Ποιος είναι πιο έξυπνος; Η γάτα ή ο σκύλος; Μια έρευνα….

Η διαμάχη για το αν οι σκύλοι ή οι γάτες είναι τελικά οι πιο έξυπνοι κρατεί καλά εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο μια νέα έρευνα έρχεται να δώσει επιτέλους απάντηση στο ερώτημα και ίσως στενοχωρήσει τους ιδιοκτήτες των γατών, αφού με βάσει τα εγκεφαλικά τους κύτταρα, φαίνεται πως ο σκύλος εκτός από καλύτερος φίλος του ανθρώπου, είναι και ο εξυπνότερος.

Σε σχετική έρευνα του Vanderbilt University από το Νάσβιλ του Τενεσί, διαπιστώθηκε πως οι σκύλοι έχουν διπλάσια εγκεφαλικά κύτταρα στην περιοχή που συνδέεται με την σκέψη, τον σχεδιασμό και άλλες σύνθετες συμπεριφορές. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο αριθμός των νευρώνων στον εγκεφαλικό φλοιό ενός ζώου είναι ουσιαστικά το σήμα κατατεθέν της ευφυίας του.

Αυτό που συμπέραναν οι ερευνητές ήταν πως οι σκύλοι έχουν στον εγκεφαλικό τους φλοιό 530 εκατομμύρια νευρώνες, ενώ οι γάτες μόλις 250 εκατομμύρια. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει περίπου 16 δισεκατομμύρια νευρώνες.

«Ο απόλυτος αριθμός νευρώνων ενός ζώου, ειδικά στον εγκεφαλικό φλοιό, προσδιορίζει την ένταση της πνευματικής του κατάστασης και την ικανότητά του να προβλέπει τι πρόκειται να συμβεί στο περιβάλλον του με βάση παλαιότερες εμπειρίες», σχολίασε η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Dr Herculano-Houzel.

Οι ερευνητές δοκίμασαν την υπόθεσή τους σχετικά με το επίπεδο ευφυίας σε διάφορα σαρκοφάγα ζώα και διαπίστωσαν πως ο μεγαλύτερος εγκέφαλος δεν προϋποθέτει απαραιτήτως και περισσότερους νευρώνες. Για παράδειγμα, ο εγκέφαλος ενός Γκόλντεν Ριτρίβερ διαθέτει περισσότερους νευρώνες από εκείνον μιας καφέ αρκούδας, παρόλο που είναι τρεις φορές μικρότερος σε μέγεθος.

 

Από άποψη μεγέθους του εγκεφάλου αναλογικά με τον αριθμό των νευρώνων σε αυτό, διαπιστώθηκε πως ένα από τα πιο έξυπνα ζώα είναι το ρακούν. Κι αυτό γιατί παρόλο που έχουν εγκέφαλο στο μέγεθος εκείνου της γάτας, οι νευρώνες τους αντιστοιχούν σε εκείνους του σκύλου. «Τα ρακούν έχουν σχετικά μικρό εγκέφαλο αλλά έχουν πάρα πολλούς νευρώνες, έναν αριθμό που δεν θα περίμενε κανείς να βρει ποτέ σε ένα σαρκοφάγο έξω από τα συνηθισμένα», εξηγεί η Dr Herculano-Houzel.

Σε κάθε περίπτωση η Dr Herculano-Houzel σπεύδει να τονίσει βέβαια πως η έρευνα απλώς παρέχει μια βιολογική απάντηση στο ερώτημα και πως η ευφυΐα ενός ζώου βασίζεται σε πολλούς παράγοντες. «Τουλάχιστον όμως έχουμε τώρα και λίγη βιολογία που μπορούν να επιστρατεύσουν οι άνθρωποι στα επιχειρήματά τους, σχετικά με το αν οι σκύλοι ή οι γάτες είναι εξυπνότεροι», καταλήγει η ίδια.

 

Πηγή : m.lifo.gr

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts