να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας.

Καθαρίζει τον εαυτό του

Το έχετε αισθανθεί κι εσείς, όταν κάτι βρώμικο ή κολλώδες κολλάει στο δέρμα σας και θέλετε αμέσως να το ξεφορτωθείτε. Έτσι ακριβώς αισθάνεται και ο σκύλος σας όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο! Αν φαίνεται πραγματικά σοβαρός ενώ τρίβεται και κυλιέται στο γρασίδι, τότε μπορεί να έχει γρασίδι, λάσπη, βρωμιά ή κάτι κολλημένο στη γούνα του που τον κάνει να αισθάνεται άβολα και θέλει να το ξεφορτωθεί καθαρίζοντας την γούνα του με αυτόν τον τρόπο.

Χτενίζεται

Ναι. Μπορεί ένας σκύλος να συμπεριφερθεί με αυτόν τον τρόπο γι’ αυτόν τον λόγο. Αλλά όχι για λόγους καλλωπισμού, αλλά για να ανακουφιστεί από τις περιττές τρίχες που τον ενοχλούν. Αν είναι πολύ μαλλιαρός ο σκύλος και είτε είναι η εποχή που μαδάει και βγαίνουν πολλές τρίχες είτε είναι εντελώς απεριποίητο το τρίχωμά του κι έχει μαζέψει κόμπους, όλα αυτά τον ενοχλούν και νιώθει άσχημα και το να κυλιστεί στο γρασίδι είναι ένας τρόπος να “αυτοχτενιστεί” όσο μπορεί.

Μασάζ

Σε ποιον σκύλο δεν αρέσει το μασάζ; Σπανίζει να ισχύει το αντίθετο. Κι όταν ένας σκύλος έχει ανάγκη από μασάζ, πέφτει κάτω και τρίβεται στο χορτάρι. Γιατί τον κάνει να αισθάνεται όμορφα, τον ηρεμεί. Αν τον δείτε να είναι χαρούμενος σα να γελάει, τότε ναι. Κάνει μασάζ και του αρέσει πολύ!

Γενικά….

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει  να παρατηρείτε πάντα τον σκύλο σας κάθε φορά που κάνει οτιδήποτε. Παρατηρήστε τις εκφράσεις του, τις κινήσεις του. Η γλώσσα του σώματος μιλά χίλιες λέξεις! Αρκεί να μπορείτε να τις ακούσετε. Τα σκυλιά είναι όπως οι άνθρωποι. Όταν είναι στενοχωρημένος ο σκύλος, τότε θα φαίνεται άβολος και όταν απολαμβάνει τον εαυτό του τότε η χαρούμενη έκφρασή του θα λάμψει!

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts