Περίεργα ήθη κι έθιμα Πρωτοχρονιάς από όλον τον κόσμο

Συνεχίζοντας με την ίδια εορταστική διάθεση που συναντήσατε στο προηγούμενο άρθρο μας, σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε περίεργα έθιμα και παραδόσεις για την Πρωτοχρονιά που συναντά κανείς σε όλον τον κόσμο.

Είστε έτοιμοι; Πάμε!

 1. Στη Δανία αποθηκεύουν όλα τα αχρησιμοποίητα πιάτα για να τα χρησιμοποιήσουν στις 31 Δεκεμβρίου, όπου τα σπάνε στις πόρτες όλων των φίλων και της οικογένειάς τους για καλή τύχη.
 2. Στο Εκουαδόρ γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά καίγοντας σκιάχτρα γεμάτα χαρτί τα μεσάνυχτα. Επίσης καίνε φωτογραφίες από τον περασμένο χρόνο που τους θυμίζουν άσχημες αναμνήσεις ή γεγονότα. Όλα στο όνομα της καλής τύχης.
 3. Στην Ισπανία, η παράδοση της Πρωτοχρονιάς για καλή τύχη περιστρέφεται γύρω από τα σταφύλια. Εάν καταφέρετε να γεμίσετε 12 σταφύλια στο στόμα σας τα μεσάνυχτα, έχετε πετύχει καλή τύχη για την επόμενη χρονιά.
 4. Στις Φιλιππίνες όλα έχουν να κάνουν με τα χρήματα. Πιστεύουν ότι όλα τα αντικείμενα πρέπει να είναι στρογγυλά ώστε να αντιπροσωπεύουν νομίσματα και να φέρνουν πλούτο. Στρογγυλό φαγητό, στρογγυλά ρούχα, αρκεί να είναι όλα στρογγυλά την Πρωτοχρονιά.
 5. Σε ορισμένες χώρες της Νότιας Αμερικής, το να φοράτε χρωματιστά εσώρουχα θα καθορίσει τη μοίρα σας για το νέο έτος. Κόκκινα εσώρουχα σημαίνει ότι θα βρείτε την αγάπη. Ο χρυσός σημαίνει πλούτος και το λευκό σημαίνει ειρήνη.
 6. Στην Ιαπωνία χτυπούν όλες τις καμπάνες τους 108 φορές σε ευθυγράμμιση με τη βουδιστική πεποίθηση ότι αυτό φέρνει καθαριότητα. Θεωρείται επίσης καλό να χαμογελάτε την Πρωτοχρονιά, καθώς υποτίθεται ότι φέρνει καλή τύχη.
 7. Κάθε χρόνο στα τέλη Δεκεμβρίου οι άνθρωποι σε ένα μικρό περουβιανό χωριό παλεύουν για να λύσουν τις διαφορές τους. Στη συνέχεια ξεκινούν τη χρονιά από την αρχή. Χωρίς κακίες και διαφορές.
 8. Στην Ελβετία γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά ρίχνοντας παγωτό στο πάτωμα για να τους φέρει τύχη, αισιοδοξία και πλούτο.
 9. Στη Ρουμανία ρίχνουν νομίσματα στο ποτάμι για να έχουν καλή τύχη.
 10. Σε ορισμένα μέρη του Πουέρτο Ρίκο πετούν κουβάδες με νερό από τα παράθυρά τους για να διώξουν μακριά τα κακά πνεύματα.
 11. Στο Βέλγιο παίρνουν στα σοβαρά τα ζώα τους. Τουλάχιστον αρκετά σοβαρά ώστε οι αγρότες να εύχονται στις αγελάδες τους καλή χρονιά!
 12. Στη Βολιβία τα νομίσματα ψήνονται σε γλυκά και όποιος βρει τα κέρματα έχει καλή τύχη για την επόμενη χρονιά.
 13. Οι Γάλλοι κάθε νέο έτος καταναλώνουν μια στοίβα τηγανίτες.
 14. Στην Κολομβία κουβαλούν τις βαλίτσες τους μαζί τους όλη μέρα (την Πρωτοχρονιά) με την ελπίδα να έχουν μια χρονιά γεμάτη ταξίδια.
 15. Στη Δανία οι άνθρωποι σκαρφαλώνουν πάνω σε καρέκλες και κυριολεκτικά «πηδούν» στο νέο έτος για να φέρουν καλή τύχη.
 16. Εκτός από το να ρίχνουν κουβάδες νερό ο ένας στον άλλον στην Ταϊλάνδη, κυκλοφορούν και αλείφοντας ο ένας τον άλλον με γκρίζο ταλκ.
 17. Στη Χιλή οι οικογένειες περνούν τη νύχτα παρέα με τα αγαπημένα τους πρόσωπα που πέθαναν, κοιμούμενοι στο νεκροταφείο.
 18. Όπως και στο Βέλγιο, οι Ρουμάνοι αγρότες προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τις αγελάδες τους. Αν τα καταφέρουν, τότε σημαίνει καλή τύχη για τη χρονιά.
 19. Στην Ιρλανδία χτυπούν τους τοίχους με ψωμί για να απαλλαγούν από τα κακά πνεύματα
 20. Σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Αφρικής πετούν παλιά έπιπλα από το παράθυρο.
 21. Όπως θα περίμενε κανείς, στη Σιβηρία πηδούν σε παγωμένες λίμνες κουβαλώντας κορμούς δέντρων.
 22. Στη Φινλανδία οι άνθρωποι προβλέπουν το επόμενο έτος ρίχνοντας λιωμένο κασσίτερο σε έναν κουβά με νερό και ερμηνεύοντας το σχήμα που προκύπτει.
 23. Στον Παναμά, η παράδοση της Πρωτοχρονιάς για καλή τύχη είναι να καίνε τα ομοιώματα όλων και οποιουδήποτε διάσημου.
 24. Στη Σκωτία το πρώτο άτομο που θα περάσει το κατώφλι ενός σπιτιού τη νέα χρονιά θα πρέπει να φέρει ένα δώρο για καλή τύχη.
 25. Στην Εσθονία το μόνο που χρειάζεται είναι να τρώνε τα φαγητά των παραδόσεων της Πρωτοχρονιάς. Οι άνθρωποι τρώνε επτά φορές την ημέρα της Πρωτοχρονιάς για να εξασφαλίσουν αφθονία τη νέα χρονιά.
Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts