Γνωρίζετε τι είναι ο “σκύλος καλός πολίτης”;

Τι εξετάσεις δίνει ο σκύλος;

Είναι ένα Τεστ όπου ο υποψήφιος σκύλος καλείται να περάσει δέκα δοκιμασίες. Δηλαδή, δίνει εξετάσεις για να δείξει αν έχει εκπαιδευτεί σωστά στα εξής:

Τεστ 1. Η αποδοχή ενός αγνώστου με φιλικές προθέσεις. Ο σκύλος  πρέπει να δέχεται κάποιον άγνωστο να πλησιάσει τον ιδιοκτήτη του και να συνομιλήσει μαζί του με φιλική διάθεση.

Τεστ 2. Η ήρεμη συμπεριφορά στα χάδια. Ο σκύλος πρέπει να δέχεται ήσυχος τα χάδια από κάποιον άγνωστο που τον πλησιάζει με φιλική διάθεση, όταν βρίσκεται έξω με τον ιδιοκτήτη του και κάνει την βόλτα του.

Τεστ 3. Ήρεμη στάση στην εξέταση. Ο σκύλος  πρέπει να κάθεται ήρεμος όταν τον εξετάζει ο κτηνίατρος για παράδειγμα εξετάζει τα αυτιά του, και στον groomer όταν πάει για μπάνιο ή καλλωπισμό.

Τεστ 4. Ευγενικός στην βόλτα. Ο σκύλος πρέπει να περπατάει ήρεμος και πάντα δίπλα στον ιδιοκτήτη του και σύμφωνα με τις οδηγίες του όταν κάνει την βόλτα του και πάντα να φοράει λουρί. Το χαλαρό λουρί δείχνει τον ήσυχο βηματισμό του σκύλου.

Τεστ 5. Περπατώντας ανάμεσα στο πλήθος. Σ’ αυτό το τεστ ο σκύλος καλείται να περπατήσει ανάμεσα σε πεζούς και να προσπεράσει τουλάχιστον τρεις ανθρώπους από κοντά.

Τεστ 6. Υπακοή σε βασικές εντολές. Ο σκύλος πρέπει να δείξει ότι υπακούει άριστα στις εντολές “κάτσε” και “μείνε”.

Τεστ 7. Υπακοή όταν τον καλέσουν. Ο σκύλος πρέπει να περάσει την δοκιμασία όπου ο ιδιοκτήτης του θα τον φωνάξει να έρθει κοντά όταν θα βρίσκεται σε απόσταση τριών μέτρων με λουρί.

Τεστ 8. Αντίδραση σε άλλον σκύλο. Ο σκύλος πρέπει να συμπεριφέρεται ευγενικά σε άλλους σκύλους. Στην δοκιμασία, δύο ιδιοκτήτες με τα σκυλιά τους ξεκινούν από απόσταση περίπου έξι μέτρων να πλησιάζουν ο ένας τον άλλον κι όταν έρχονται κοντά, σταματούν, δίνουν τα χέρια για  να χαιρετηθούν και συνομιλούν για λίγο.

Τεστ 9. Αντίδραση σε αποσπάσεις της προσοχής. Ο σκύλος θα δοκιμαστεί στο πώς (κι αν) θα αντιδράσει σε αποσπάσεις της προσοχής, όταν ο εξεταστής προσπαθήσει να του αποσπάσει την προσοχή δύο φορές όπως για παράδειγμα να ρίξει κάτω μια καρέκλα.

Τεστ 10. Καλή συμπεριφορά υπό επίβλεψη. Σ’ αυτό το τεστ ο σκύλος θα δείξει αν μπορεί να μείνει για λίγο με κάποιον εκτός της οικογένειας. Αν για παράδειγμα ο ιδιοκτήτης πρέπει να φύγει για λίγο και χρειαστεί να αφήσει τον σκύλο του σε κάποιον έμπιστο ή γνωστό του για να τον προσέχει. Ο σκύλος θα δοκιμαστεί από τον εξεταστή που θα τον κρατά από το λουρί για τρία λεπτά και κατά την διάρκεια αυτή δεν θα έχει καμία οπτική επαφή με τον ιδιοκτήτη του.

Στην επόμενη σελίδα “Οι επιλογές μετά τις εξετάσεις”

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts