Ο σκύλος μου έφαγε γόπα τσιγάρου!

Επειδή η νικοτίνη είναι γρήγορης δράσης, το σκυλί σας πιθανότατα θα εμφανίσει σημάδια ότι επηρεάζεται εντός μίας ώρας. Καλέστε τον κτηνίατρό σας και πάρτε το σκυλί σας όσο το δυνατόν συντομότερα εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχει καταπιεί τσιγάρο!

Όταν τα σκυλιά καταναλώνουν νικοτίνη, η τοξικότητα ξεκινά από 0,5 mg νικοτίνης ανά 500 γρ. σωματικού βάρους. Η θανατηφόρα δόση είναι 5 mg ανά κιλό. Επομένως, ένα τυπικό Τζακ Ράσελ, για παράδειγμα, των 9 έως 15 κιλών αν θα φάει μια γόπα τσιγάρου καταλαβαίνετε πως βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο η υγεία του.

Τι ακριβώς συμβαίνει με την νικοτίνη;

Ένα τσιγάρο περιέχει μεταξύ 9 & 30 mg νικοτίνης ανάλογα με τον τύπο του τσιγάρου. Όταν το τσιγάρο καπνίζεται, η νικοτίνη συμπυκνώνεται στο στοματικό άκρο, δηλαδή στην γόπα, πράγμα που σημαίνει ότι μια μικρή γόπα τσιγάρου θα διατηρήσει το 25% της νικοτίνης που περιέχεται στο αρχικό τσιγάρο. Το κάπνισμα ενός τσιγάρου αποδίδει 0,5-2,0 mg νικοτίνης στον καπνιστή, αλλά η κατανάλωση του τσιγάρου (ή άλλου προϊόντος νικοτίνης) είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα, καθώς όλη η νικοτίνη διατίθεται για απορρόφηση στο σώμα.

Ενδεικτικά, οι τιμές νικοτίνης σε διάφορα προϊόντα καπνιστού είναι: 

 • Τσιγάρα: 9-30 mg νικοτίνης
 • Αποτσίγαρα: 2-8 mg νικοτίνης
 • Πούρα: έως 40 mg νικοτίνης
 • Καπνός μάσησης: 6-8 mg νικοτίνης ανά γραμμάριο
 • Τσίχλα νικοτίνης: 2-4 mg νικοτίνης ανά τεμάχιο
 • Επιθέματα νικοτίνης: 8,3-114 mg νικοτίνης
 • Κασέτες ηλεκτρονικών τσιγάρων: 6-36 mg νικοτίνης
 • Υγρό ηλεκτρονικών τσιγάρων E-juice / E-liquid: έως 36 mg νικοτίνης ανά ml

Τι συμβαίνει εάν ένας σκύλος καταπιεί νικοτίνη;

Κάποια καλά νέα είναι ότι η νικοτίνη δεν απορροφάται άμεσα στο όξινο περιβάλλον του στομάχου. Η νικοτίνη πρέπει να μετακινηθεί πέρα από το στομάχι στο λεπτό έντερο για την απορρόφηση. Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνει η νικοτίνη στο σώμα είναι να διεγείρει το κέντρο εμετού του εγκεφάλου, προκαλώντας έτσι εμετό που μπορεί να σώσει τη ζωή του ασθενούς εάν υπάρχει περισσότερο τσιγάρο στο στομάχι.

Ωστόσο!!! Σε περίπτωση μεγάλης ποσότητας κατανάλωσης νικοτίνης τα σημάδια είναι αυτά!

Οι καρδιακοί ρυθμοί του αυξάνονται και μπορεί να γίνει πολύ ταραγμένος. Με την έκθεση σε πολύ υψηλές δόσεις νικοτίνης, οι νευρικοί υποδοχείς μπλοκάρονται ή μπλοκάρονται και εμφανίζονται πιο σοβαρά σημάδια δηλητηρίασης. Τα σκυλιά και οι γάτες μπορεί να έχουν τρόμο και επιληπτικές κρίσεις. Μπορεί να ακολουθήσει λήθαργος, κατάθλιψη, αταξία (κινήσεις ταλάντευσης) και κώμα.

Γενικά, τα συμπτώματα δηλητηρίασης από νικοτίνη, τα οποία ξεκινούν πολύ γρήγορα μέσα σε μία ώρα από την στιγμή κατανάλωσης, είναι:

 • Τρέμουλο
 • Διεσταλμένες κόρες ματιών
 • Σιελόρροια 
 • Ακουστικές και οπτικές ψευδαισθήσεις
 • Ενθουσιασμός
 • Έμετος και διάρροια
 • Οι συσπάσεις προχωρούν πιθανώς σε επιληπτικές κρίσεις
 • Ταχυπαλμία αλλά και βραδυκαρδία σε μικρές δόσεις
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά σε υψηλότερες δόσεις υπάρχει κυκλοφοριακή κατάρρευση.

Είναι εύκολο να συγχέουμε τη δηλητηρίαση από τη νικοτίνη με άλλες δηλητηριάσεις όπως η στρυχνίνη, η σοκολάτα, το οργανοφωσφορικό εντομοκτόνο και ορισμένα άλλα χημικά. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρχουν υλικά τσιγάρων στον εμετό για να δώσουν τη σωστή διάγνωση. Εκτός αν υπάρχει μάρτυρας που είδε τον σκύλο να καταναλώνει τσιγάρο κι έτσι είναι σίγουρος ότι η δηλητηρίαση είναι από αυτό. 

Πώς αντιμετωπίζεται; 

Μόνο με τον κτηνίατρο!! Ο σκύλος που έχει δηλητηριαστεί από νικοτίνη πρέπει να πάει επειγόντως στον κτηνίατρο! Ακόμη κι αν έφαγε μόνο ένα αποτσίγαρο (γόπα)! 

Εάν δεν έχει περάσει πάρα πολύς χρόνος (περίπου μία ώρα) από την κατανάλωση του προϊόντος νικοτίνης, μπορεί να προκληθεί εμετός. Το πλύσιμο του στομάχου για να απαλλαγεί ο σκύλος από τα υπόλοιπα υλικά τσιγάρων είναι χρήσιμο, αλλά είναι πιθανό να απαιτεί καταστολή καθώς και ενεργό άνθρακα για τη δέσμευση της νικοτίνης και την αποτροπή της εισόδου στο σώμα. Προφανώς αυτό θα πραγματοποιηθεί στο ιατρείο του κτηνιάτρου.

Η θεραπεία είναι βασικά υποστηρικτική μετά από αυτό. Τα ενδοφλέβια υγρά υποστηρίζουν την κυκλοφορία ενώ το σώμα απαλλάσσεται από τη νικοτίνη. Εάν εμφανιστούν επιληπτικές κρίσεις ή τρέμουλο, θα χρειαστούν φάρμακα για την καταστολή τους. Εάν ο σκύλος επιβιώσει τις πρώτες 4 ώρες, η πρόγνωση θεωρείται ότι είναι καλή. Η νικοτίνη απενεργοποιείται από ένα υγιές ήπαρ και οι μεταβολίτες της απεκκρίνονται στα ούρα. Μετά από 16 ώρες, η νικοτίνη θα πρέπει να έχει φύγει από τον οργανισμό.

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts