Πώς να κάνετε τον σκύλο σας να μην βαριέται

Βλέπετε ότι ο σκύλος σας βαριέται εύκολα και ψάχνετε τρόπους να τον κρατήσετε απασχολημένο, προκειμένου να περνά ευχάριστα την ώρα του; Εδώ θα δείτε κάποιες ιδέες που ελπίζουμε να αρέσουν σε εσάς και στον σκύλο σας.

Γιατί όλοι οι σκυλογονείς γνωρίζουν πως όταν ένας σκύλος βαριέται, ψάχνει διάφορους τρόπους για να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση και οι μόνες λύσεις που μπορεί να σκεφτεί είναι το συνεχόμενο γάβγισμα, το μάσημα επίπλων και διάφορων άλλων αντικειμένων και γενικά οι διάφορες ζημιές μέσα στο σπίτι ή στον χώρο που βρίσκεται γενικότερα.

Βάζουμε στοίχημα ότι δεν θέλετε με τίποτα στον κόσμο να συμβεί κάτι από τα παραπάνω. Το τελευταίο που θέλετε να κάνετε είναι να αφήσετε στον σκύλο σας το προνόμιο της επιλογής. Σωστά; Για να αποφύγετε, λοιπόν, αυτές τις καταστάσεις, καλό είναι να επιλέξετε εσείς με ποιον τρόπο να διώξετε την ανία του σκύλου σας.

Παιχνίδια

Ο καλύτερος τρόπος είναι να παίξετε μαζί. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο τον κρατάτε απασχολημένο, όχι μόνο τον διασκεδάζετε, αλλά δυναμώνετε το δέσιμο της σχέσης σας μαζί του. Γίνεστε το φιλαράκι του. Ο κολλητός του που του αρέσει να παίζει μαζί του.

1.Βρες τη λιχουδιά

Αυτό το παιχνίδι προσφέρει πολλά στον σκύλο σας. Τον διασκεδάζει, γυμνάζει το σώμα του (γιατί θα τρέχει σαν τρελός μέσα στο σπίτι), αλλά και το μυαλό του και την όσφρηση.

Πώς παίζεται

Κλείνετε τον σκύλο σας μέσα σε ένα δωμάτιο και του λέτε να περιμένει. Εσείς κρύβετε λιχουδιές στο υπόλοιπο σπίτι σε διάφορες κρυψώνες, σε γωνίες, πίσω από την κουρτίνα ή έπιπλα κι όπου αλλού πιστεύετε ότι θα μπορεί να έχει πρόσβαση ο σκύλος σας. Και μετά τον βγάζετε από το δωμάτιο και του λέτε “Ψάξε” και τον αφήνετε να τον οδηγήσει η έξυπνη μύτη του στα μέρη που έχετε κρύψει τις λιχουδιές. Μόλις τις βρίσκει εσείς να του λέτε “Μπράβο” και “Ψάξε” ξανά μέχρι να τις βρει όλες.

2. Κούπες

Αυτό το παιχνίδι είναι το γνωστό “Πού είναι ο παπάς;”. Έχετε τρία πλαστικά κύπελλα ή ποτηράκια και μία λιχουδιά. Βάζετε τον σκύλο σας να καθίσει μπροστά σας και να σας κοιτά. Του δείχνετε τη λιχουδιά και στη συνέχεια την κρύβετε μπροστά του κάτω από το ένα κυπελλάκι. Μετά τα ανακατεύετε μεταξύ τους, αλλάζετε τη θέση τους δηλαδή και του λέτε “Βρες το”. Και περιμένετε να επιλέξει εκείνος είτε με τη μουσούδα του είτε με το χέρι του το κύπελλο που πιστεύει ότι είναι κρυμμένη από κάτω η λιχουδιά. Όποτε την βρίσκει του λέτε “Μπράβο”. Κι όποτε δεν τη βρίσκει του λέτε “Λάθος” και προσπαθείτε ξανά. Αυτό είναι ένα παιχνίδι που δυναμώνει την οξύνοια του σκύλου.  Τον κάνει πιο εύστροφο.

3. Tug of war

Παίξτε μαζί του το γνωστό παιχνίδι tug of war. Πιάστε την μία άκρη ενός σκοινιού και δώστε την άλλη στον σκύλο σας κι αρχίστε να τραβάτε και να αντιστέκεστε στο τράβηγμα του σκύλου σας. Αυτό είναι το αγαπημένο παιχνίδι όλων των σκύλων. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες γύρω από αυτό το παιχνίδι, διαβάστε το άρθρο μας Βασικοί κανόνες παιχνιδιού tug of war

4. Σε ποιο χέρι

Κρύβετε μια λιχουδιά στο ένα χέρι. Βάζετε τον σκύλο να καθίσει μπροστά σας και απλώνετε μπροστά του τα δύο σας χέρια με κλειστές τις παλάμες, όπου στο ένα χέρι έχετε κρύψει τη λιχουδιά.  Του λέτε ” Σε ποιο χέρι είναι η λιχουδιά” κι αν ο σκύλος σας σκουντήξει με τη μύτη του το σωστό χέρι, τότε ανοίγετε την παλάμη και τον αφήνετε να πάρει τη λιχουδιά λέγοντάς του “Μπράβο”. Αν επιλέξει το λάθος χέρι, δεν του δίνετε τίποτα και παίζετε το παιχνίδι από την αρχή.

5. Κρυφτό

Ένα γνωστό παιχνίδι εξίσου αγαπητό κι από τους σκύλους. Τον βάζετε να καθίσει και  να περιμένει σε ένα δωμάτιο κι εσείς κρύβεστε σε διάφορες κρυψώνες μέσα στο υπόλοιπο σπίτι, όπως πίσω από πόρτες ή έπιπλα και τον φωνάζετε. Αν δεν έχει μάθει ακόμα ο σκύλος σας την εντολή “Μείνε” ή “Περίμενε” για να μπορείτε να τον βάλετε στην αρχή να σας περιμένει, τότε θα χρειαστεί κι ένα τρίτο άτομο να σας βοηθήσει, το οποίο θα κλείσει τον σκύλο σας μέσα σε ένα δωμάτιο κι όταν εσείς κρυφτείτε, του ανοίγει την πόρτα και του λέει να σας βρει.

Δραστηριότητες

1.Βάλε μια τάξη

Μάθετε τον σκύλο σας να βάζει τα παιχνίδια του στην θέση τους. Με ποιον τρόπο; Εφόσον υπάρχει ένα μεγάλο κουτί αποθήκευσης, όλα μπορούν να γίνουν με καλή θέληση. Εκτός του ότι θα διασκεδάσει αυτή η δραστηριότητα τον σκύλο σας γιατί εκείνος θα το δει σαν παιχνίδι κι όχι ότι βοηθά στο συγύρισμα του σπιτιού, θα γυμνάσει επίσης το σώμα του αλλά και το πνεύμα του.

Όταν, λοιπόν, έχει προηγουμένως παίξει με τα παιχνίδια του, του λέτε να τα μαζέψει. Το μυστικό βρίσκεται σε δύο εντολές. “Πιάστο” ή “Φέρε το παιχνίδι σου” και  “Άστο”.  Αν γνωρίζει αυτές τις δύο εντολές, τότε θα είναι παιχνιδάκι όλη αυτή η δραστηριότητα. Του λέτε “Φέρε το παιχνίδι σου” ενώ εσείς βρίσκεστε δίπλα από το κουτί αποθήκευσης. Και μόλις ο σκύλος σας το φέρει και βρίσκεται κοντά στο κουτί, τον πάτε πιο κοντά αν χρειαστεί για να είναι η μουσούδα του πάνω από το κουτί και του λέτε “Άστο” για να πέσει το παιχνίδι μέσα. Αυτό μπορεί  να μην συμβεί με την πρώτη προσπάθεια, αλλά η επιμονή θα φέρει το σωστό αποτέλεσμα. Κάθε φορά που θα καταφέρνει να αφήσει το παιχνίδι μέσα στο κουτί, εσείς θα τον επιβραβεύετε με “Μπράβο” και μια λιχουδιά ή χάδι.

2. Φέρε μου…

Με αυτή την εντολή, την εντολή “Φέρε μου” μπορείτε να μάθετε τον σκύλο σας να σας φέρνει διάφορα αντικείμενα μέσα στο σπίτι. Όπως, για παράδειγμα, “Φέρε μου τις παντόφλες” και να σας φέρνει τις παντόφλες σας. Έχει την ίδια νοοτροπία με τη δραστηριότητα “Βάλε μια τάξη” που σας δείξαμε προηγουμένως.

3. Πάμε σχολείο

Κάτι τέτοιες στιγμές είναι η ευκαιρία να του μάθετε νέα κόλπα κι εντολές. Παίξτε μαζί του και μέσα από το παιχνίδι διδάξτε τον να κάνει καινούρια κόλπα. Αν δεν θέλετε να του μάθετε κάτι νέο δεν πειράζει. Μπορείτε αντί για νέες εντολές και κόλπα να του φρεσκάρετε όλα όσα έχει μάθει. Κάντε, λοιπόν, ασκήσεις με εντολές και κόλπα που γνωρίζει ήδη ο σκύλος σας για να τα θυμηθεί.

4. Μπουκάλα

Υπάρχουν πολλά παιχνίδια παζλ στην αγορά. Μπορείτε όμως να κατασκευάσετε κι εσείς το δικό σας προκειμένου να το δώσετε στον σκύλο σας για να απασχολείται. Μια πολύ καλή δραστηριότητα είναι η Μπουκάλα.  Δείτε την εδώ Έξυπνη δραστηριότητα με μπουκάλι

Φαγητό

1.Γεμίστε ένα Kong

Το Kong είναι η καλύτερη λύση για να κρατήσετε απασχολημένο τον σκύλο σας, ιδίως όσο λείπετε από το σπίτι. Κι αυτό γιατί δεν είσαστε μαζί του για να κάνετε διάφορες δραστηριότητες μαζί και να τον επιβλέπετε. Όσο λείπετε, λοιπόν, μπορείτε να του δίνετε ένα Kong για να ασχολείται, το οποίο θα το έχετε γεμίσει με τροφές που του αρέσουν πολύ. Για να πάρετε διάφορες ιδέες γέμισης Kong, διαβάστε το άρθρο μας Πώς να γεμίσετε ένα Kong

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts