Μήπως ο σκύλος σου έχει στρες;

στρες στους σκύλους

Ας δούμε κάποια συνηθισμένα σημάδια στρες με παραδειγματικές φωτογραφίες :

Γλείψιμο μύτης έντονο
Γλείψιμο μύτης έντονο

Γλείψιμο Μύτης.  Επαναληπτικό γλύψιμο.  Δεν είναι το συνηθισμένο γλείψιμο όπως όταν έχει φάει και ακολουθείται ή συνδυάζεται με άλλα σημάδια στρες.

 

 

 

 

 

Χασμουρητό έντονο
Χασμουρητό έντονο

Χασμουρητό.  Χασμουριέται έντονα σα να χασμουριέται με όλη του την δύναμη και συνεχώς.  Κι η γλώσσα του μπορεί να είναι άκαμπτη και κοίλη στην άκρη.  Πολλές φορές είναι τόσο έντονο που ταυτοχρόνως τρέμει το κεφάλι του από την ένταση.  Σε αντίθεση με το φυσιολογικό χασμουρητό της νύστας που είναι χαλαρό.

 

 

 

Λαχάνιασμα έντονο
Λαχάνιασμα έντονο

Λαχάνιασμα.  Αν δεν έχει ζέστη ή δεν έχει κουραστεί από τρέξιμο ή έντονο παιχνίδι και λαχανιάζει έντονα σα να έχει κάνει μαραθώνιο, τότε το πιο πιθανό είναι πως  ο σκύλος σας έχει στρες.  Σε κατάσταση στρες οι χτύποι της καρδιάς αυξάνονται και οι μύες τεντώνουν, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη ανάγκη για οξυγόνο. Ταυτόχρονα, η αυξημένη ενεργητικότητα του μεταβολισμού παράγει επιπλέον θερμότητα. Το λαχάνιασμα προμηθεύει το σώμα με περισσότερο οξυγόνο και επιπροσθέτως προστατεύει το σώμα από υπερθέρμανση.

Προσοχή! Αν ο σκύλος σταματήσει απότομα να λαχανιάζει και κλείσει το στόμα του, τότε αυτό είναι μια προειδοποίηση πως ετοιμάζεται να ορμήξει ή να δαγκώσει!

 

 

Πίσω τ' αυτιά
Πίσω τ’ αυτιά

Τα αυτιά μαζεμένα πίσω.  Ανεξαρτήτου ράτσας και τύπου αυτιών (όρθια αυτιά, μακριά, κοντά) αν ο σκύλος έχει μαζεμένα τα αυτιά του πίσω και “κολλημένα” στο κεφάλι του ίσως να είναι στρεσαρισμένος.

Προσοχή! Τα αυτιά πίσω σε συνδυασμό με την σοβαρή έκφρασή του φανερώνει την δυσαρέσκειά του ενώ σε αντίθεση με έναν σκύλο που μπορεί να έχει μαζέψει τα αυτιά του πίσω αλλά έχει ορθάνοιχτα μάτια και στόμα σα να δείχνει χαρούμενος τότε δεν είναι στρεσαρισμένος.

 

 

Αποφεύγει να σας κοιτάξει.
Αποφεύγει να σας κοιτάξει.

Αποφυγή.  Δείγματα αποφυγής όπως να αποφεύγει να σας προσέξει ή να σας κοιτάξει ή να γυρίζει το κεφάλι του αλλού ή το έντονο ξεφύσημα, φανερώνει πως έχει αγχωθεί με μία κατάσταση και προτιμά την αποφυγή από την επίθεση προς εσάς ή σε άλλον σκύλο.  Καλό είναι σε τέτοια περίπτωση να μην τον πιέζετε για επικοινωνία.  Σεβαστείτε την επιλογή του.  Με την αποφυγή ο σκύλος σας δείχνει με ευγενικό τρόπο πως δεν του αρέσει αυτό που κάνετε ή ζητάτε ή κάποια κατάσταση και από το να σας επιτεθεί, σας αποφεύγει.

 

 

 

Τίναγμα
Τίναγμα

 

Τίναγμα.  Τα σκυλιά τινάζονται συνήθως όταν είναι βρεγμένα ή όταν μόλις έχουν ξυπνήσει.  Το τίναγμα που σχετίζεται με το στρες είναι μετά από μία δυσάρεστη κατάσταση.  Για παράδειγμα,  ένας σκύλος τινάζεται μετά από την κτηνιατρική εξέταση.

 

 

Στην επόμενη σελίδα (page 4)“Συμβουλές”

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts

Leave a Reply