Γνωρίζετε τι είναι το “ανάποδο φτέρνισμα”;

εγκυκλοπαίδεια του σκύλου

Γνωρίζετε τι είναι το ανάποδο φτέρνισμα στους σκύλους; Ίσως να το έχει βιώσει ο σκύλος σας αλλά να μην το έχετε καταλάβει. Πιθανότατα θα νομίζατε πως πνίγηκε με κάτι. Σε ορισμένα σκυλιά είναι μια συνηθισμένη κατάσταση και σε άλλα όχι. Και φυσικά είναι κι αυτά που δεν τους έχει τύχει ποτέ.

Για μένα είναι κάτι γνωστό και συνηθισμένο. Την πρώτη φορά που το έκανα, οι σκύλο – γονείς μου πανικοβλήθηκαν. Νόμιζαν πως κάτι έφαγα και μ’ έπνιξε και δεν ήξεραν τι να κάνουν. Ώσπου μετά από ελάχιστα δευτερόλεπτα επανήλθα στο φυσιολογικό σα να μην συνέβη τίποτα ποτέ.

Από τότε, όποτε με πιάνει το ανάποδο φτέρνισμα, η σκύλο – μαμά μου προσπαθεί να με ηρεμήσει με ήρεμη φωνή, γλυκιά και μου χαϊδεύει απαλά τον λαιμό και την μουσούδα πάνω από την μύτη μέχρι να ηρεμήσω.

Η αλήθεια είναι πως είναι κάτι τρομακτικό όταν κάποιος δεν γνωρίζει τι πραγματικά παθαίνει εκείνη τη στιγμή ο σκύλος του. Να τον βλέπει να βγάζει περίεργους, δυνατούς, τρομακτικούς θορύβους από την μύτη σα να του έχει μπει κάτι στην μύτη και πνίγεται, δεν είναι κι ό,τι καλύτερο. Εκείνη τη στιγμή ο σκύλος ζορίζεται. Φαίνεται και στην στάση του σώματός του. Είναι τεντωμένος, οι αγκώνες τεντωμένοι προς τα έξω, οι έντονες εισπνοές από την μύτη δημιουργούν έντονες συσπάσεις στην κοιλιά και στο στήθος, ενώ το κεφάλι το είναι σκυφτό γιατί εισπνέει με δύναμη από την μύτη.

Κι όμως, κάτι που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως σχεδόν όλα τα σκυλιά το παθαίνουν αυτό έστω μια φορά στη ζωή τους. Κι άλλα όπως είπα πιο πάνω το παθαίνουν συχνά. Όπως εγώ. Παρ’ όλο που δεν ανήκω στις ράτσες που είναι επιρρεπείς στο ανάποδο φτέρνισμα. Κι αυτές είναι συνήθως μικρόσωμες φυλές με την πλακουτσωτή μούρη όπως τα Pugs, Bulldogs, και Shih Tzus.

O.K. Αλλά τι ακριβώς είναι το “ανάποδο φτέρνισμα”;

Το ανάποδο φτέρνισμα είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται. Το αντίθετο του φτερνίσματος. Μ’ αυτήν την προσέγγιση είμαι σίγουρη πως θα κατανοήσετε καλύτερα την κατάσταση μου. Φανταστείτε λοιπόν ένα απλό φτέρνισμα. Εκείνη τη στιγμή ο αέρας φεύγει από την μύτη. Γίνεται εκπνοή. Στο ανάποδο φτέρνισμα γίνεται η αντίθετη διαδικασία. Ο αέρας μπαίνει μέσα στην μύτη με δύναμη, ξαφνικά και με γρήγορο ρυθμό. Είναι λοιπόν έντονες, ξαφνικές και γρήγορες εισπνοές από την μύτη.

Αυτή η κατάσταση δημιουργεί πολύ δυνατούς θορύβους σα να πνίγεται εκείνη τη στιγμή ο σκύλος. Φανταστείτε ένα πολύ δυνατό και κοφτό ροχαλητό. Κάπως έτσι είναι ο θόρυβος. Μοιάζει σα να του έχει μπει κάτι στην μύτη και του έχει φρακάρει την αναπνευστική οδό, σα να πνίγεται ή σα να έχει κρίση άσθματος.

Η διάρκεια του ανάποδου φτερνίσματος είναι συνήθως ελάχιστα δευτερόλεπτα. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει για ένα με δύο λεπτά.

Μετά την λήξη του ανάποδου φτερνίσματος, ο οργανισμός του σκύλου επανέρχεται στην φυσιολογική του κατάσταση κι ο σκύλος αναπνέει σε κανονικούς ρυθμούς σα να μην συνέβη τίποτα.

Ποιες είναι οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν ένα ανάποδο φτέρνισμα;

Οι ίδιες οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν το κανονικό φτέρνισμα. Όσο παράλογο κι αν ακούγεται. Δηλαδή

:

 • Αλλεργία σε κάτι που υπάρχει στο περιβάλλον
 • Η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας
 • Αρώματα
 • Καθαριστικά χώρου
 • Αποσμητικά χώρου
 • Έντονος ενθουσιασμός
 • Η πολλή γρήγορη κατανάλωση φαγητού ή νερού
 • Έντονη ανυπομονησία
 • Έντονη άσκηση
 • Το πολύ σφιχτό περιλαίμιο
 • Ορισμένες μολύνσεις
 • Λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος
 • Χρόνια δυσλειτουργία στην μύτη

Υπάρχει θεραπεία για το ανάποδο φτέρνισμα;

Όσο κι αν εξακολουθεί  να σας φαίνεται παράλογο μετά από όσα διαβάσατε, το ανάποδο φτέρνισμα είναι μια φυσιολογική κατάσταση όπως είναι το κανονικό φτέρνισμα. Δεν χρειάζεται καμία θεραπεία. Θα πρέπει να την αποδεχτείτε ως ένα άλλο χαρακτηριστικό στην ζωή του σκυλάκου σας.

Υπάρχει όμως τρόπος για να τον ηρεμείτε και να του περνάει πιο γρήγορα.

 • Μένετε ήρεμοι
 • Κάντε απαλό μασάζ ή χάδι στον λαιμό του σκύλου σας για να ηρεμήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τους σπασμούς
 • Καλύψτε με σύντομες κινήσεις τα ρουθούνια. Μ’ αυτήν την κίνηση θα τον κάνετε να καταπιεί με αποτέλεσμα να καθαρίσει εσωτερικά οτιδήποτε μπορεί να τον ενοχλεί.
 • Φυσήξτε απαλά μπροστά στην μύτη του και στην μουσούδα του

Παρακολουθείστε τι του δημιουργεί το ανάποδο φτέρνισμα. Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές, αλλά διαφέρουν σε κάθε σκυλάκι. Για παράδειγμα, ένας φίλος μου ράτσας Pug, έχει συχνά επεισόδια ανάποδου φτερνίσματος όταν ενθουσιάζεται υπερβολικά και τρώει πολύ γρήγορα. Έτσι, η οικογένειά του του δίνει μικρότερες μερίδες και συχνές. Εμένα με πιάνει η αλλεργία μου κι άλλες στιγμές όταν είμαι πολύ ενθουσιασμένη. Έτσι, οι σκύλο – γονείς μου προσπαθούν να καθαρίζουν τον χώρο όσο μπορούν και να κοντρολάρουν τον υπερενθουσιασμό μου. Αν μάθετε τι ακριβώς του δημιουργεί του δικού σας σκύλου το ανάποδο φτέρνισμα τότε θα μπορείτε να την ελέγξετε την κατάσταση και να μειώσετε την συχνότητα των επεισοδίων.

Ωστόσο, καλό είναι να μην πάρετε γρήγορες, βιαστικές αποφάσεις και βγάλετε την διάγνωση μόνοι σας. Θέλει μια προσοχή γιατί τα συμπτώματα του ανάποδου φτερνίσματος παρομοιάζονται με εκείνα που δείχνουν ότι έχει κάποια σοβαρή ασθένεια ο σκύλος. Όπως στένωση τραχείας, βήχας του κυνοκομείου, λοίμωξη του αναπνευστικού, ρινικά ακάρεα, καρκίνος, πολύποδες ή όγκοι.

Γι’ αυτό και για την εξασφάλιση της καλής υγείας του σκύλου σας, το σωστό είναι όταν παρατηρήσετε το πρώτο επεισόδιο του ανάποδου φτερνίσματος να τον πάτε στον κτηνίατρο σας να τον εξετάσει και να αποκλείσει όλες τις πιθανές σοβαρές ασθένειες πριν καταλήξει πως ο σκύλος σας έχει απλά το ανάποδο φτέρνισμα.

Σε περίπτωση όμως που παρατηρήσετε πως τα επεισόδια ανάποδου φτερνίσματος έχουν γίνει συχνότερα, διαρκούν περισσότερο και φαίνονται πιο σοβαρά κι έντονα από παλιότερα, τότε ήρθε η ώρα να κάνετε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο για να εξετάσει τον λαιμό του σκύλου σας και τις ρινικές διόδους. Αν αποδειχτεί πως τα επεισόδια δημιουργούνται λόγω αλλεργίας, τότε μπορεί ο κτηνίατρος να σας δώσει κάποια αντιισταμινικά για να τον ηρεμήσουν.

Παρακολουθείστε δύο βίντεο που δείχνουν χαρακτηριστικά σκύλους που έχουν εκείνη τη στιγμή το ανάποδο φτέρνισμα.

 

 

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts