Ένας γενναίος κι έξυπνος σκύλος σώζει τον άνθρωπό του!

Πώς μπορούν να σώσουν οι ενστικτώδης κινήσεις ενός assistance dog τον σύντροφο άνθρωπό του!

Ο  Allen Parton ήταν ένας στρατιωτικός που υπηρετούσε στο U.S Navy, ώσπου μια μέρα είχε την ατυχία να βιώσει έναν τραυματισμό στο κεφάλι και κατά συνέπεια να τον αφήσει ανάπηρο για όλη την υπόλοιπη ζωή του. Δεν μπορούσε να περπατήσει, να μιλήσει ή να γράψει κι επιπλέον η μνήμη του ήταν σε άσχημη κατάσταση. Έμεινε για πέντε χρόνια στο νοσοκομείο παλεύοντας με τις ειδικές του ικανότητες.

Τότε ήταν που ήρθε στη ζωή του ο  Endal, ένα ξανθό λαμπραντόρ assistance dog. Δηλαδή, σκύλος βοηθός. Αυτά τα σκυλιά εκπαιδεύονται να είναι οι “αποκλειστικοί νοσοκόμοι – βοηθοί – σύντροφοι” ατόμων με ειδικές ανάγκες. Όπως ο Allen Parton.

Από την στιγμή που γνωρίστηκαν και ξεκίνησαν να μένουν μαζί, ο Allen δεν έπαψε να μιλάει με σθένος για τον νέο του σύντροφο και φίλο και για το πόσο του άλλαξε την ζωή. Τον βοήθησε πολύ ψυχολογικά με αποτέλεσμα να σώσει τον γάμο του και να ξαναφτιάξει την σχέση του με τα παιδιά του. Έγινε ανεξάρτητος χωρίς να νιώθει πως γίνεται βάρος στην οικογένειά του. Κι όλα αυτά χάρις στον Endal.

Οι ικανότητες του ξανθού λαμπραντόρ ήταν απεριόριστες. Ανταποκρινόταν σε πάνω από εκατό assistance dog helpεντολές και μπορούσε να φέρει σε πέρας προβληματικές καταστάσεις λόγω της εξυπνάδας του. Για παράδειγμα, μια μέρα ο Allen πάλευε να φτάσει το ΑΤΜ (αφού ήταν καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι) για να κάνει ανάληψη. Και τότε πήδηξε ο σκύλος του ενστικτωδώς, έπιασε με το στόμα του τα χρήματα και την κάρτα και τα παρέδωσε στον ιδιοκτήτη του.

Ο Endal είχε την ικανότητα να αντιδρά και σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Όπως εκείνη την ημέρα που ένας οδηγός χτύπησε με το αυτοκίνητό του τον Allen και τον έριξε κάτω αυτόν και το αναπηρικό καροτσάκι του. Ο Allen ήταν κάτω αναίσθητος κι ο σκύλος του έπρεπε να δράσει άμεσα. Σε αντίθεση με τον οδηγό ο οποίος δεν τον εγκατέλειψε αλλά βρισκόταν σε κατάσταση σοκ και δεν μπορούσε να αντιδράσει. Έτσι λοιπόν, ο Endal πήρε τα ηνία και τράβηξε τον ιδιοκτήτη του για να τον βάλει σε στάση ανάρρωσης. Ύστερα τον σκέπασε με μία κουβέρτα και του έφερε το κινητό. Όταν είδε πως δεν αντιδρούσε, έφυγε τρέχοντας και πήγε να φωνάξει βοήθεια από ένα ξενοδοχείο που βρισκόταν εκεί κοντά.

assistance dogsΑυτός ο σκύλος – βοηθός έσωσε την ζωή του ιδιοκτήτη του χάρις στην συντροφικότητα του, την αγάπη του αλλά και την καλή εκπαίδευση που είχε για να γίνει ένας ικανός assistance dog. Από τότε ο Allen Parton ίδρυσε έναν φιλανθρωπικό οργανισμό, τον Hounds of Heroes, που βοηθά ανθρώπους με ειδικές ανάγκες πρώην στρατιωτικούς με την βοήθεια των assistance dogs.  Με το λογότυπο “…. together we can” (…μαζί μπορούμε)!

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts