Μπορεί ο σκύλος μου να φάει σοκολάτα;

Ερώτηση : ” Καλησπέρα σας, έχω έναν σκύλο τον Ρόκυ και είναι Τσιουάουα. Είναι 3 χρονών. Και το πρόβλημά μας είναι ότι είναι πολύ λιχούδης όσον αφορά τα γλυκά. Τρελαίνεται για τις σοκολάτες κι όταν πάμε εμείς να φάμε σοκολάτα, εκείνος με το που ακούει το περιτύλιγμα, κάνει σαν τρελός. Γαβγίζει, κλαίει, φωνάζει και μας εκλιπαρεί να του δώσουμε να φάει. Έχουμε ακούσει ότι οι σοκολάτες δεν κάνουν καλό στα σκυλιά. Είναι αλήθεια; Εμείς έχουμε δώσει στον σκύλο μας σοκολάτα και δεν έχει πάθει τίποτα. Μήπως είναι μύθος;” – Γιώργος

Απάντηση : Καλησπέρα σας. Σας ευχαριστούμε για την ερώτησή σας. Μ’ αυτόν τον τρόπο μας δίνετε την ευκαιρία να εξηγήσουμε τι ακριβώς κάνει η σοκολάτα στον οργανισμό ενός σκύλου.

Είναι γεγονός πως τα περισσότερα σκυλιά κάνουν σαν τρελά για την σοκολάτα και παρακαλάνε μέχρι δακρύων για να φάνε έστω ένα κομμάτι. Ωστόσο, το να φάει ένας σκύλος σοκολάτα, ακόμα κι ένα κομμάτι, μπορεί να αποβεί μοιραίο για την υγεία του.

Ναι, ισχύει και δεν είναι μύθος.

Το ότι έχει φάει σοκολάτα το σκυλάκι σας και δεν έχει πάθει τίποτα, είναι καθαρά θέμα τύχης και γι’ αυτόν τον λόγο τίποτα δεν αποκλείει να γίνει ζημιά στην υγεία του στο μέλλον. Για να σας δώσω να καταλάβετε, κάθε φορά που ταΐζετε το σκυλάκι σας σοκολάτα, είναι σα να παίζετε ρουλέτα με την υγεία του.

Η σοκολάτα περιέχει ένα πικρό αλκαλοειδές που ονομάζεται Theobromine. Υπάρχει στο κακαόδεντρο και στην συνέχεια στην σοκολάτα. Κι αυτή η χημική ένωση είναι η αιτία του κακού. Γι’ αυτό και στην αγγλική γλώσσα, υπάρχει ο όρος Theobromine poisoning (δηλητηρίαση από το αλκαλοειδές Theobromine).

Τι ακριβώς συμβαίνει με αυτή τη χημική ένωση στον οργανισμό;

Θα καταλάβετε την διαφορά, αν συγκρίνουμε τον οργανισμό του ανθρώπου όταν καταναλώνει σοκολάτα με τον οργανισμό ενός σκύλου.

Όταν ένας άνθρωπος φάει σοκολάτα, το συκώτι του θα μεταβολίσει και θα φιλτράρει την Theobromine μέσα σε δύο ώρες.

Ενώ για έναν σκύλο όλη αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει 18 ώρες! Η οποία απαιτεί πολύ δουλειά από το συκώτι του. Στην περίπτωση που το συκώτι του σκύλου δεν λειτουργήσει σωστά, τότε μπορούν να αναπτυχθούν δραματικά τα επίπεδα τοξικότητας της Theobromine μέσα στον οργανισμό του.

Τα σκυλιά είναι πολύ ευαίσθητα σ’ αυτό το χημικό στοιχείο. Άλλα λιγότερο κι άλλα πολύ περισσότερο.

Τα μικρόσωμα σκυλιά όπως το δικό σας που είναι τσιουάουα κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο. Όταν οι επιστήμονες αναφέρουν ότι 50γρ. σοκολάτας για κάθε ένα κιλό βάρους του σκύλου, μπορεί να είναι θανατηφόρο…. φανταστείτε ότι ένα πολύ μικρό κομμάτι σοκολάτας μπορεί να σκοτώσει ένα τσιουάουα!

Δεν έχει σημασία αν θα είναι κακάο, μαύρη σοκολάτα ή σοκολάτα γάλακτος. Όλα τα είδη σοκολάτας είναι επικίνδυνα.

Ακόμα κι αν δεν ήταν τοξική τροφή για τα σκυλιά, σκεφτείτε ότι είναι πολύ παχυντική. Ούτως ή άλλως, για να εξασφαλίσετε την καλή υγεία του σκύλου σας, πρέπει να διατηρείτε το σωστό βάρος του με ισορροπημένη διατροφή.

Αν θέλετε να δώσετε σοκολάτα στο σκυλάκι σας, κυκλοφορούν στην αγορά ειδικές σοκολάτες για σκυλιά. Αλλά κι ακόμα κι αυτές πρέπει να τις δίνετε με μέτρο.

Τώρα, αν θέλετε να φτιάχνετε δικά σας σνακ για να τα δίνετε στο σκυλάκι σας με γεύση σοκολάτα, μπορείτε να φτιάξετε, χωρίς ζάχαρη βέβαια, με το υποκατάστατο της σοκολάτας, το χαρούπι. Το οποίο είναι πολύ υγιεινό και ακίνδυνο για την υγεία των σκύλων. Και η γεύση του είναι σα να τρώει κάποιος σοκολάτα.

Αυτό ισχύει και για τον άνθρωπο. Αν θέλει να αντικαταστήσει τις σοκολάτες, μπορεί να καταναλώσει γλυκά με χαρούπι. Θα αισθάνεται ότι τρώει σοκολάτα.

Για να πάρετε μια γεύση, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στην Συνταγή για “σοκολατένιο” παγωτό για σκύλους.

Σύντομα θα σας έχω συνταγή για σοκολάτα για σκύλους.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts