Μπερδεμένο τρίχωμα με κόμπους; Υπάρχει λύση

Θέλετε να μάθετε πώς να απαλλαγείτε από τους κόμπους στο τρίχωμα του σκύλου σας; Παρακάτω θα διαβάσετε εύκολους τρόπους που θα ξαλαφρώσουν και τον σκύλο σας αλλά και εσάς από το μαρτύριο αυτό.

Οι κόμποι στο τρίχωμα του σκύλου είναι ό,τι χειρότερο! Είναι άσχημοι, βρώμικοι, μερικές φορές επώδυνοι, και μόλις αρχίσουν τα μπερδεμένα μαλλιά του σκύλου να γίνονται μια μάζα σφιχτή, μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο και να γίνει πρόβλημα υγείας.

Δείτε ορισμένες συμβουλές περιποίησης για την αντιμετώπιση των μπερδεμένων τριχών του σκύλου σας:

 1. Αρχικά, εκπαιδεύστε τον σκύλο σας να απολαμβάνει την περιποίηση, ώστε να μείνει ακίνητος αρκετή ώρα για να μπορείτε να χτενίσετε καλά το τρίχωμα του και να ξεμπερδέψετε τους κόμπους! Ξεκινήστε να βουρτσίζετε το κουτάβι σας όταν είναι μικρό, ακόμα κι αν δεν το χρειάζεται. Την ίδια ώρα, να του μιλάτε γλυκά, να του δίνετε χάδια και λιχουδιές, ώστε να μπορεί να συνδέσει την περιποίηση με χαρούμενα πράγματα.
 2. Δώστε μεγάλη προσοχή στα σημεία που κομπιάζει εύκολα το τρίχωμα: πίσω από τα αυτιά και τα πόδια, στις μασχάλες, στο στήθος και όπου τρίβεται το περιλαίμιο και το στηθόλουρο.
 3. Αποφύγετε να αφήνετε να σχηματιστούν μπερδεμένες τρίχες στο τρίχωμα του σκύλου. Μια κρέμα ή σπρέι για ξεμπέρδεμα βοηθά στην αποφυγή συσσωμάτωσης της γούνας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν το κουτάβι σας πηδήξει σε ένα ποτάμι ή λίμνη για να διευκολύνει το βούρτσισμα μετά το κολύμπι. Χρησιμοποιείτε μόνο προϊόντα που έχουν κατασκευαστεί ειδικά για σκύλους.
 4. Εάν το τρίχωμα του κουταβιού σας έχει γίνει πολύ μπερδεμένο ή έχει μαζέψει πολλούς κόμπους και σφιχτούς, πηγαίνετε στον κτηνίατρο. Ένα απεριποίητο τρίχωμα και εξαιρετικά μπερδεμένο τρίχωμα σκύλου μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος ή μόλυνση που πρέπει να αντιμετωπιστεί από έναν επαγγελματία ιατρό.
 5. Για να μάθετε τον καλύτερο τρόπο να βουρτσίζετε τον σκύλο σας και το είδος της βούρτσας που θα χρησιμοποιήσετε, μιλήστε με τον καλλωπιστή σας. Ο groomer σας θα χαρεί να σας δώσει συμβουλές, καθώς όσο καλύτερα ασχολείστε εσείς με την καθημερινή περιποίηση του σκύλου σας, τόσο πιο εύκολη κάνετε την δική τους δουλειά έπειτα.
 6. Μην αγνοείτε τα πόδια και ιδιαίτερα τις πατούσες. Τα μαλλιά που μεγαλώνουν ανάμεσα στα μαξιλαράκια μπορούν να μπερδευτούν. Κρατήστε αυτά τα μαλλιά κοντά. Εάν θέλετε μπορείτε να αγοράστε κουρευτική μηχανή για σκύλους. Είναι πιο εύκολο από το ψαλίδι στα ευαίσθητα μαξιλάρια των ποδιών του σκύλου σας.
 7. Οι κουρευτικές μηχανές είναι επίσης χρήσιμες για να κρατούν το πίσω μέρος ενός πολύ τριχωτού σκύλου τακτοποιημένο και καθαρό. Κατά την διάρκεια του καθίσματος και της τουαλέτας, αυτή η περιοχή μπορεί να γίνει ακατάστατη εύκολα και γρήγορα. Μια καθαρή περιοχή γύρω από τον πρωκτό αξίζει μια μικρή αμηχανία ανάμεσα σε εσάς και τον σκύλο σας την ώρα του καλλωπισμού…
 8. Μια καλή διατροφή τον βοηθά να έχει ένα υγιές τρίχωμα που είναι λιγότερο πιθανό να σημαίνει μπερδεμένο τρίχωμα σκύλου. Αναζητήστε ωμέγα-3 ή ιχθυέλαιο στις τροφές και τα συμπληρώματα του κουταβιού σας. Φυσικά, συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο για να μάθετε την καλύτερη ποσότητα που πρέπει να δώσετε στον σκύλο σας.
 9. Μια έξυπνη βούρτσα που λειτουργεί με μπαταρίες για να διευκολύνει τη αφαίρεση κόμπων από το τρίχωμα είναι η Ηλεκτρική βούρτσα για τους κόμπους.

Τι συμβουλεύουν επαγγελματίες κομμωτές σκύλων

 1. Μην λούζετε ποτέ τον σκύλο σας αν έχει κόμπους ή μπερδεμένα μαλλιά. Το νερό λειτουργεί ως σφουγγάρι και το μόνο που θα καταφέρετε είναι να κάνει τους κόμπους πιο σφιχτούς.
 2. Χρησιμοποιήστε άμυλο καλαμποκιού για να χαλαρώσετε τα μπερδεμένα μαλλιά του σκύλου. Τρίψτε λίγο στο τρίχωμα για να χαλαρώσει και μετά βουρτσίστε καλά.
 3. Μην υποθέτετε ότι το conditioner θα αφαιρέσει ή θα χαλαρώσει τα κόμπους. Πρέπει να βουρτσίζονται και να χτενίζονται καλά τα σκυλιά πριν από το μπάνιο.
 4. ΠΟΤΕ μην προσπαθήσετε να κόψετε μπερδεμένα μαλλιά σκύλου. Οι κόμποι μπορεί να είναι πιο σφιχτοί από ό,τι νομίζετε ή να έχουν πιάσει το δέρμα τους και μπορεί εύκολα να κινδυνέψετε να κόψετε το κατοικίδιό σας.
 5. Βουρτσίστε! Σκύλοι όπως τα Poodles και τα Goldendoodles που θεωρούνται ότι δεν μαδούν, δεν ρίχνουν τα νεκρά μαλλιά από μόνα τους, χρειάζονται βοήθεια βουρτσίζοντας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα με μια καλή πιο απαλή βούρτσα.
 6. Οι τακτικές επισκέψεις σε έναν επαγγελματία groomer για ορισμένες ράτσες σκύλων είναι απαραίτητες για να αποφύγετε το μπερδεμένο τρίχωμα του σκύλου! Κάθε έξι έως οκτώ εβδομάδες συνιστάται.
 7. Οι κόμποι ξεκινούν από το δέρμα και όχι από την κορυφή των μαλλιών. Ενώ μπορεί να φαίνεται ότι δεν έχει κόμπους το τρίχωμα του σκύλου σας, βάλτε τα δάχτυλά σας στην βάση της τρίχας για να αισθανθείτε τυχόν μπερδέματα και κομπάκια κοντά στην επιδερμίδα δηλαδή του σκύλου. Το να πιάσετε ένα πιθανό κομπάκι πριν μεγαλώσει, αυτό κάνει την αφαίρεσή του πολύ πιο εύκολη.
 8. Κάντε έρευνα σχετικά με τις συγκεκριμένες ανάγκες της φυλής σας για σωστή περιποίηση. Ανάλογα με τη φυλή σας, το τρίχωμα ή τα μαλλιά θα απαιτήσουν διαφορετικές πρακτικές για να διατηρηθούν υγιή και ζωντανά.
 9. Χτενίζετε πάντα σε μικρά τμήματα και ξεμπερδεύετε πρώτα τις άκρες σιγά σιγά και μετά προχωράτε σιγά σιγά προς τα μέσα. Θα σας βοηθήσει αν χρησιμοποιήσετε κάποιο ειδικό σπρέι που ξεμπερδεύει και διευκολύνει το χτένισμα, όπως Αυτό το σπρέι ξεμπερδέματος που κάνει το τρίχωμα μεταξένιο κι έχει άρωμα.
 10. Χρησιμοποιείτε πάντα χλιαρό νερό ως τελευταίο γρήγορο ξέπλυμα στο μπάνιο. Αυτό θα βοηθήσει στη σφράγιση της τρίχας. Το πιο ζεστό νερό τις αφήνει ανοιχτές, κάνοντας τα μαλλιά επιρρεπή σε σπάσιμο και φθορά. Τα σπασμένα και ταλαιπωρημένα μαλλιά μπλέκονται πιο γρήγορα.
 11. Χρησιμοποιείτε πάντα ένα μαλακτικό σπρέι για μετά το λούσιμο για να τα διατηρεί όσο το δυνατόν περισσότερο απαλά και ξεμπερδεμένα τα μαλλιά του σκύλου.
Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts