Πώς να κρατήσετε τον σκύλο σας σε πνευματική εγρήγορση

Ψάχνετε να βρείτε τρόπους να …. κουράσετε τον σκύλο σας και να τον κρατήσετε απασχολημένο; Εάν ναι, προσπαθήστε να προσθέσετε περισσότερη πνευματική διέγερση στη ρουτίνα του. Αντί να προσθέτετε περισσότερη σωματική άσκηση στη ρουτίνα του σκύλου σας, προσθέστε λίγα παιχνίδια εγκεφάλου! Η νοητική διέγερση εμπλουτίζει τη ζωή των σκυλιών, δίνοντάς τους κάτι που έχει νόημα να κάνουν. Σκοπός των δραστηριοτήτων που βασίζονται στην πνευματική διέγερση είναι να διώξουν την πλήξη από τα σκυλιά, που είναι και η κύρια αιτία λάθος συμπεριφορών όπως το καταστροφικό μάσημα ή το υπερβολικό κι ανεξέλεγκτο γάβγισμα.

Αν λοιπόν ψάχνετε εύκολους τρόπους για να γυμνάσετε τον εγκέφαλο του σκύλου σας, εδώ θα διαβάσετε δέκα απλές ασκήσεις οι οποίες θα του δώσουν περισσότερη πνευματική διέγερση.

1.Κάντε τον σκύλο σας να “κερδίσει” το φαγητό του.

Κάντε τον να “εργαστεί” για να το κερδίσει. Να κουραστεί δηλαδή. Τα σκυλιά που ζουν μέσα σε ένα σπίτι παρέα με την οικογένειά τους, βρίσκουν έτοιμο το φαγητό. Ακολουθούν ένα καθημερινό πρόγραμμα σίτισης. Ξέρουν ότι στις μία για παράδειγμα θα τους βάλετε να φάνε. Και το πιο σημαντικό, θα βρουν το φαγητό τους έτοιμο μέσα στο μπολ την συγκεκριμένη ώρα να τους περιμένει. Δοκιμάστε κάποιες φορές να του δώσετε το φαγητό με την βοήθεια ενός Kong (διαβάστε εδώ το ανάλογο άρθρο) ή ενός άλλου παιχνιδιού που θα μπορείτε να το γεμίσετε με την τροφή όπως το Poly Cube. Βοηθήστε τον να δουλέψει λίγο παραπάνω το μυαλό του. Το να ακολουθεί μια ρουτίνα συνεχόμενη για πολλά χρόνια είναι βαρετό για εκείνον κι επιπλέον η ρουτίνα κοιμίζει τον εγκέφαλο. Κάτι που δεν το θέλουμε.

2. Αφήστε τον σκύλο σας να μυρίσει και να εξερευνήσει στις βόλτες.

Η ώρα της βόλτας είναι μια από τις πιο συναρπαστικές στιγμές του σκύλου για τον ίδιο τον σκύλο. Αφήστε τον να μυρίσει περισσότερο και μην τον τραβάτε να προχωρήσει πιο γρήγορα για να επιστρέψετε συντομότερα στο σπίτι. Η βόλτα δεν αποσκοπεί μόνο στην φυσική ανάγκη ενός σκύλου. Ούτε είναι μονάχα ένας τρόπος σωματικής άσκησης. Πράγμα πολύ βασικό αλλά γιατί να μην γίνει ταυτόχρονα και πνευματική άσκηση κι όχι μόνο σωματική; Και ο πιο ωραίος τρόπος πνευματικής άσκησης στην βόλτα είναι η εξερεύνηση. Αφήστε τον να μυρίσει ακόμα κι αν ακολουθείτε το ίδιο δρομολόγιο καθημερινά. Νομίζετε πως οι μυρωδιές τελειώνουν; Απεναντίας. Κάθε μέρα κι αν περνάτε από το ίδιο σημείο παρέα με τον σκύλο σας, εκείνος είναι ικανός να εξερευνά και να ανακαλύπτει νέες μυρωδιές!

Στο κάτω κάτω της γραφής, γιατί δεν αλλάζετε που και που το δρομολόγιό σας; Έτσι, για να υπάρχει περισσότερο ενδιαφέρον και σίγουρα άπειρες νέες μυρωδιές. Να ανακαλύπτει νέους δρόμους και διαφορετικό περιβάλλον. Θα εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε πόσο κουρασμένος θα γυρίσει στο σπίτι μετά από μια βόλτα εξερεύνησης σε σχέση με το απλό περπάτημα που κάνατε συνήθως!

3. Παίξτε παιχνίδια μυρωδιάς.

Ένας πολύ καλός τρόπος για να εξασκήσετε την μυρωδιά και κατ’ επέκταση την δραστηριότητα του εγκεφάλου του, παίξτε μέσα στο σπίτι ή ακόμα και έξω στην βόλτα σας το παιχνίδι “ψάξε”. Κάντε τον να μυρίζει όλον τον τόπο για να βρει αυτό που θέλει. Τι είναι αυτό, εσείς γνωρίζετε. Είναι μια λιχουδιά; Είναι ένα παιχνίδι του; Εσείς απλά θα το έχετε κρύψει και θα του λέτε να ψάξει να το βρει.

4. Πάρτε του ένα παιχνίδι παζλ.

Ή φτιάξτε το δικό σας! Ένα έξυπνο παιχνίδι θα το δείτε στο video “Έξυπνη δραστηριότητα με μπαλάκια”. Όπως επίσης και το video με την “Έξυπνη δραστηριότητα με μπουκάλι”.

Λίγα λεπτά χρειάζονται την ημέρα και είναι η καλύτερη άσκηση για τον εγκέφαλό τους. Κι επιπλέον, τα βοηθά να νιώθουν πλήρη και ικανοποιημένα με αποτέλεσμα να μην καταλήγουν σε λάθος συμπεριφορές όπως το γάβγισμα λόγω της πλήξης. Ο λόγος είναι επειδή ήταν αρκετά λεπτά επικεντρωμένα σε κάτι συγκεκριμένο που αυτή η ενέργεια τα εξαντλεί ψυχολογικά αλλά ταυτόχρονα τα διασκεδάζει. Και το μυστικό είναι πως με αυτές τις έξυπνες δραστηριότητες δεν διασκεδάζει μόνο ο σκύλος σας αλλά και εσείς μαζί του! Δοκιμάστε το!

Υπάρχουν πολλά παιχνίδια παζλ. Το kong είναι ένα απ’ αυτά ή του τύπου Poly Cube που αναφερθήκαμε πιο πάνω. Υπέροχα και πανέξυπνα παιχνίδια δραστηριοτήτων θα βρείτε εδώ τα οποία σας τα προτείνουμε με κλειστά μάτια.

5. Μάθετε στον σκύλο σας νέα κόλπα κι εντολές.

Μην μένετε στις ίδιες ασκήσεις. Κάντε του καινούργιες για να μην βαριέται. Μάθετέ του νέο κόλπο ως παιχνίδι και ο ρόλος της διδασκαλίας νέας τεχνικής ή εντολής συμβάλλει στην πνευματική του εγρήγορση. Μα δεν είναι μόνο αυτά τα θετικά στοιχεία όσον αφορά τα νέα κόλπα. Με αυτά ενισχύεται η εμπιστοσύνη ανάμεσά σας όπως επίσης και ο δεσμός σας γίνεται πιο έντονος. Δένεστε περισσότερο μεταξύ σας.

6. Μάθετέ του τα ονόματα των παιχνιδιών του.

Μια απλή άσκηση για την εκγύμναση του μυαλού του. Απλά, καθίστε μαζί του κάτω και πάρτε ένα ένα τα παιχνίδια του και μάθετέ του τα ονόματά τους. Όχι απλά την μπάλα. Αλλά την ροζ μπάλα για παράδειγμα. Θα του την δίνετε λέγοντας συνεχώς το όνομά της. “Πάρε την ροζ μπάλα”, “Δώσε μου την ροζ μπάλα”. Μετά θα πάτε σε άλλο παιχνίδι του. Στο αρκουδάκι για παράδειγμα. Και ούτω καθ’ εξής.

7. Παίξτε το παιχνίδι της ελεύθερης σκέψης.

Είναι ένα είδος παιχνιδιού που αφήνει το σκυλί ελεύθερο να εξερευνήσει ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Για παράδειγμα, μια κούτα. Αφήστε μια κούτα κάτω και αφήστε τον να την εξερευνήσει, να την μυρίσει, να την κάνει ό,τι θέλει. Το μυστικό σε αυτό το παιχνίδι είναι πως δίνει σε ένα σκυλί την ευκαιρία να κάνει κάτι καινούργιο. Το να αφήνουμε τον σκύλο μας να παίρνει τις δικές του αποφάσεις, βοηθάμε με αυτόν τον τρόπο στην αύξηση της σωματικής και πνευματικής ευελιξίας. Ακονίζουμε το μυαλό του. Του ενισχύουμε την αυτοπεποίθησή του. Τον κάνουμε πιο δυναμικό και δραστήριο. Και διώχνουμε τον φόβο.

8. Κάντε μαζί ασκήσεις agility (ακόμα και μέσα στο σπίτι!)

Αυτή είναι μια ωραία πνευματική άσκηση και για τους δυο σας. Αν δεν μπορείτε να ασκηθείτε σε γήπεδο agility με τις ανάλογες εγκαταστάσεις, μπορείτε να “φτιάξετε” τον δικό σας χώρο agility με πολύ απλό τρόπο.

Δημιουργήστε “εμπόδια” και “τούνελ” με τα αντικείμενα του σπιτιού σας. Βάλτε για παράδειγμα ως εμπόδιο μια κουβέρτα και για τούνελ χρησιμοποιήστε τέσσερις καρέκλες. Αφήστε την κουβέρτα ως σωρό μες την μέση του δωματίου και τις τέσσερις καρέκλες η μία δίπλα στην άλλη να κάνουν ένα τούνελ. Και μετά μάθετε τον σκύλο σας να κάνει άλμα πάνω από την κουβέρτα και να περνά κάτω από τις καρέκλες. Κάντε το μαζί. Διασκεδάστε. Γίνετε ευρηματικοί δημιουργώντας νέα κόλπα agility με απλά αντικείμενα μέσα στο σπίτι σας και παίξτε μαζί.

9. Παίξτε μαζί διαδραστικά παιχνίδια.

Τα σκυλιά αγαπούν να παίζουν μαζί με τους ανθρώπους τους και αυτό τα κρατά κι απασχολημένα ώστε να μην κάνουν ζημιές λόγω πλήξης. Παίξτε κυνηγητό. Κρυφτό. Tug of war. Οτιδήποτε αρκεί να το κάνετε μαζί. Θα σας εξασκήσει και πνευματικά αλλά και σωματικά. Και οποιοδήποτε από αυτά τα διασκεδαστικά παιχνίδια θα συμβάλει στην ενίσχυση του δεσμού σας.

10. Παίξτε τον “παπά”.

Εδώ παπάς, εκεί παπάς… πού είναι ο παπάς; Σας θυμίζει κάτι; Ευκαιρία να παίξετε “τον παπά” μαζί με τον σκύλο σας! Ένας τρόπος είναι να κρύψετε μια λιχουδιά μέσα σε ένα αναποδογυρισμένο κυπελλάκι και να παίξετε “τον παπά” έχοντας άλλα δύο άδεια στην ίδια ευθεία. Μετά αλλάζετε με γρήγορες κινήσεις τις θέσεις των αναποδογυρισμένων ποτηριών και του λέτε να βρει την λιχουδιά. Μόλις την βρει, την τρώει!

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts