Ή ο σκύλος σου ή εγώ

Ερώτηση: “Γεια σου Μάρσα. Είμαι πολύ προβληματισμένη και σκέφτηκα να ζητήσω την βοήθειά σου με ένα προσωπικό μου θέμα. Έχω ένα σκυλάκι γκριφόν τον Ρόκυ. Είναι 1,5 χρονών. Ζω μόνη μου κι αυτό ίσως είναι ο σημαντικότερος λόγος που έχω δεθεί πολύ μαζί του. Προσωπικά, δεν έχω κανένα θέμα μαζί του. Είναι ένα καλό σκυλάκι, έξυπνο, χαρούμενο, παίζουμε μαζί, κοιμόμαστε μαζί και γενικά περνάμε πολλές ώρες μαζί. Να σημειωθεί ότι είναι και πολύ καθαρό σκυλί. Δεν λερώνει μέσα και φροντίζω κι εγώ να το διατηρώ καθαρό όσο μπορώ. Όταν δηλαδή γυρίζουμε από την βόλτα του πλένω τις πατούσες όπως έχεις αναφέρει κι εσύ σε κάποια άρθρα σου. Και γενικά τον φροντίζω. Όμως, πρόσφατα γνώρισα έναν άνθρωπο με τον οποίο ταιριάζουμε απίστευτα εκτός από ένα πράγμα. Δεν θέλει σκυλιά μέσα στο σπίτι. Με βλέπει σοβαρά αλλά μου αφήνει ένα τελεσίγραφο. “Αν θέλεις να μείνουμε μαζί, θα διώξεις τον σκύλο”. Μπορεί με τον Ρόκυ να μην έχουμε ζήσει πολλά χρόνια μαζί. Αλλά έχουμε δεθεί πολύ. Και τον έχω αγαπήσει. Όμως είμαι ερωτευμένη και με τον σύντροφό μου και δεν θέλω να τον χάσω εξαιτίας του Ρόκυ. Τι με συμβουλεύεις να κάνω; Πώς μπορώ να τους κρατήσω και τους δύο;” – Ξένια

Απάντηση : Γεια σου, Ξένια. Σ’ ευχαριστώ που μου εμπιστεύεσαι ένα τόσο προσωπικό θέμα. Όμως δεν είμαι σύμβουλος ζευγαριού ή ψυχολόγος για να σου δώσω συμβουλές σε ένα τόσο λεπτό θέμα. Θα σου πω μόνο την γνώμη μου και ίσως κάποιους τρόπους που μπορεί να σε βοηθήσουν. Αντιλαμβάνομαι ότι τέτοιου είδους θέματα βασίζονται στην καθαριότητα. Όταν κάποιος λέει ότι “δεν θέλω σκυλιά στο σπίτι μου”, ο νούμερο ένα λόγος είναι αυτός. Η καθαριότητα. Αν δεν απέκλεισε εντελώς την ύπαρξη σκύλου στην ζωή του, αν δηλαδή δεν ισχυρίζεται ότι τα φοβάται, έχει αλλεργία ή ότι δεν τα θέλει γενικά, δεν του αρέσουν τα ζώα καθόλου, τότε κατά την γνώμη μου υπάρχει μια ελπίδα.

Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε σε κάποιον να του αρέσουν τα σκυλιά. Μπορούμε όμως να του αλλάξουμε την γνώμη ως προς την συμβίωση μαζί τους αν αυτό είναι το μόνο του κόλλημα. Πολλοί άνθρωποι υπήρξαν στην ίδια θέση με τον σύντροφό σου κι όταν για κάποιον λόγο “αναγκάστηκαν” να ζήσουν μαζί με έναν σκύλο για ένα χρονικό διάστημα βρέθηκαν στην άλλη μεριά. Αγάπησαν τον σκύλο και δεν μπορούσαν να ζήσουν χωρίς αυτόν. Υπάρχει, λοιπόν, ελπίδα, εφόσον πιστεύεις ότι βρήκες τον σύντροφο της ζωής σου και θέλεις να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα, εκείνο της συμβίωσης.

Ίσως καταφέρεις να του αλλάξεις την γνώμη φέρνοντας και τους δύο πιο κοντά. Σίγουρα, από την μεριά σου θα θέλει μια παραπάνω προσπάθεια όσον αφορά την καθαριότητα. Για να αποδείξεις στον σύντροφό σου ότι μπορεί ένα σπίτι να παραμείνει καθαρό ακόμα κι όταν ζει ένας σκύλος μέσα. Το ότι είναι από μόνο του πολύ καθαρό το σκυλάκι σου, αυτό είναι πάρα πολύ καλό. Είναι στα συν. Εσύ που τον φροντίζεις μετά από κάθε βόλτα, άλλο ένα συν.

Τις εποχές που μαδάει φρόντισε να τον χτενίζεις καθημερινά και να τον κουρεύεις (όχι ξύρισμα). Φρόντισε παραπάνω όσον αφορά τον καλλωπισμό του, τα μπανάκια του, για να διατηρείται όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό το μαλλάκι του.

Και μετά πηγαίνουμε στο σπίτι. Εδώ δεν χρειάζεται να σου πω τι θα κάνεις. Γνωρίζεις φαντάζομαι ότι ένα σπίτι με σκύλο θέλει παραπάνω δουλειά και κόπο για να διατηρηθεί καθαρό από ένα σπίτι που δεν έχει σκύλο.

Φρόντισε να τους φέρνεις συχνά κοντά. Συναντήσεις έξω, να πηγαίνετε βόλτα μαζί και οι τρεις. Δώσε έδαφος στον σύντροφό σου να γνωρίσει καλύτερα τον σκύλο σου. Ας τους μόνους τους να έρθουν πιο κοντά. Δώσ’του για παράδειγμα το λουρί να το κρατήσει εκείνος για λίγο γιατί ….. πρέπει να πάρεις ένα τηλέφωνο…. βρες δικαιολογίες για να βοηθήσεις την κατάσταση. Πες του να τον κρατήσει σε μια καφετέρια που έχετε καθίσει, για να πεταχτείς εσύ κάπου. Φερ’τους πιο κοντά πρώτα σε εξωτερικούς χώρους και μετά στο σπίτι.

Μετά από καιρό, όταν τον έχει συνηθίσει σαν ιδέα, κάλεσε τον σύντροφό σου στο σπίτι. Αφού πρώτα έχεις φροντίσει να είναι μες στην εντέλεια και το σπίτι και ο σκύλος σου. Λίγο λίγο, λοιπόν, χτίζεις ένα ένα σκηνικό που θα βοηθήσει τον σύντροφό σου να εγκλιματιστεί. Να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και ίσως να γνωρίσει μια νέα αγάπη που δεν ήξερε πως υπήρχε μέχρι τότε. Την αγάπη του σκύλου.

Αν παρ’ όλα αυτά συνεχίζει ο φίλος σου να αντιδρά και επιμένει να επιλέξεις ανάμεσα σε εκείνον και τον Ρόκυ, τότε θα πρέπει να σκεφτείς πάρα πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο ότι σε περίπτωση που απορρίψεις τον σκύλο σου για να προχωρήσεις με εκείνον, δεν θα είναι η μόνη φορά που θα σε βάζει σε δίλημμα. Ίσως όλο αυτό που μου περιγράφεις να είναι ο ενθουσιασμός του πρώτου καιρού και στην ουσία να μην ταιριάζετε τόσο. Εγώ όμως θέλω να σου κάνω άλλη ερώτηση. Σε περίπτωση που επιλέξεις τον φίλο σου, τι θα το κάνεις το σκυλάκι; Θα το πετάξεις στον δρόμο; Θα το δώσεις σε άλλον σα να είναι αντικείμενο; Θα το κλείσεις σε ένα μπαλκόνι για να μην ενοχλεί τον φίλο σου;

Πιστεύω να καταλαβαίνεις γιατί σου κάνω αυτές τις ερωτήσεις. Γιατί είναι πάρα πολύ σοβαρή η απόφαση που πρέπει να πάρεις. Προσωπικά, αν με ρωτούσες εγώ τι θα έκανα στην θέση σου, χωρίς να θέλω να σε επηρεάσω, θα σου έλεγα ότι η αγάπη για τα σκυλιά είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που θα επέλεγα ή θα απέρριπτα έναν άνθρωπο. Αν ο δικός μου σύντροφος δεν ήθελε ζώα μέσα στο σπίτι και στην ζωή του γενικότερα, τότε δεν θα ήταν κι αυτός στην δική μου ζωή. Εύχομαι να βρεις την άκρη και να παραμείνετε όλοι ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts