Πώς να διατηρείτε τον σκύλο και το σπίτι καθαρά

Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε κάποιες συμβουλές για να διατηρείτε όσο περισσότερο χρόνο καθαρό το σκυλάκι σας. Κάτι που δεν θα ωφελήσει μονάχα εκείνο αλλά και το σπίτι αφού θα το λερώνει λιγότερο συχνά.

Δράστε άμεσα

Εάν ο σκύλος σας κυλιστεί σε λασπόνερα ή πατήσει σε αυτά ή ακόμα χειρότερα σε άλλες ακαθαρσίες, τότε μην χάσετε χρόνο. Καθαρίστε τον αμέσως με υγρά μαντιλάκια (η συχνή χρήση τους δεν κάνει καλό αλλά για έκτακτες περιπτώσεις επιτρέπονται, ωστόσο υπάρχουν στην αγορά ειδικά υγρά μαντιλάκια καθαρισμού που δεν πειράζουν το δέρμα του σκύλου και μπορείτε να δείτε ένα δείγμα εδώ Υγρά μαντιλάκια καθαρισμού) και μόλις επιστρέψετε στο σπίτι, τον καθαρίζετε καλύτερα με νερό και σαμπουάν.

Αν κάποια μέρα πατήσει κατά λάθος ο σκύλος σας το χαλί με λερωμένες πατούσες, υπάρχει λύση. Υπάρχουν Καθαριστικά για όλες τις περιπτώσεις ειδικές φόρμουλες για κατοικίδια. Όπως Σκόνη για καθαρισμό χαλιών, Σπρέι εξουδετέρωσης οσμών και λεκέδων, Υγρό καθαριστικό ούρων κι άλλα πολλά που μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Διατηρήστε ένα καθημερινό πρόγραμμα ρουτίνας

Ευτυχώς, η γούνα του σκύλου σας έχει εξελιχθεί ώστε να είναι αυτοκαθαριζόμενη, πράγμα που σημαίνει ότι κρατά μακριά το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής βρωμιάς. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι ακόμη και τα πιο περήφανα κουτάβια μπορεί να μυρίσουν λίγο μετά από λίγο.

Συνιστάται ο σκύλος σας να κάνει μπάνιο μόνο μία φορά το μήνα, γι’ αυτό προσπαθήστε να ορίζετε μια ημερομηνία κάθε μήνα που να λειτουργεί για εσάς και τον τετράποδο φίλο σας και μείνετε σε αυτήν. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τη ράτσα του σκύλου σας, γι’ αυτό κάνετε πάντα την έρευνά σας.

Χρησιμοποιήστε το σωστό σαμπουάν

Είναι απαραίτητο να αποφύγετε τη χρήση ανθρώπινου σαμπουάν στον σκύλο σας. Οι χημικές ουσίες που βάζουν στα μαλλιά τους οι άνθρωποι δεν είναι κατάλληλες για τον σκύλο σας και μπορεί ενδεχομένως να είναι επιβλαβείς για το τρίχωμα και το δέρμα του.

Υπάρχουν πολλά ποιοτικά και οικονομικά σαμπουάν για σκύλους που κυκλοφορούν στην αγορά, αλλά αν βρεθείτε σε έκτακτη περίπτωση και πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε μπάνιο τον σκύλο σας και δεν έχετε δικό του σαμπουάν, τότε σε αυτή την περίπτωση (κι όχι για πάντα) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σαμπουάν για μωρά, καθώς αυτά τείνουν να είναι ήπια και δεν περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Αποφύγετε τα υπερβολικά συχνά μπάνια

Κρατήστε τα ραντεβού του σκύλου σας με την μπανιέρα στο ελάχιστο. Το πολύ μια φορά τον μήνα. Το πολύ πλύσιμο μπορεί πραγματικά να προκαλέσει προβλήματα στο σκύλο σας, καθώς το δέρμα του είναι πολύ πιο ευαίσθητο από το δέρμα των ανθρώπων. Στην αγορά υπάρχουν πολλά προϊόντα καθαρισμού χωρίς νερό, όπως ξηρό σαμπουάν για σκύλους και γάντια καθαρισμού χωρίς νερό, που βοηθούν το σκυλί σας να μυρίζει και να φαίνεται καθαρό χωρίς να το πλένετε. Όπως το Σαμπουάν αφρού για σκύλους και γάτες για στεγνό καθάρισμα και Σαμπουάν στεγνού καθαρίσματος με άρωμα φρεσκάδας.

Κάνετε την βόλτα σε μέρη που δεν είναι εξαιρετικά βρόμικα

Είναι κάτι που δεν μπορείτε να το γνωρίζετε ή να το αποφύγετε ειδικά αν περπατάτε στον δρόμο. Αλλά, αν για παράδειγμα, γνωρίζετε ότι υπάρχει ένα ανοιχτό πάρκο λίγα μέτρα πιο κάτω κι έχει βρέξει καταρρακτωδώς νωρίτερα, τότε καλό είναι να αποφύγετε να πάτε τον σκύλο σας εκεί γιατί το χώμα θα έχει γίνει λάσπη. Και μόλις πατήσει εκεί ο σκύλος σας δεν θα γίνουν μόνο οι πατούσες του μαύρες αλλά και η κοιλίτσα και το στήθος κι όλα τα χαμηλά σημεία.

Να του φοράτε αδιάβροχο ή μπουφάν σε ακραίες καιρικές συνθήκες

Εάν ο σκύλος σας επιμένει να πηγαίνει βόλτα ανεξάρτητα από τον καιρό, θα μπορούσε να αξίζει να επενδύσετε σε ένα καλής ποιότητας, αδιάβροχο μπουφάν για τον σκύλο σας που θα τον κρατά στεγνό και καθαρό. Τα καλύτερα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε ένα αδιάβροχο μπουφάν για τον σκύλο σας είναι η αδιαβροχοποίηση (πόσο αδιάβροχο είναι και ποια μέρη του σώματος καλύπτει), η ανθεκτικότητα, η διπλή επένδυση και η προσαρμοστικότητα (το σωστό μέγεθος κι αν έχει καλή εφαρμογή πάνω στο σώμα του σκύλου). Δείτε εδώ ορισμένα Αδιάβροχα μπουφάν για σκύλους.

Σωστή διατροφή

Μπορείτε να διατηρήσετε το τρίχωμα του σκύλου σας γυαλιστερό και υγιές διασφαλίζοντας ότι τρώει τη σωστή τροφή. Το τρίχωμα του σκύλου σας βασίζεται σε πρωτεΐνη, οπότε ταΐζοντας τα σκυλιά σας μια καλή, ισορροπημένη διατροφή διατηρεί την υγιή τους λάμψη τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.

Συχνό βούρτσισμα

Το συχνό βούρτσισμα του σκύλου σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τη γούνα του καθαρή από οτιδήποτε μπορεί να μαζέψει το τρίχωμά του ενώ βρίσκεται έξω. Για παράδειγμα, μπορεί ο σκύλος σας να διασκεδάζει να κυλιέται στο χώμα, να ξαπλώνει στο πεζοδρόμιο ή ακόμα και να βουτάει μέσα σε σωρούς φύλλων στο πάρκο. Όλα αυτά, ακόμα και η σκόνη στο περιβάλλον μπορούν να λερώσουν το τρίχωμά του. Το βούρτσισμα είναι κι ένας καλός τρόπος αλλά και λόγος για να ελέγξετε αν υπάρχουν μέσα στην γούνα ψύλλοι ή τσιμπούρια (στο περιοδικό μας θα βρείτε κι άλλα άρθρα αναλυτικά για τα τσιμπούρια και τους ψύλλους).

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts