Σκύλος ψυχολογικής υποστήριξης παιδιών

τα σκυλονέα της μάρσας

Το Μπουένος Άιρες πρωτοπορεί παγκοσμίως με αυτό το γλυκό golden retriever: Ο Titan είναι 5 ετών και εργάζεται ως σκύλος – θεραπευτής στο δικαστήριο της πόλης. Στόχος του είναι η ανακούφιση και η στήριξη παιδιών και εφήβων που βρίσκονται στο δικαστήριο για να καταθέσουν είτε ως μάρτυρες, είτε ως θύματα σε περιπτώσεις κακοποίησης κάθε είδους ή μαρτυρίας σε περιστατικά βίας.

Οι συνεδρίες που γίνονται σε καθημερινή βάση σε ένα δικαστικό γραφείο στο κέντρο της πόλης είναι περίπου 3-4. Τα παιδιά πηγαίνουν για να καταθέσουν σε με μια ομάδα ψυχολόγων και άλλων επαγγελματιών.

Πρόκειται για μια αποστειρωμένη αίθουσα με έντονα φώτα, μικρόφωνα και μια κάμερα. Όλα μεταδίδονται σε ζωντανή σύνδεση σε μια άλλη αίθουσα του ίδιου κτηρίου, όπου βρίσκονται ο δικαστής, ο κατήγορος, ο κατηγορούμενος και ένας άλλος ψυχολόγος. Αυτή η διαδικασία διαβεβαιώνει ότι τα παιδιά προστατεύονται από κάθε πιθανή άμεση επαφή με τους θύτες.

Ποιος είναι ο ρόλος του Titan όμως σε όλο αυτό; Ο σκύλος βρίσκεται σε ένα δωμάτιο δίπλα από την αίθουσα στην οποία λαμβάνει χώρα η συνέντευξη. Τα παιδιά φτάνουν, περνούν λίγο χρόνο μαζί του, κάτι που τα βοηθά να διαχειριστούν τα επίπεδα στρες και να χαλαρώσουν.

Όταν η κατάθεση ολοκληρώνεται, περνούν και πάλι λίγο χρόνο μαζί του: αυτό τους επιτρέπει να συνδεθούν αμέσως με κάτι που τους κάνει να νιώσουν όμορφα και να αφήσουν πίσω τους όλες τις πληροφορίες που έχουν μοιραστεί.

Οι ψυχολόγοι που εργάζονται στο Υπουργείο έχουν παρατηρήσει ότι η επαφή με τον θεραπευτικό σκύλο πριν την κατάθεση βοηθά στην μείωση του άγχους και της έντασης στα παιδιά και το γεγονός ότι παίζει μαζί τους όταν ολοκληρώνεται η διαδικασία αδρανοποιεί το συναισθηματικό στρες που έχει παραχθεί από την διήγηση της τραυματικής εμπειρίας.

Επίσης, ο αξιολάτρευτος Titan έχει μέχρι στιγμής παρευρεθεί σε δύο οικογενειακές επανενώσεις. Σε αυτή την περίπτωση, η παρουσία του διευκολύνει τη στιγμή, όπου τα μέλη της οικογένειας δεν έχουν δει το ένα το άλλο για αρκετό καιρό. Πρόκειται για μια σταδιακή εφαρμογή, αλλά σύντομα ο σκύλος θεραπευτής θα είναι παρών σε κάθε συνέντευξη. Οι ειδικοί εκπαιδεύουν μάλιστα άλλον έναν σκύλο.”

Πηγή : enallaktikidrasi.com

 

Μπορεί στο Μπουένος Άιρες να προσλήφθηκε ο πρώτος σκύλος υπεράσπισης κακοποιημένων παιδιών μέσα στο 2019, ωστόσο στην Αμερική υπάρχει ήδη ανάλογο πρόγραμμα εδώ και πολλά χρόνια με τους σκύλους που εργάζονται στα δικαστήρια ως συνήγοροι υπεράσπισης!

Διαβάστε το άρθρο Σκυλιά ως συνήγοροι υπεράσπισης και μάθετε όλη την διαδικασία και τι ακριβώς κάνουν αυτά τα σκυλιά.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts