Μια ευκαιρία ακόμα με την βοήθεια κρατουμένων!

Άλλη μία καινοτομία της Αμερικής έρχεται να…. ταράξει τα νερά, με την καλή έννοια πάντα, όσον αφορά την υιοθεσία σκύλων που φιλοξενούνται σε καταφύγια.  Αναφέρομαι στο πρωτοποριακό πρόγραμμα New leash on life (Νέο λουρί στη ζωή) που προβάλλει μια νέα στρατηγική υιοθεσίας στην Πενσυλβάνια.

Τι ακριβώς κάνει αυτό το πρόγραμμα; Δίνει μια νέα ευκαιρία στη ζωή σε σκυλιά που ζουν σε καταφύγιο και βρίσκονται σε κίνδυνο, μέσω της άριστης συνεργασίας τους με εκπαιδευμένους κρατούμενους που προετοιμάζουν τα σκυλιά για το American Kennel Club’s Canine Good Citizen test.  Είναι ένα τεστ όπου χρειάζεται να εκπαιδευτούν τα σκυλιά για να περάσουν 10 δοκιμασίες με σκοπό να πάρουν τον τίτλο του “καλού σκύλου πολίτη”, ο οποίος μπορεί να ζήσει αρμονικά με άλλα ζώα κι ανθρώπους. Κι έτσι αφού περάσει με επιτυχία τις δοκιμασίες του δίνουν το ανάλογο πιστοποιητικό.

Ποια σκυλιά επιλέγονται για το πρόγραμμα New leash on life; Πάντως όχι όλα όσα φιλοξενούνται σε καταφύγια.  Αλλά εκείνα που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να οδηγηθούν στην ευθανασία. Ο σκοπός είναι να ξεπεράσουν τον κίνδυνο της ευθανασίας τα σκυλιά αυτά με το να αποκτήσουν τον τίτλο του “καλού σκύλου πολίτη” γιατί τότε θα αποδείξουν πως είναι έτοιμα να υιοθετηθούν ξανά από μία οικογένεια.  Είναι γεγονός πως αυτός ο τίτλος αυξάνει δραματικά τις πιθανότητές τους να βρουν ένα σπίτι.

Πώς λειτουργεί; Οι κρατούμενοι και τα σκυλιά ακολουθούν ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Η εκπαίδευση διαρκεί δώδεκα εβδομάδες όπου και οι δύο ομάδες (σκυλιά, κρατούμενοι) περνούν κάθε στιγμή μαζί.  Κάθε ώρα της ημέρας έχει προγραμματιστεί εκ των προτέρων.  Οι κρατούμενοι είναι υπεύθυνοι για τα πάντα, από το πρώτο διάλειμμα της ημέρας για την τουαλέτα του σκύλου έως την νύχτα που θα το κοιμίσει.

Η βασική καινοτομία όμως αυτού του προγράμματος είναι πως επωφελούνται και οι δύο πλευρές.  Πέρα από τα σκυλιά που αποκτούν το δικαίωμα στη ζωή και βρίσκουν νέο σπίτι, οι κρατούμενοι κερδίζουν εξίσου πολύ σημαντικά πράγματα.  Για την ακρίβεια, οι συμμετέχοντες κρατούμενοι επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από το πρόγραμμα αυτό.  Όχι μόνο κερδίζουν την αγάπη και την συντροφικότητα του σκύλου που εκπαιδεύουν, αλλά εκπαιδεύονται κι εκείνοι επίσης κι αποκτούν πολλές ικανότητες που θα τους προετοιμάσουν για την επιτυχής μετάβαση από την φυλακή στην ζωή έξω απ’ αυτήν.  Μόλις ελευθερωθούν και κυκλοφορήσουν στην κοινωνία, θα είναι έτοιμοι να ψάξουν στην αγορά εργασίας και να ανταγωνιστούν με αυτοπεποίθηση. Γιατί με το πρόγραμμα New leash on life θα έχουν μάθει εκπαίδευση υπακοής, βασική φροντίδα των σκύλων, περιποίηση (grooming) και θα έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια για το “κυνήγι της εργασίας”.

Στο τέλος του 2014, τριάντα σκυλιά που πέρασαν από το πρόγραμμα New leash on life εγκρίθηκαν και υιοθετήθηκαν ενώ πάνω από το 90% των κρατουμένων που αποφοίτησαν από αυτό το πρόγραμμα είχαν τα προσόντα για αμειβόμενη πρακτική εξάσκηση μετά την απελευθέρωσή τους. 

Το New leash on life είναι ένα μη κερδοσκοπικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην βελτίωση της ζωής των κρατουμένων και στο να σώζει τις ζωές των σκύλων.  Η εκπαίδευση γίνεται στις φυλακές αφού πρώτα έχουν εκπαιδευτεί οι κρατούμενοι για την φροντίδα των σκύλων και πώς να συναναστρέφονται μαζί τους με σκοπό να ενσωματωθούν τα σκυλιά ξανά στην κοινωνία σε ένα υγιές περιβάλλον που δεν είναι άλλο από ένα ζεστό σπιτικό.  Κι όσον αφορά τους κρατούμενους, τους δίνονται ευκαιρίες να ασχοληθούν με επαγγέλματα στον τομέα φροντίδας σκύλων μετά την αποφυλάκισή τους.

Εν κατακλείδι, το πρόγραμμα New leash on life βελτιώνει την ζωή των κρατούμενων και των σκύλων γιατί πιστεύει πως όλοι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία…. 

Ζώνη με οδηγό για εκπαίδευση
Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts