Υιοθέτηση ηλικιωμένου σκύλου

Ήρθε η ώρα που σκέφτεστε να υιοθετήσετε έναν σκύλο; Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν πρόκειται για υιοθεσία, ένα από τα οποία είναι η ηλικία του πιθανού νέου μέλους της οικογένειάς σας.

Όταν αρχίζουμε να σκεφτόμαστε να φέρουμε έναν σκύλο στην οικογένεια και στο σπίτι μας, συνήθως η πρώτη μας σκέψη πάει σε ένα κουτάβι. Σωστά; Υπάρχουν όμως πολλοί λόγοι για να μην ακολουθήσετε αυτή τη λογική και να υιοθετήσετε, τελικά, έναν ηλικιωμένο σκύλο. Στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να μετατραπεί σε μια αξέχαστη εμπειρία, ικανή να αλλάξει τη ζωή σας.

Πρώτον, θα πρέπει να ξέρετε πότε ένας σκύλος θεωρείται ηλικιωμένος.

Συνήθως εξαρτάται περισσότερο από τη ράτσα και το μέγεθος ενός σκύλου. Ένας μικρόσωμος σκύλος συνήθως έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τους μεγαλύτερους σε μέγεθος.

Για παράδειγμα, μια μεγαλόσωμη φυλή όπως ο Μεγάλος Δανός (Μολοσσός), θεωρείται μεγάλος στην ηλικία των πέντε ετών. Συνήθως, τα επτά χρόνια είναι περίπου η ηλικία που αρχίζει να θεωρεί κανείς έναν σκύλο ηλικιωμένο στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά υπάρχουν πολλές διαφορές.

(Προσωπικά, δεν συμφωνούμε. Εμείς αρχίζουμε να βλέπουμε έναν σκύλο ως ηλικιωμένο όταν φτάσει στην ηλικία των δέκα χρόνων).

Όταν οι οικογένειες πηγαίνουν σε καταφύγια ή φιλοζωικές για να υιοθετήσουν ένα νέο μέλος της οικογένειας, συνήθως πηγαίνουν κατευθείαν για να δουν τα κουτάβια. Αυτό δυστυχώς αφήνει τους ηλικιωμένους σκύλους στην άκρη παραμελημένους και μπορεί εξαιτίας της ηλικίας τους να ζήσουν τα υπόλοιπα χρόνια τους στο καταφύγιο.

Μερικοί μπορεί να πιστεύουν ότι τα ηλικιωμένα σκυλιά βρίσκονται σε καταφύγια επειδή συμπεριφέρθηκαν άσχημα ή είναι δύσκολο να τα χειριστούν. Αλλά αυτό το στερεότυπο, απλά, δεν είναι αληθινό.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι και συνθήκες που τα ηλικιωμένα σκυλιά αφήνονται σε καταφύγια – από τον ατυχή θάνατο του προηγούμενου ανθρώπου τους, έως καταστάσεις όπως η οικονομική δυσπραγία ή οι γονείς κατοικίδιων ζώων που μετακομίζουν κάπου όπου τα κατοικίδιά τους μπορεί να μην επιτρέπεται να ακολουθήσουν ή που δεν τα θέλουν πλέον μεγάλα σε ηλικία και τα αφήνουν στον δρόμο αδέσποτα.

Συνήθως οφείλεται στη δυσκολία ή την ταλαιπωρία ενός γονέα κατοικίδιων ζώων να φροντίσει τον σκύλο του ή το ότι δεν τον είδε ποτέ ως μέλος της οικογένειας και μόλις περάσει τα ξέγνοιαστα χρόνια του κουταβιού και της ενηλικίωσης κι αρχίζει να βαραίνει λόγω ηλικίας το παρατάει στον δρόμο γιατί ποτέ δεν το αγάπησε. Δεν υπάρχει, αλλά ακόμα κι αν υπήρχε δεν θα δικαιολογιόταν, καμία περίπτωση να φταίει ο ίδιος ο σκύλος και γι’ αυτό να καταλήξει αδέσποτος.

Ακόμη και τότε όμως, τα ηλικιωμένα σκυλιά εξακολουθούν να έχουν πολλή αγάπη να προσφέρουν σε κάθε οικογένεια που θέλει να υιοθετήσει.

Σήμερα, η Μάρσα μας είναι 12 ετών

Γιατί πρέπει να υιοθετήσετε έναν ηλικιωμένο σκύλο

  • Όσο χαριτωμένα και παιχνιδιάρικα κι αν είναι τα κουτάβια, χρειάζονται πολλή προσοχή και φροντίδα. Θα έρθετε αντιμέτωποι με την οδοντοφυΐα, που σημαίνει ότι θα το τρώνε τα δόντια του και θα έχει ανάγκη να μασάει κάτι όλη την ώρα μέχρι να του περάσει, άρα χρειάζεται προσοχή από μέρους σας για να μην καταστρέψει αντικείμενα και έπιπλα χωρίς να το θέλει, την εκπαίδευση τουαλέτας που ίσως χρειαστεί κάμποσο καιρό μέχρι να μάθει να μην λερώνει μέσα στο σπίτι κι άλλα πολλά στοιχεία που υπάρχουν μόνο σε αυτή την ηλικία καθώς ένα κουτάβι ανακαλύπτει καταστροφικά τον κόσμο γύρω του.
  • Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι σκύλοι έχουν περάσει αρκετό καιρό που θα έχουν ήδη κάνει τις ζημιές τους στο σπίτι όπου έμεναν (αν δεν μεγάλωσαν στον δρόμο) και δεν χρειάζονται τόση εκπαίδευση όσο ένα νεαρό κουτάβι, γιατί έχει περάσει η περίοδος της οδοντοφυΐας και τους κανόνες της τουαλέτας μπορεί να τους μάθει πιο γρήγορα γιατί θα τους κατανοήσει πιο εύκολα λόγω ωριμότητας.
  • Τα μεγαλύτερα σκυλιά έχουν ήδη καθιερωμένες δικές τους προσωπικότητες. Είναι λιγότερο ευθαρσείς από τους νεότερους και έτσι θα μπορούσαν να προσαρμοστούν εύκολα στον τρόπο ζωής και στο σπίτι σας.
  • Γνωρίζετε επίσης ακριβώς τι παίρνετε όταν υιοθετείτε έναν ηλικιωμένο σκύλο. Όσον αφορά την υιοθεσία κουταβιών, ποτέ δεν ξέρεις σε τι θα εξελιχθούν. Με μεγαλύτερα σκυλιά που είναι ήδη πλήρως ώριμα, ξέρετε ακριβώς πώς θα είναι για τον υπόλοιπο χρόνο που θα έχετε μαζί τους.
  • Τα ηλικιωμένα σκυλιά είναι επίσης, γενικά, πιο ανεξάρτητα και δεν χρειάζονται την αμέριστη προσοχή σας ανά πάσα στιγμή. Όταν τα κουτάβια δεν τραβούν την προσοχή που θέλουν, συνήθως αρχίζουν να αναζητούν πράγματα που μπορούν να ροκανίσουν για να περάσουν την ώρα – αυτό σημαίνει συχνά τα παπούτσια ή το χαρτί υγείας σας.
  • Αντιθέτως, τα ηλικιωμένα σκυλιά είναι συνήθως σε θέση να διασκεδάσουν είτε παίρνοντας έναν υπνάκο είτε παίζοντας με τα παιχνίδια τους.

Πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την υιοθεσία ενός ηλικιωμένου σκύλου

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορεί να χρειαστεί να λάβετε υπόψη όταν υιοθετείτε έναν ηλικιωμένο σκύλο.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι η υγεία τους. Όσο μεγαλύτερος γίνεται κάποιος από εμάς, τόσο περισσότερο χρειάζεται να προσέχουμε την υγεία μας. Το ίδιο ισχύει και για τους ηλικιωμένους σκύλους.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλές επισκέψεις στον κτηνίατρο. Βεβαιωθείτε ότι είστε οικονομικά σταθεροί και σε θέση να χειριστείτε αυτά τα γεγονότα. Ακόμα κι αν φέρετε στο σπίτι έναν υγιή ηλικιωμένο σκύλο, πρέπει να έχετε υπόψη σας πως μπορεί να αρρωστήσει ανάλογα με το πόσο χρονών είναι.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι τυχόν θέματα συμπεριφοράς. Μπορεί να έχει πάρει κακές συνήθειες στην προηγούμενη ζωή του, όπως να μασάει πράγματα που δεν έπρεπε ή να κάνει σερφ στα σκουπίδια. Είναι δύσκολο να ξεμάθετε μια κακή συνήθεια, αλλά δεν είναι αδύνατο. Το να δείτε έναν εκπαιδευτή μπορεί να βοηθήσει.

Αξίζει λοιπόν τον κόπο;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι, αξίζει να υιοθετήσετε ένα μεγαλύτερο “κουτάβι“. Η υιοθέτηση ενός ηλικιωμένου σκύλου μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας αισθητά. Τα ηλικιωμένα σκυλιά είναι όμορφα και ευχάριστα κατοικίδια όπως κανένα άλλο.

Δυστυχώς, υπάρχει υψηλό ποσοστό ευθανασίας για τα ηλικιωμένα σκυλιά, καθώς συνήθως παραβλέπονται όταν μια οικογένεια θέλει να υιοθετήσει κι επισκέπτεται ένα καταφύγιο. Το να εξετάσετε το ενδεχόμενο να υιοθετήσετε έναν ηλικιωμένο σκύλο μπορεί να είναι μια εξαιρετική απόφαση και μπορεί επίσης να σώσετε κυριολεκτικά μια ζωή!

Σίγουρα θα νιώσετε πολλή αγάπη και αφοσίωση αν υιοθετήσετε έναν ηλικιωμένο σκύλο. Είναι αξιόπιστα σκυλάκια που χρειάζονται, απλά,  ένα σπιτικό με μία οικογένεια κι αγάπη. Και ναι, ο χρόνος τους στη γη μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλος όσο εσείς θέλετε, αλλά η ζωή είναι σύντομη για όλους μας. Αυτά τα μεγαλύτερα “κουτάβια” σίγουρα θα μας υπενθυμίσουν να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για όσο χρόνο τους απομένει! Μπορεί να μην έζησαν έως τώρα τη ζωή που ίσως είχαν ονειρευτεί, τουλάχιστον ας τη ζήσουν στο τέλος της ζωής τους στην αγκαλιά ενός νέου σπιτικού γεμάτου αγάπη και φροντίδα.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts