Οι 5 κίνδυνοι των πάρκων σκύλων

Τα πάρκα σκύλων είναι μια δελεαστική επιλογή για λίγη περιπέτεια και άσκηση του σκύλου σας. Εάν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας όλοι όσοι επισκέπτονται αυτά τα πάρκα, καλώς. Διαφορετικά, κρύβουν κινδύνους που μπορεί να βλάψουν τον σκύλο σας αν δεν προσέξετε.

Οι βασικοί κίνδυνοι είναι 5. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί αναλυτικά :

1.Τα σκυλιά με κακή συμπεριφορά λόγω κακής ή ανύπαρκτης εκπαίδευσης

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στα πάρκα σκυλιών είναι η έλλειψη εκπαιδευμένων σκύλων. Τα περισσότερα, αν όχι όλα, είναι ανυπάκουα με αποτέλεσμα να κάνει ό,τι θέλει που μπορεί να εκνευρίσει άλλους σκύλους και να γεννηθεί ένας καβγάς. Υπάρχει κι η κατηγορία των ανθρώπων που πιστεύουν πως ο σκύλος τους είναι εκπαιδευμένος, αλλά όταν επισκέπτονται ένα πάρκο σκύλων και τον αφήνουν ελεύθερο, διαπιστώνουν με λύπη πως ο σκύλος τους τελικά είναι ανυπάκουος, έχει ξεχάσει όλες τις εντολές που έχει πιθανόν μάθει και τώρα… τρέχει ελεύθερος και ίσως στο επόμενο λεπτό … δραπετεύσει!

2. Οι ανεύθυνοι και… αδιάβαστοι ιδιοκτήτες σκύλων

Οι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες σκύλων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα…. παντού! Είναι εκείνοι που γνωρίζουν πως ο σκύλος τους είναι … νταής… (εξαιτίας τους πάντα!), παρ’ όλα αυτά κάνει επίδειξη δύναμης στους άλλους αφήνοντάς τον ελεύθερο στο πάρκο. Είναι εκείνος που έχει εκπαιδεύσει τον σκύλο του και είναι τόσο σίγουρος πως δεν θα ξεκινήσει ένας ξαφνικός σκυλοκαβγάς και τον αφήνει μόνο του χωρίς καμία επίβλεψη. Είναι εκείνος που νομίζει πως γνωρίζει τον σκύλο του αλλά δεν τον γνωρίζει πραγματικά με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνος. Και είναι κι αυτός που αγνοεί την ιατρική φροντίδα του σκύλου του (ή ακόμα χειρότερα να έχει γνώση για κάποια μολυσματική ασθένεια του σκύλου του αλλά να μην προσέχει ή να μην ενημερώνει τους υπόλοιπους) με αποτέλεσμα να είναι “πηγή μόλυνσης” ασθενειών και να κολλάνε οι υπόλοιποι σκύλοι.

Οι αδιάβαστοι ή αλλιώς ανεκπαίδευτοι ιδιοκτήτες είναι εκείνοι που ο σκύλος τους τούς είναι στην ουσία … άγνωστος. Δεν ξέρουν την γλώσσα του σώματος, πότε φοβάται, πότε έχει θυμό, πότε νιώθει ανασφάλεια. Με αποτέλεσμα να ξεσπάσει κάποιος καβγάς και να μην τον προλάβει. Είναι κι εκείνοι που νομίζουν πως γνωρίζουν την γλώσσα του σώματος του σκύλου τους και την μεταφράζουν λάθος. Κι αυτό ξέρετε πού μπορεί να οδηγήσει…. ας μην επαναλαμβανόμαστε. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να νομίζει πως ο σκύλος του μπορεί να παίζει κάποια στιγμή αλλά στην ουσία προκαλεί για καβγά κι εκνευρίζει τους υπόλοιπους. Αυτός θα τον πει παιχνιδιάρη μέχρι να δει πως σοβαρεύουν τα πράγματα. Άλλος θα πει “ο σκύλος μου είναι φοβητσιάρης δεν πρόκειται να κάνει τίποτα”. Θα εκπλαγεί όμως όταν τον δει να αγριεύει στα υπόλοιπα από ανασφάλεια όταν τρέξουν αυτά κατά πάνω του για να τον μυρίσουν.

Η πραγματικότητα είναι μία. Ποτέ δεν μπορεί κάποιος να εμπιστευτεί 100% κάποιον άλλον όταν ισχυρίζεται πως ο σκύλος του είναι εκπαιδευμένος!

3. Τα άρρωστα σκυλιά

Δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι ότι όλα τα σκυλιά που επισκέπτονται το πάρκο σκυλιών είναι υγιή και πολλοί ιδιοκτήτες δεν έχουν ιδέα ότι τα σκυλιά τους είναι ακόμα άρρωστα. Μην πιάσουμε την κατηγορία ιδιοκτητών που γνωρίζουν αλλά δεν μιλούν!!!

Ιοί όπως ο βήχας και παράσιτα όπως οι ψύλλοι κι άλλα παράσιτα μπορούν εύκολα να εξαπλωθούν σε πάρκα σκύλων. Κάποια μπορεί να μην είναι εμβολιασμένα ακόμη.

4. Παιχνίδια και φαγητό

Θα αναρωτιέστε τι εννοούμε με αυτόν τον τίτλο. Αναφερόμαστε στην κατοχή των παιχνιδιών και του φαγητού. Υπάρχουν πολλά σκυλιά που δεν θέλουν να μοιράζονται τα παιχνίδια τους με άλλα σκυλιά. Πόσο μάλλον το φαγητό τους, λιχουδιές ή κόκαλά. Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν πολλοί άνθρωποι που πάνε τον σκύλο τους στο πάρκο είναι αυτό. Παίρνουν μαζί το αγαπημένο τους παιχνίδι κι όταν ένας άλλος σκύλος το πάρει από το στόμα του τότε ξεσπά σκυλοκαβγάς και δαγκώματα. Όχι πάντα φυσικά. Αλλά κανείς δεν ξέρει την συμπεριφορά ενός ξένου σκύλου, σωστά; Γιατί αυτή τη δεσποτική συμπεριφορά πάνω στα παιχνίδια μπορεί να την κάνει όχι ο κάτοχος του παιχνιδιού αλλά ο άλλος σκύλος που θα του το πάρει από το στόμα! Για σκεφτείτε κι αυτήν την εκδοχή… Μακριά λοιπόν από σκύλους με παιχνίδια ή φαγητό γιατί μπορεί να είναι εκείνο που θα δημιουργήσει πρόβλημα ή ένας άλλος σκύλος εξαιτίας του.

5. Το κολάρο του σκύλου

Τα περιλαίμια των σκυλιών είναι τόσο επικίνδυνα που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό. Όταν ένας σκύλος τρέχει και παίζει ελεύθερος μέσα σε ένα πάρκο παρέα με άλλα σκυλιά, υπάρχει πιθανότητα να πιαστεί το κολάρο του κάπου ή ακόμα και μεταξύ άλλου σκύλου και να τον τραυματίσει. Ο αριθμός των σκύλων που έχουν πεθάνει από πνιγμό σε τέτοιες περιπτώσεις θα σας αφήσει πραγματικά έκπληκτους! Γι΄ αυτό καλό είναι όταν επισκέπτεστε με τον σκύλο σας το πάρκο να του βγάζετε το λουρί. Εδώ όμως ερχόμαστε σε έναν άλλον κίνδυνο που αναφέραμε πιο πάνω… εκείνον της δραπέτευσης αν δεν είναι πολύ καλά εκπαιδευμένος…. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, ε;…

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts