Ο μεγαλύτερος μύθος γύρω από τις ράτσες σκύλων

νομοθεσία για τα κατοικίδια

Η ράτσα ενός σκύλου συμβάλλει πολύ στην προσωπικότητά του, ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουμε. Μέσα από την ιστορία, έχουμε αποδώσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και στερεότυπα σε διαφορετικές ράτσες σκύλων, όπως η επιθετικότητα στους Γερμανούς ποιμενικούς, η ανεξαρτησία και το πείσμα στα Χάσκι και η παιχνιδιάρικη διάθεση στα Γκόλντεν Ριτρίβερ. Όμως, όσον αφορά την προσωπικότητα, η φυλή απέχει πολύ από τον καθοριστικό παράγοντα.

Αυτό σημαίνει ότι η φυλή δεν είναι καλός προγνωστικός δείκτης της προσωπικότητας ενός κατοικίδιου ζώου. Στην πραγματικότητα, εξηγεί μόνο το 9 τοις εκατό της συμπεριφοράς, αναφέρει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science στις 28 Απριλίου 2022. Μια ομάδα βιολόγων και γενετιστών ερεύνησε περισσότερα από 18.000 σκυλιά, περίπου τα μισά από τα οποία ήταν καθαρόαιμα, και ανέλυσε την αλληλουχία του DNA περισσότερων από 2.000 σκυλιών. Η ομάδα διαπίστωσε ότι ενώ τα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς μπορούν να μεταβιβαστούν μέσω γονιδίων, αυτοί οι δείκτες δεν είναι μοναδικοί για μεμονωμένες φυλές. Επιπλέον, κάθε χαρακτηριστικό θα μπορούσε να βρεθεί σε όλες τις φυλές.

νομοθεσία για τα κατοικίδια

“Η συμπεριφορά του σκύλου είναι προϊόν πολλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των γονιδίων, της ανάπτυξης, της κοινωνικοποίησης, της εκπαίδευσης και του περιβάλλοντος. Αυτό το καθιστά σε μεγάλο βαθμό «ανθρώπινο δημιούργημα»”, σημειώνουν οι μελετητές. ” Έχουμε διαμορφώσει σκόπιμα διαφορετικές ράτσες για να ταιριάζουν με τους ανθρώπινους σκοπούς και τα γούστα κατά τη διάρκεια των αιώνων – εάν υπάρχουν τάσεις στη συμπεριφορά και τις τάσεις των κατοικίδιων μας, αυτό οφείλεται στο ότι εμείς οι άνθρωποι τις δημιουργούμε στην πραγματικότητα.”

Το πρώτο συνεχές παράδειγμα της πρακτικής προέρχεται μόλις πριν από περίπου 200 χρόνια από τη βικτωριανή Αγγλία, όπου οι λάτρεις των σκύλων άρχισαν να τους εκτρέφουν επιλεκτικά για αισθητικά ευχάριστα χαρακτηριστικά όπως το χρώμα του τριχώματος και το σχήμα της μουσούδας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι σκύλοι εξελίχθηκαν από τους λύκους πριν από περισσότερα από 10.000 χρόνια, οι μεμονωμένες ράτσες είναι ένα εξελικτικό βήμα. Έτσι είναι λογικό οι σύγχρονες ράτσες σκύλων να είναι περισσότερο παρόμοιες μεταξύ τους όσον αφορά τη συμπεριφορά παρά διαφορετικές.

Όταν επιλέγετε να προσθέσετε ένα νέο μέλος στην οικογένειά σας, η αντιστοίχιση προσωπικότητας μπορεί να είναι διασκεδαστική και ακόμη και ενημερωτική. Δεν σημαίνει όμως ότι είναι εκατό τοις εκατό σίγουρο ότι το νέο μέλος θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά προσωπικότητας με όλα τα άλλα σκυλιά της ίδιας ράτσας.

Εν κατακλείδι, το συμπέρασμα είναι ένα:

Προσωπικότητα δεν έχουν οι ράτσες αλλά ο κάθε σκύλος ξεχωριστά.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts