Ο κορωνοϊός στα κατοικίδια

Η απειλή ότι ο ιός που προκαλεί το COVID-19 θα μπορούσε να νοσήσει τα κατοικίδια ζώα και να εξαπλωθεί μεταξύ αυτών και των ιδιοκτητών τους είναι εξαιρετικά χαμηλός, λένε οι κτηνίατροι.

Οι ανησυχίες για την ασθένεια των κατοικίδιων ζώων με το COVID-19 και η διάδοση μεταξύ των ιδιοκτητών και των ζώων τους προέκυψαν στις 28 Φεβρουαρίου, όταν οι υγειονομικές αρχές του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν ότι ένα σκυλί που ανήκε σε μια γυναίκα άρρωστη με το COVID-19, το εξέτασαν και το αποτέλεσμα ήταν «ασθενώς θετικό» στον κορωνοϊό.

Ο σκύλος δεν έδειξε συμπτώματα της νόσου και βρίσκεται σε καραντίνα, όπου το τμήμα γεωργίας, αλιείας και διατήρησης του Χονγκ Κονγκ συνεχίζει να τον παρακολουθεί και να τον εξετάζει.

Ο οργανισμός δήλωσε ότι “η περιβαλλοντική μόλυνση” μπορεί να έχει προκαλέσει την αρχική θετική ανταπόκριση και ο σκύλος θα παρακολουθείται και θα δοκιμάζεται επανειλημμένα τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, ο Guy Palmer, DVM και ανώτερος διευθυντής της παγκόσμιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον Paul Glen Allen School for Global Animal Health, εκφράζει μέσα από δηλώσεις του την καχυποψία του για αν είναι αληθινή αυτή η είδηση ή αν ισχύουν τα θετικά αποτελέσματα που βρήκαν στον σκύλο.

Μέχρι να υπάρξει άλλη πληροφορία, ο Palmer λέει ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων μπορούν να αισθάνονται σίγουροι ότι ο ιός δεν εξαπλώνεται ανάμεσα σε κατοικίδια ζώα, ιδιοκτήτες και άλλα κατοικίδια ζώα.

Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα ορισμένα βακτηρίδια στα ζώα να εξαπλώνονται μεταξύ των ιδιοκτητών και των κατοικίδιων ζώων τους, γι ‘αυτό συνιστάται η επιμελής πλύση των χεριών”

δήλωσε ο Αμερικανός ανώτερος διευθυντής της παγκόσμιας υγείας.

Ωστόσο, όσο ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξελίσσεται, οι πληροφορίες θα μπορούσαν να αλλάξουν σχετικά με την ασθένεια και τον αντίκτυπό της στα κατοικίδια ζώα και τους ιδιοκτήτες τους τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες. Τίποτα δεν είναι απίθανο.

Πόσο θα πρέπει να ανησυχώ αν ο σκύλος μου ή το κατοικίδιό μου έχει πιθανότητες να μολυνθεί από τον ιό;

Όχι σε μεγάλο βαθμό. Από την 1η Μαρτίου, κανένα ζώο στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχει μολλυνθεί με τον ιό και επί του παρόντος, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ένας σκύλος ή άλλα κατοικίδια ζώα μπορούν να έχουν τον κορωνοϊό ή να διαδίδουν την ασθένεια μεταξύ τους ή στους ανθρώπους, λέει το CDC.

Ο κίνδυνος μόλυνσης για και από κατοικίδια ζώα φαίνεται να είναι χαμηλός αυτή τη στιγμή”

δήλωσε ο Brennen McKenzie, VMD, ένας κτηνίατρος στο Adobe Animal Hospital στο Los Gatos της Καλιφόρνια

Τα ζώα διαδίδουν μεταξύ τους τους ιούς που είναι γενετικά διακριτά από τους ανθρώπινους ιούς. Η γενετική διάκριση καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για τους ανθρώπους και τα κατοικίδια ζώα τους να περνούν ασθένειες μεταξύ τους. (Εκτός από τον ιό της λύσσας, που είναι γνωστό ότι μεταδίδεται από σκύλους στους ανθρώπους. Στις ΗΠΑ, η λύσσα είναι σπάνια επειδή τα σκυλιά πρέπει να εμβολιαστούν κατά της λύσσας.)

Αλλά τι γίνεται με το σκυλί στο Χονγκ Κονγκ; Τι αντίκτυπο μπορεί να έχει το “μάλλον θετικό” αποτέλεσμα του στον κορωνοϊό σε μένα και στην οικογένειά μου;

Ο σκύλος του Χονγκ Κονγκ είναι το μόνο γνωστό παράδειγμα σε όλο τον κόσμο όπου ένα κατοικίδιο ζώο βρέθηκε θετικό στον ιό που προκαλεί το COVID-19 και οι επιστήμονες είναι σκεπτικοί σχετικά με την ακρίβεια της δοκιμής.

Έως ότου οι αρχές του Χονγκ Κονγκ παρέχουν περισσότερες πληροφορίες, δεν γνωρίζουμε αν ο σκύλος μπορεί να αρρωστήσει ή να μολύνει άλλα ζώα ή άτομα ή αν θα μπορούσε να μεταφέρει τον ιό και να το μεταβιβάσει σε άλλους ή αν αυτό το περιστατικό ήταν μια σπάνια περίπτωση.

Πώς μπορούμε εμείς οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να διατηρούμε τα ζώα και τις οικογένειές μας ασφαλή όσο περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες από το Χονγκ Κονγκ ;

Συνεχίζετε να ακολουθείτε τον τρόπο ζωής που είχατε και πριν την εξάπλωση του ιού. Θα συνεχίσετε να παίζετε με τα κατοικίδιά σας. Να τα χαϊδεύετε, να τα αγκαλιάζετε. Όλα κανονικά. Με την μόνη διαφορά πως μετά από κάθε επαφή καλό είναι να πλένετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, όπως συνιστούν οι γιατροί.

Αποφύγετε την στενή επαφή με τους άρρωστους. Μείνετε στο σπίτι όταν είστε εσείς άρρωστοι. Εάν χρειάζεστε να βήξετε ή να φτερνιστείτε, κάντε το στον αγκώνα σας, αντί για το χέρι σας.

Συμπεριλάβετε τα κατοικίδια ζώα στο σχεδιασμό ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης της οικογένειάς σας. Κρατήστε μια προμήθεια δύο εβδομάδων για τα τρόφιμα και τα φάρμακα του κατοικίδιου ζώου σας”

συμβουλεύει την αμερικανική κτηνιατρική ιατρική ένωση.

Τι γίνεται με τις αναφορές ότι ένα ζώο ήταν η πηγή του ιού;

Οι ιοί εξελίσσονται συνεχώς. Μερικές φορές, αν και σπάνια, οι ιοί που κυκλοφορούν μεταξύ των ζώων εξελίσσονται αρκετά ώστε να εξαπλώνονται και στα άλλα είδη μεταξύ αυτών και στον άνθρωπο. Η πλειοψηφία των νέων παθογόνων που είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο, αναδύεται από τα ζώα. Ο νέος κορωναοϊός, που είναι επίσημα γνωστός ως SARS CoV-2, πιθανώς προέρχεται μια νυχτερίδα, αλλά δεν είναι ακόμα σαφές πώς εξελίχθηκε για να μολύνει έναν άνθρωπο, λέει η Παγκόσμια Κτηνιατρική Ένωση Μικρών Ζώων.

Τα κατοικίδια ζώα και οι άνθρωποι έχουν ξεχωριστούς ιούς που συνήθως δεν μολύνουν ο ένας τον άλλον.

Ο νέος κορωνοϊός που προκαλεί το COVID-19 μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω σταγονιδίων των αναπνευστικών οδών από τον βήχα, το φτάρνισμα και μέσω προσωπικής επαφής με μολυσμένο άτομο. Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί να ζει σε επιφάνειες για αρκετές ώρες, αλλά οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι αν αυτό είναι σωστό.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ένας σκύλος ή μια γάτα, ή άλλος τύπος κατοικίδιου ζώου, μπορεί να μολυνθεί το ίδιο ή να κολλήσει άλλα ζώα ή άνθρωπο με το COVID-19.

Τι συμβαίνει όταν ζούμε μαζί με το κατοικίδιό μας σε μια περιοχή όπου υπάρχουν περιπτώσεις COVID-19;

Συνεχίστε να ακολουθείτε τη συνηθισμένη ρουτίνα φροντίδας του κατοικίδιου σας. Μέχρι να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς μπορεί να θέλουν να αποφύγουν την επαφή με άγνωστα ζώα. Να πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν και μετά από το άγγιγμα του κατοικίδιου ζώου σας ή του κατοικίδιου κάποιου άλλου.

Αν το κατοικίδιο ζώο σας είναι άρρωστο, καλέστε τον κτηνίατρό σας”

λέει η Παγκόσμια Κτηνιατρική Ένωση Μικρών Ζώων.

Τι πρέπει να κάνω εάν ο σκύλος μου ή η γάτα μου έχει έρθει σε επαφή με κάποιον που αργότερα διαγνώστηκε με το COVID-19;

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το COVID-19 μπορεί να εξαπλωθεί μέσω κατοικίδιων ζώων, οπότε μην ανησυχείτε. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας αρρωστήσει μετά από αλληλεπίδραση με κάποιον με το COVID-19, καλέστε πρώτα τον κτηνίατρό σας.

Η Παγκόσμια Κτηνιατρική Ένωση Μικρών Ζώων συνιστά επίσης να το αναφέρετε και σε κτηνίατρο της δημόσιας υγείας, ώστε οι υπάλληλοι της δημόσιας υγείας να μπορούν να καθορίσουν εάν υπάρχει διάδοση μεταξύ των ζώων και των ιδιοκτητών τους.

Τι γίνεται αν εγώ ή κάποιος στην οικογένειά μου αναπτύσσει COVID-19 ή με έχουν βάλει σε καραντίνα λόγω στενής επαφής με κάποιον που έχει διαγνωστεί με το COVID-19; Τι πρέπει να κάνω για τη φροντίδα του κατοικίδιου μου;

Η Παγκόσμια Κτηνιατρική ένωση Μικρών Ζώων συνιστά τον περιορισμό της επαφής με κατοικίδια ζώα ή άλλα ζώα εάν αναπτύξετε το COVID-19. Συμβουλεύουν να έχετε κάποιο άλλο άτομο στην οικιακή φροντίδα για το κατοικίδιο ζώο σας εάν είστε άρρωστοι.

Αν βρίσκεστε σε καραντίνα, αλλά δεν είστε άρρωστος, τεχνικά, το κατοικίδιο ζώο σας είναι επίσης σε καραντίνα και θα πρέπει να βρείτε κάποιο τρόπο για να φροντίσετε το ζώο στα όρια του σπιτιού σας “

λέει ο κτηνίατρος McKenzie.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι εφικτό, ιδιαίτερα αν έχετε ένα σκυλί. Προσπαθήστε να βρείτε κάποιον άλλο που θα ήταν πρόθυμος να πάρει το κατοικίδιο ζώο έξω για βόλτες ή να κρατήσετε την απόσταση σας από άλλους ανθρώπους, αν βγαίνετε εσείς έξω. Μιλήστε και στον κτηνίατρό σας.

Και πάλι, είναι πολύ απίθανο να κολλήσετε τον κορωνοϊό από το σκυλί σας ή να το μεταδώσετε εσείς σε άλλο σκύλο.

Αν ο γείτονάς μου ήταν άρρωστος με το COVID-19 και είχε ένα σκύλο, θα ήμουν πρόθυμος να τον πάω εγώ βόλτα για να τους εξυπηρετήσω. Δεν θα ανησυχούσα πως θα κόλλαγα τον ιό από το σκυλί τους ή από το λουρί του σκύλου τους. “

λέει ο κτηνίατρος McKenzie.
Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts